Alle 65 vuotiaiden kotihoidon ja mielenterveys- ja päihdepalvelujen yhteisasiakkaiden palvelutarpeen arvioinnin kehittäminen, Varha (RRP, P4, I1)

Kotihoidon palveluiden piirissä olevien alle 65-vuotiaiden mielenterveys- ja päihdekuntoutujien palvelutarpeen arvioinnin kehittämistarpeiden selvittäminen ja monialaisen sote-työparimallin tuominen osaksi palvelutarpeenarviointia. 

Toimintaympäristö

NHG:n selvityksen mukaisesti perusterveydenhuollon keskeytyksillä sekä terveysongelmien lisääntymisellä ja/tai monimutkaistumisella on ollut vaikutus kaikkiin asiakas- / potilasryhmiin (lapset, nuoret, perheet, työikäiset, ikääntyneet ja vammaiset). Mielenterveys- ja päihdepalvelujen hoitovelan syntyyn on vaikuttanut eniten hoitoon pääsyn vaikeus ja jatkuvuuden heikkous. 

Kehittämiskohteiksi on esitetty mm. perusterveydenhuollon-avosairaanhoidon moniammatillinen yhteistyö, etä- ja digipalvelut sekä varhainen tuki erityisesti lievissä mielenterveys- ja päihdeoireissa. Kasvanut kysyntä heijastuu osin myös raskaampiin palveluihin. Varhaisen tuen lisäämisellä oletetaan olevan vaikutusta myös raskaampien palveluiden kysyntään niitä helpottaen.   

Selvitykseen perustuen kohderyhmänä ovat sote-keskusten asiakkaat, joilla palvelun tarve on pysyvä tai pitkäaikainen. He ovat haavoittuvassa ja heikossa asemassa, koska hoitoon pääsy on mm. koronan takia vielä aiemmastakin heikentynyt samalla kun myös hoidon jatkuvuus on vähentynyt. Hoitoon pääsyn tilanteen heikentyminen on vaikuttanut palvelujen tarjoamiseen laajasti ja muuttanut niitä. Koronan jälkeen ei kuitenkaan ole syytä palata aiempiin työtapoihin, vaan palautusvaiheessa on etsittävä parhaat tavat palvelujen tarjoamiseen. Tavoitteiden täyttyessä hoidon saatavuus ja jatkuvuus sote-keskuspalveluissa paranee. Jalkautettavissa toimintatavoissa huomioidaan asiakaskeskeisyys, monialainen yhteistyö sekä mahdollisuudet digipalveluiden hyödyntämisissä. 

Mielenterveysstrategian tavoitteita toimeenpannaan erilaisissa hankkeissa. Aikuisten psykososiaalista tukea, minkä alle myös tämä toimintaosio sijoittui, kehitetään Varsinais-Suomen hyvinvointialueella Kestävän kasvun hankkeen alla, yhteistyössä palvelutuotannon organisaatioiden kanssa.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Projekti on toteutettu 1.1. - 30.6.2025 ja se on osa Suomen Kestävän kasvun Varsinais-Suomi - hankkeen aikuisten psykososiaalisten palvelujen vahvistamista. 

Kotihoidon palveluiden piirissä olevien alle 65-vuotiaiden mielenterveys- ja päihdekuntoutujien palvelutarpeen arvioinnissa oli havaittu kehittämistarpeita. Arviointimenetelmiä ja kriteereitä tuetun asumisen, kotihoidon, kotiin vietävän sosiaalisen kuntoutuksen tai tavoitteellisen sosiaalityön/sosiaaliohjauksen sekä kotiin vietävän päihde-, riippuvuus- ja mielenterveyshoidon välillä tulisi selkeyttää. Alkuperäisenä tavoitteena oli että hankkeen aikana muodostettaisiin hyvinvointialueelle tähän tarpeeseen vastaava sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten muodostama tiimimalli ja laadittaisiin ohjeistukset hyvinvointialueelle.  Varsinais-Suomen hyvinvointialueella on aikaisemmin Tulevaisuuden Sote-keskushankkeessa kehitetty päihdelaitoskuntoutukseen liittyvää sote-työparimalliin liittyvää arviointia. Tätä arviointimallia oli tarkoitus soveltaa myös tämän kokonaisuuden kohderyhmään. 

