Asiakaskoordinaattori -toimintamallin ja Nuoren Mieli-palvelun kehittäminen Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella (RRP, P4, I1)

Asiakaskoordinaattori-toimintamallin ja Nuoren Mieli-palvelun kehittämisen tavoitteena on lisätä ammattilaisten tarjoamia ja monikanavaisia alle 18 -vuotiaiden mielen hyvinvointia ja mielenterveyttä varhain tukevia palveluja. 

Toimintaympäristö

Vuonna 2021 Siun soten alueella oli noin 27 000 alle 18-vuotiasta nuorta, joista 13 - 18 -vuotiaita oli noin 9822 (Tilastokeskus 2022).  Näistä alle 18 -vuotiaista noin 20 %:lla arvioitiin olevan mielenterveyshäiriö tai kehityksellinen häiriö (Tilastokeskus 2022; Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2022a; Sourander & Marttunen 2016).  Suuremman avun tarvitsijoita on noin 10 % (Liukko 2020).  Lisäksi nuoret kaipaavat tukea esimerkiksi alkavaan päihdeongelmaan, väkivalta/kiusaamiskokemuksiin ja ei-häiriöasteisiin psyykkisiin oireisiin. 

Kouluterveyskyselyn vuoden 2021 tulosten mukaan ahdistuneisuus ja masennusoireilu ovat lisääntyneet nuoruusikäisillä vuoteen 2019 verrattuna koko maassa, mutta myös Siun soten alueella. Vastaajista 34,7 % oli ollut huolissaan mielialastaan kuluneen vuoden aikana. Positiivista mielenterveyttä oli kokenut Pohjois-Karjalan 8–9-luokkien oppilaista vain 26,7 % vastaajista. Apua mielenterveydenongelmiin nuoret ovat saaneet aikaisempaa huonommin niin koulun henkilökunnalta, kuin koulun ulkopuolisilta tahoilta. Kouluterveyskyselyt toteutetaan joka toinen vuosi. Vuoden 2019 luvut ovat ajalta ennen koronapandemian puhkeamista.  

Valtakunnallisista ja alueellisista haasteista merkittävimmiksi ongelmakohdiksi on tunnistettu mm. seuraavat tekijät:

  • Yhteiskunnalliset asiat vaikuttavat laajasti lasten, nuorten ja perheiden tilanteisiin sekä palveluiden saatavuuteen. 

  • Ennaltaehkäisy, varhainen tunnistaminen ja perustason hoito on alimitoitettu, se ei kohdennu oikein tai sitä ei ole. ​

  • Ennakoiva toimintatapa ei vielä toimi vaan toimitaan reaktiivisesti ja ongelmalähtöisesti. ​

  • Psykiatrisen hoidon piiriin päästään vasta, kun tilanne vakavasti kriisiytynyt. ​

  • Palvelurakenteesta puuttuu palasia, mm. ​psykiatrinen hoito perusterveydenhuollossa on puutteellista ja koordinoimatonta

  • Psykiatrinen hoito on aina monialaista, mutta monialaiset rakenteet puuttuvat perusterveydenhuollosta​

  • Kehityksellisten ja psyykkisten häiriöiden pitkäaikaisseuranta ja hoidon jatkuvuus ovat puutteellisia ​

  • Palveluintegraation puutteet, siiloutuneet johtamismallit sekä resurssipula aiheuttavat niukkuutta ja osaoptimointia​

  • Esiintyy asiakkaan pompottelua ja asiakas ei tiedä kuinka hänen hoitonsa etenee.​

  • Työn hallinnan heikkeneminen johtaa osaltaan työntekijöiden kuormittumiseen ja työntekijäresurssien vähenemiseen.

 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Vuonna 2021 Siun soten alueella oli 9822 13–18-vuotiasta nuorta (Tilastokeskus 2022).  Selvitettäessä vuonna 2022 Siun soten nuorten perustason mielenterveyspalvelurakennetta, nousi mielenterveyspalveluiden tarjonnassa esille puutteita ja alueellista epätasa-arvoa. Yhteistyö perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä näyttäytyi pirstaleisena.  Lisäksi tietosuojalait ja –asetukset, ja asiakas- ja potilastietojen tallentaminen eri rekistereihin, vaikeuttavat tietojen siirtymistä terveydenhuollon ja sosiaalihuollon palveluiden välillä. 

Monialainen yhteistyö opiskeluhuoltotyössä näyttäytyy kansallisesti alueittain epätasa-arvoiselta ja hajanaiselta. Sitä pidetään joko erityisen hyvänä tai sitten siinä on puutteita. Monialainen työ yleisesti ja erityisesti yhteistyö opettajien, lastensuojelun sekä lasten- ja nuorten mielenterveyspalvelujen kanssa vaatii kehittämistä. Yhteistyön toimivuus vaikuttaa suoraan opiskelijoiden mahdollisuuteen saada tarvitsemaansa tukea oikea-aikaisesti. (Hietanen-Peltola, Jahnukainen, Laitinen & Vaara 2022.) 

Siun soten perusterveydenhuollossa lasten ja nuorten perustason mielenterveys- ja neuropsykiatristen haasteiden arviointi ja hoito on tapahtunut pääsääntöisesti opiskeluhuollossa tai kasvatus- ja perheneuvoloissa. Kansallisessa ohjauksessa korostetaan, että perhe- ja sosiaalipalvelujen kasvatus- ja perheneuvonta ei ole sosiaalipalveluna lasten ja nuorten perustason mielenterveyspalvelua. Nykytilanteessa kasvatus- ja perheneuvonnan ydintehtävä, eli vanhemmuuden tukeminen on kuitenkin jäänyt taustalla pienemmän rooliin ja työ on painottunut hoidollisuuteen. Matalan kynnyksen ja ennaltaehkäisevän tuen rooli jää vähäisemmäksi vaativampihoitoisten lasten ja nuorten tarpeiden vuoksi. Erityisesti puutteet alle 18 -vuotiaiden mielenterveyshäiriöiden tunnistamisessa ja hoidossa perusterveydenhuollossa on tunnistettu jo vuosien ajan. Ikä ja kehitysvaiheet huomioiden lapsuusikäisten ja nuoruus-/murrosikäisten lasten ja nuorten mielenterveyden haasteiden tunnistaminen ja hoitaminen edellyttävät erilaista erityisosaamista. 

