Avovieroitushoidon tavoitteena on akuuttien vierotusoireiden hoito, komplikaatioiden ehkäisy ja päihdeinterventio terveysasemalla. Avovieroitus on vain alkoholin vierotusoireiden hoitoon. 

Toimintaympäristö **

Avovieroitusta toteutaan Kymenlaaksossa erikseen määritetyillä terveysasemilla. 

Avovieroitus saatavilla seuraavilla asemilla: 

Etelä-Kymenlaakso: Kotkansaari, Karhula, Länsi-Kotka, Hamina, Virolahti, (Miehikkälä)

Pohjois-Kymenlaakso: Katajaharju, Keltakangas, Ratamo ja Valkeala

Liitteet
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Kymenlaakson alueelta on puuttunut mahdollisuus alkoholista vieroittumiseen avohoidossa = terveysasemalla.

Asiakkaita pystytään hoitamaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ennen tilanteen pitkittymistä, kriisiytymistä ja palvelutarpeen kasvua.

Avovieroitus tarjoaa vaihtoehdon laitosvieroituksen rinnalle. Avovieroitusta voidaan toteuttaa vieroitusoireiden ollessa voimakkaita, mutta avohoidossa hoidettavia. Avohoito on riittämätön jos asiakkaalla on tiedossa esim. taipumus hankaliin vieroitusoireisiin. Tässä tapauksessa vieroitus tulee hoitaa laitosvieroituksena.

Laitosvieroitusta toteutetaan Kymenlaakson asukkaille Kouvolan A-klinikan laitosyksikössä. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Asiakkaalla on mahdollisuus valita tilanteen/voinnin mukaan voiko hän vieroittua alkoholista avohoidossa vai tarvitseeko hän laitosvieroitusta. 

Avovieroituksella mahdollistetaan tilanteen mukainen arviointi, kaikki asiakkaat eivät automaattisesti tarvitse laitosvieroitusta. Avovieroitus voidaan toteuttaa potilaalle, jolla ei todennäköisesti ole odotettavissa komplikaatioita eikä laitoshoitoon ole kliinistä perustetta. 

Asiakkaita pystytään hoitamaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ennen tilanteen pitkittymistä, kriisiytymistä ja palvelutarpeen kasvua. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehittämistyössä mukana miepä-ammattilaisia sekä terveysaseman ammattilaisia (hoitajia ja lääkäreitä). Työtä tehdään moniammatillisesti. 

Tavoiteltu muutos

Asiakkaiden ohjautuminen oikeisiin palveluihin oikea-aikaisesti. Vältetään liian raskaisiin palveluihin ohjaaminen, jos tilanne voidaan hoitaa kevyemmällä tuella. 

Muutoksen mittaaminen

Jatkossa avovieroitus- sekä laitosvieroitushoitojen määrien seuranta ja vertailu.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Alkoholia pitkäaikaisesti käyttävät alueen asukkaat.

Ratkaisun perusidea **

Toimintamallissa on kyse asiakkaiden ohjautumisesta oireiden mukaiseen palveluun. Mikäli asiakkaan vieroittuminen alkoholista voidaan toteuttaa avohoitona se toteutetaan terveysasemalla, mikäli oirekuva on haastavampi tulee laitosvieroitus todennäköisesti kyseeseen. 

Liitteet
Kuva
Avovieroitus Kymen hva:lla
Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Toimintamalli on käyttöönotettu v. 2022.