Hyvinvointialueen muodostuminen ja palvelutuotannon organisoituminen sekä sisäiset vastuunjaot ovat olleet keskeneräisiä koko hankeajan, mikä on vaikuttanut siihen, miten tätä toimintakokonaisuutta on saatu edistettyä ja tämän vuoksi alkuperäistä toimeksianto ei ole pystytty toteuttamaan. 

Varsinais-Suomen hyvinvointialueella kotihoidon palveluiden piirissä olevat alle 65-vuotiaat mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden palveluissa on paljon vaihtelevuutta. Projektin tavoitetta muutettiin yhdessä toimeksiantajan kanssa siten, että tämä projekti keskittyi tekemään tarkemman tiedonkeruun tästä asiakasryhmästä koko Varsinais-Suomen hyvinvointialueella, jotta saadaan yhteinen ymmärrys siitä, millaisia palveluita ja palvelutarpeita alle 65-vuotiailla mielenterveys- ja päihdeasiakkailla on kotihoidossa, jotta tähän liittyvää monialaista palvelutarpeen arviointia pystytään kehittämään. Tiedonkeruuta on toteutettu sote-työparina. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Tiedonkeruussa kehityskohteina nousivat: yhteistyön puute eri toimijoiden välillä, monialaista työskentelyä ei juurikaan esiintynyt, kotihoidossa työntekijöillä ei ole mielenterveys- ja päihdetyön erityisosaamista, muita sosiaalihuollon palveluita ei juurikaan tunnistettu kotihoidossa sekä mielenterveys- ja päihdepalveluista sekä niihin hakeutumisesta ei ollut tietämystä. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Hanketyöskentelyssä kotihoidon eri edustajien kanssa on oltu aktiivisesti yhteistyössä. Perusterveydenhuollon mielenterveys- ja päihdepalveluiden sekä työikäisten sosiaalipalveluiden edustajia on otettu mukaan kehittämistyöhön. Kehittäjäjoukon asiantuntemusta hyödynnetty tiedonkeruun aikana. 

Tavoiteltu muutos

Asiakkaat ohjautuvat monialaisen sote-työparimallin toteuttaman arvioinnin välityksellä heitä parhaiten palvelevien ja tarkoituksenmukaisten palvelujen pariin. 

Muutoksen mittaaminen

Kokonaisuuden arviointi ei vielä ole mahdollista. Hyvinvointialueen muodostuminen sekä palvelutuotannon organisoituminen vaikuttaneet tähän.

Suunnitelman toteutumista seurattu kuukausiraportoinneissa nelikentän avulla sekä viikoittain tilannekatsaus projektipäällikön kanssa. 

Toteutussuunnitelma
  • Tiedonkeruussa saatuja tuloksia hyödynnetään jatkossa toiminnan kehittämisessä, jotta tämä kohderyhmä olisi oikea-aikaisesti oikeissa palveluissa ja, että heillä olisi kotihoidon palveluiden lisäksi  tarvittavat palvelut sekä sosiaali- että terveydenhuollon mielenterveys- ja päihdepalveluissa. 
  • Tuotoksena:
    - Listaus yleisistä tunnusmerkeistä, milloin asiakas voisi hyötyä monialaisesta työskentelystä

    - Esite kotihoidolle "Alle 65-vuotias kotihoidon mielenterveys- ja päihdeasiakas, jolla palveluiden lisätarve" 

    - Nykytilakuvaus siitä, miten ohjaudutaan muihin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin Varhan kotihoidossa kun kyseessä alle 65-vuotiaat sekä mitä hyötyjä sote-työparimallilla olisi tämän asiakasryhmän kohdalla. 

