Arki- ja kotikuntoutuksen määritelmät Pirkanmaan hyvinvointialueella sekä etäarkikuntoutuksen viitekehys

Arki- ja kotikuntoutuksen ominaispiirteiden ja eroavuuksien määrittely käsitteiden täsmentämiseksi ja selkiyttämiseksi. Etäarkikuntoutuksen viitekehys esitettynä julisteen muodossa käytännön työn avuksi. 

Toimintaympäristö

Kehittämistyö / opinnäytetyö liittyy Pirkanmaa sosiaali- ja terveydenhuollon kotikuntoutuksen tehtäväalueeseen. Arki- ja kotikuntoutuksen tarkempi määrittely selkiyttää ja auttaa ymmärtämään kotikuntoutuksen kokonaisuutta. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Ammattilaisten kokemukset on huomioitu viitekehyksen kehittämisen yhteydessä mm. kyselyllä ja learning cafe menetelmällä.

Ratkaisun perusidea

Erilaisten koti- ja arkikuntoutusmuotojen toteutuksesta on julkaistu vain vähän tarkkoja kuvauksia ja käsitteiden käyttö on epäjohdonmukaista. Toteutusmuodot vaihtelevat organisatorisesti ja sisällöllisesti. Siksi Pirkanmaalla koettiin tarpeelliseksi määritellä koti- ja arkikuntoutuksen ominaispiirteet käsitteiden täsmentämiseksi ja selkeyttämiseksi. Toimintamallin pohjana on käytetty YAMK- opinnäytetyötä Arkikuntoutus etähoivasoittojen yhteydessä- etäarkikuntoutuksen kehittäminen Pirkanmaan hyvinvointialueella (Ahtiainen & Arrenius 2022). Lopulliseen muotoonsa määrittely muokattiin yhteiskehittämisellä Pirkanmaan alueen kotikuntoutuksen työntekijöiden kanssa.

Etähoivan kautta toteutetaan enenevässä määrin kotihoidon käyntejä. Arkikuntoutuksen liittäminen myös etähoivasoittojen yhteyteen tukee asiakkaiden toimijuutta ja toimintakykyä. Etäarkikuntoutuksen toteuttamisen avuksi ja käytännön työn tueksi luotiin viitekehys julistemuodossa. Viitekehys on Ahtiaisen ja Arreniuksen opinnäytetyön tuotos ja se muodostettiin osana maakunnallisen kotikuntoutuksen kehittämistyöryhmän työtä hyödyntäen verkkokyselyitä sekä learning cafe- menetelmää.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Määritelmiä ja viitekehystä on esitelty kehittämistyöryhmissä Pirkanmaan alueella ja ne on jaettu sähköpostitse avokuntoutuksen johdolle ja esihenkilöille, kotikuntoutuksen yhteyshenkilöille sekä kotihoidon työntekijöille. Määritelmiä ja viitekehystä jalkautetaan Pirkanmaan hyvinvointialueella vielä lisää tulevissa, työntekijöille suunnatuissa yhteistilaisuuksissa ja tarkoitus on, että jokaisella paikkakunnalla asiaa käydään paikallisesti läpi kuntoutuksen ja kotihoidon esihenkilöiden avulla. Määritelmät ja viitekehys on muodostettu yhteistyössä kotikuntoutuksen työntekijöiden kanssa, joten myös he voivat viedä tietoa eteenpäin yhteistyötahoille. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamalli on sovellettavissa erityisesti kotihoidon asiakkaille. Määritelmiä ja viitekehystä voi esitellä helposti erilaisissa työntekijöiden tapaamisissa, kuukausipalavereissa sekä yhteistyökokouksissa. Määritelmien avulla voidaan käydä keskustelua mm. työnjaosta eri ammattiryhmien välillä sekä helpottaa yhteistyöhön liittyvistä asioista sopimista. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Arki- ja kotikuntoutuksen määritelmät selkeyttävät käsitteitä ja sitä kautta helpottavat työnjakoa eri ammattilaisten ja yhteistyötahojen välillä (mm. asiakasohjaus, kotihoito ja kotikuntoutus).