  • Yhteistyön lisääminen eri toimijoiden välillä, vuoropuhelun lisääminen esihenkilötasolla. 
  • Terveydenhuollon kirjaamisen tärkeyden korostaminen yhteistyötahojen kanssa mm. yhteistyö RAI-koordinaattorien kanssa 

     

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmään kuului kotihoidon palveluiden piirissä olevat alle 65-vuotiaat mielenterveys- ja päihdeasiakkaat. Suurimmalla osalla heistä oli vain kotisairaanhoidon palvelut ja palveluiden tarjonnan suhteen oli paljon aluekohtaisia eroja. Vain osalla heistä oli muita sosiaalihuollon palveluita ja/tai terveydenhuollon mielenterveys- ja päihdepalveluja, vaikka tarvetta näille olisi ollut. 

Ideointi
  • Palveluiden säännöllinen arviointi.
  • Kirjaamiskäytänteiden yhtenäistäminen:
    - Hoitosuunnitelmassa selkeästi merkittynä sovittu osio, jossa olisi kirjattuna kaikki palvelut, joita asiakkaalla on, omat työntekijät ja heidän yhteystietonsa. 

    - RAI-arvioinnit olisivat näkyvillä hoitosuunnitelmassa sekä RAI-arviointien tehokkaampi hyödyntäminen mm. tämän avulla voitaisiin tuoda paremmin esille, että asiakkaalla on muitakin palveluiden tarpeita.

  • Yhteistyön lisääminen
    - Kun asiakkaalla alkaa kontakti kotihoidossa ⟶ verkoston kokoaminen palvelutarpeen mukaan, jossa työnjako ja roolien läpikäyminen. Sovitaan kuka koollekutsuja? Ei unohdeta sosiaalihuoltoa!
  • Tiedonkeruun myötä henkilöstö tuonut esille tarpeensa lisäkoulutukselle, tähän vastaaminen: 
    - Miten kohdataan uhkaava asiakas? 

    - Miten ohjataan asiakas mielenterveys- ja päihdepalveluihin?

    - Missä tilanteissa pitää reagoida? 

Idean valinta

Luotujen työvälineiden avulla pystytty lähes kaikkia kehityskohteita edistämään. Monialainen yhteistyö ei mahdollista ennen kuin kaikilla osapuolilla on ymmärrys palveluista ja niihin hakeutumisesta. Ollaan jaettu tiedonkeruun tuloksia eri tahoilla mm. sosiaalihuollolle, kotihoidon esihenkilöille, palveluvastaaville ja johdon tasolle sekä mielenterveys- ja päihdepalveluihin.  

Idean konkretisointi ja visualisointi

Työvälineet suunnattu kotihoidon henkilökunnalle. 

Kokeilussa opittua

Mielenterveys- ja päihdepalvelujen hoitovelan syntyyn on vaikuttanut eniten hoitoon pääsyn vaikeus ja jatkuvuuden heikkous. Tiedonkeruun aikana on sote-työparina kontaktoitu kotihoidon ammattilaisia ja he ovat saaneet apua asiakkaiden ohjautumisessa muiden palveluiden piiriin sekä konsultointimahdollisuuden.  

Ratkaisun perusidea

Toteutettu tiedonkeruu kohderyhmän osalta koko Varsinais-Suomen hyvinvointialueella. Tiedonkeruun tuloksia hyödynnetty jatkotyöskentelyyn. Toimintojen avulla pystytty kehityskohteita edistämään. Monialainen yhteistyö ei mahdollista ennen kuin kaikilla osapuolilla on ymmärrys palveluista ja niihin hakeutumisesta. Ollaan jaettu tiedonkeruun tuloksia eri tahoilla mm. sosiaalihuollolle, kotihoidon esihenkilöille, palveluvastaaville ja johdon tasolle sekä mielenterveys- ja päihdepalveluihin.

Liitteet
Kuva
Tiedonkeruun tulokset. Dia 1
Tiedonkeruun tulokset. Dia 1
Kuva
Tiedonkeruun tulokset. Dia 2
Tiedonkeruun tulokset. Dia 2
Kuva
Tiedonkeruun tulokset. Dia 3
Tiedonkeruun tulokset. Dia 3
Kuva
Tiedonkeruun tulokset. Dia 4
Tiedonkeruun tulokset. Dia 4
Kuva
Tiedonkeruun tulokset. Dia 5
Tiedonkeruun tulokset. Dia 5
Kuva
Tiedonkeruun tulokset. Dia 6
Tiedonkeruun tulokset. Dia 6
Kuva
Tiedonkeruun tulokset. Dia 7
Tiedonkeruun tulokset. Dia 7
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Olisi tärkeää, että koko hyvinvointialueella olisi yhtenäiset toimintatavat, jotka pohjautuvat olemassa oleviin kriteereihin. Kun on yhtenäiset toimintatavat, niin pystyttäisiin juurruttamaan monialainen sote-työparimalli kentälle. Monialaisen työskentelyn etujen tuominen esille olisi ensiarvoisen tärkeää. Muutosten toteuttaminen vaatii sekä aika- että henkilöstöresursseja. 

Liitteet
Kuva
Alle 65-vuotias kotihoidon mielenterveys- ja päihdeasiakas, jolla on palveluiden lisätarve, sivu 1
Alle 65-vuotias kotihoidon mielenterveys- ja päihdeasiakas, jolla on palveluiden lisätarve, sivu 1
Kuva
Alle 65-vuotias kotihoidon mielenterveys- ja päihdeasiakas, jolla on palveluiden lisätarve, sivu 2
Alle 65-vuotias kotihoidon mielenterveys- ja päihdeasiakas, jolla on palveluiden lisätarve, sivu 2
Kuva
Alle 65-vuotias kotihoidon mielenterveys- ja päihdeasiakas, jolla on palveluiden lisätarve, sivu 3
Alle 65-vuotias kotihoidon mielenterveys- ja päihdeasiakas, jolla on palveluiden lisätarve, sivu 3
Kuva
Alle 65-vuotias kotihoidon mielenterveys- ja päihdeasiakas, jolla on palveluiden lisätarve, sivu 4
Alle 65-vuotias kotihoidon mielenterveys- ja päihdeasiakas, jolla on palveluiden lisätarve, sivu 4
Kuva
Alle 65-vuotias kotihoidon mielenterveys- ja päihdeasiakas, jolla on palveluiden lisätarve, sivu 5
Alle 65-vuotias kotihoidon mielenterveys- ja päihdeasiakas, jolla on palveluiden lisätarve, sivu 5
Kuva
Alle 65-vuotias kotihoidon mielenterveys- ja päihdeasiakas, jolla on palveluiden lisätarve, sivu 6
Alle 65-vuotias kotihoidon mielenterveys- ja päihdeasiakas, jolla on palveluiden lisätarve, sivu 6
Kuva
Alle 65-vuotias kotihoidon mielenterveys- ja päihdeasiakas, jolla on palveluiden lisätarve, sivu 7
Alle 65-vuotias kotihoidon mielenterveys- ja päihdeasiakas, jolla on palveluiden lisätarve, sivu 7
Vinkit toimintamallin soveltajille

Hyvinvointialueen muodostuminen ollut kesken, joka haastanut projektin alkuperäisiä tavoitteita ja valmius kokonaisvaltaiseen kehittämiseen ollut haastavaa. Tavoite muuttunut projektin aikana useasti.  Projektikoordinaattorit olisi ollut hyvä olla mukana jo aiemmin suunnittelutyössä, jotta organisaatiolta saatu tuki olisi ollut vahvempi ja olisi ollut selkeämpi käsitys yhteistyötahoista. Tavoitteen määrittelyyn ja toimintasuunnitelmaan olisi ollut hyvä kiinnittää enemmän huomiota. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Kokonaisuuden arviointi ei vielä ole mahdollista. Hyvinvointialueen muodostuminen sekä palvelutuotannon organisoituminen vaikuttaneet tähän.

Liitteet
Kuva
Nykytilakuvaus, miten ohjaudutaan muihin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin Varhan kotihoidossa kun kyseessä alle 65-vuotiaat
Nykytilakuvaus, miten ohjaudutaan muihin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin Varhan kotihoidossa kun kyseessä alle 65-vuotiaat sekä, mitä hyötyjä sote-työparityöskentelyllä voisi olla tämän asiakasryhmän kohdalla.
Kuva
Nykytilakuvaus-kaavio suurempana
Nykytilakuvaus-kaavio suurempana.