Korona-ajan tuomat resurssipuutteet, kuten koronarokotustyöhön käytetty terveydenhoitajaresurssi koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa, on entisestään heikentänyt mahdollisuutta kynnyksettömään palveluun ja hoitoon pääsyyn, ja sitä kautta ongelmien varhaiseen tunnistamiseen. Tämä on osaltaan vaikuttanut myös siihen, että lähetemäärät nuorisopsykiatrian palveluihin ovat kaksinkertaistuneet vuodesta 2021 lähtien. Lisäksi nuorisopsykiatrian ostopalvelut Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriltä ovat merkittävästi kasvaneet vuodesta 2019 lähtien (Pölönen 2022). Psykiatrian laitoshoidon päivät 13–17-vuotiailla ovat myös merkittävästi lisääntyneet viime vuosien aikana. Perusterveydenhuollosta erikoissairaanhoitoon tehtyjen lähetteiden laatu kertoo siitä, että varhainen voinnin arvio on usein puutteellista, mikä pitkittyessään näkyy myös kiireellisten sijoitusten kasvavassa määrässä (Mediatri-raportit). Lähetteiden laadusta on myös nähtävissä neuropsykiatristen häiriöiden ja mielenterveyshäiriöiden riittämätön erotusdiagnostiikka perustasolla. 

Hankkeen tässä osiossa haluttiin keskittyä erityisesti nuoruusikäisten, noin 13 - 17 -vuotiaiden nuorten varhaisen tuen palvelujen kehittämiseen perusterveydenhuollossa. Asiakkaiksi asiakaskoordinaattoreille ja Nuoren Mieli chat -palvelulle määritettiin noin 13-17 - vuotiaat nuoret ja heidän huoltajansa. Erityisesti haluttiin keskittyä sähköisten ja digitaalisten menetelmien käyttöönottoon ja hyödyntämiseen. 

 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Asiakkaat: Alueellisesti haasteita palvelujen saatavuuden indikaattoreissa on esiintynyt lastensuojelussa, kouluterveydenhuollossa, psykologien mitoituksessa, sähköisten palvelujen käytössä sekä hammaslääkärien, lääkärien ja hoitajien vastaanottopalvelujen riittävyydessä.  Loppuvuoden 2022 asukaskyselyn mukaan yhteydensaannissa ja palveluihin pääsyssä oli haasteita. Erityisesti yhteydensaanti terveysasemien puhelinpalveluun koettiin ongelmalliseksi.  Digitaalisen asioinnin mahdollisuuksia tulisi asukkaiden mukaan lisätä, ja myös palvelupisteisiin tai kotiin tuotavien palvelujen (liikkuvat lähipalvelut) lisääminen nousi esille. Aitoa kuulemista ja osallisuutta toivottiin myös. (Asukaskysely 2023) Siun sotessa ensivaiheen asiakasohjaus tapahtuu pääasiassa puhelimitse tai digitaalisten palvelujen kautta. Asiakasohjauksen toimintamallit ovat vielä kokonaan, osittain tai alueellisesti hajautettuja, ja puhelinnumeroita on paljon. Tehokkaampien ja nopeampien digitaalisten palvelujen avulla voidaan vastata asiakkaiden tarpeisiin entistä paremmin, mikä lisää asiakastyytyväisyyttä ja joustavuutta. 

Nuoret toivovat kynnyksettömiä ja helposti saavutettavia palveluita ja kokevat, että jo pelkästään kuulluksi tuleminen usein riittäisi mielen hyvinvoinnin tukemiseen (Maakuntaliitto, Siun sote ja Poliisi 2021). Hankkeen aloitushetkellä palveluiden monikanavaisuudesta ei voitu puhua ja esimerkiksi nuoruusikäisille ei ollut verkkoajanvarausta lukuun ottamatta muuta luontevaa digitaalista väylää hakea apua mielenterveysongelmiinsa Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella.  Hyvinvointialue on alueellisesti laaja ja nuoret ovat palveluiden suhteen epätasa-arvoisessa asemassa. Nuorille haluttiin taata tasaveroisempi oikeus ja mahdollisuus tavoittaa ja löytää varhaista tukea mielensä huoliin liittyen, riippumatta asuinpaikasta hyvinvointialueella. Haluttiin myös tarjota asiakkaille tietoa vaihtoehdoista oman asuinalueensa ja elinympäristönsä  hyvinvointia ja mielenterveyttä tukevista palveluista.

Digitaaliset sovellukset ovat osa nuorten arkea ja nuorten mielenterveyspalvelujen ja monialaisen yhteistyön kehittämisen ohella yksi keino tukea nuorten hyvinvointia on tarjota nuorille lisätukea esimerkiksi digitalisoitujen harjoitusohjelmien muodossa. Digitaaliset palvelut ovat helposti saatavilla, eivätkä vie paljon henkilöstöresurssia. Sosiaalisten verkostojen ja ajanvieton lisäksi nuoret etsivät digitaalisista ympäristöistä myös yhä enemmän apua. (Pitkänen ym. 2022.) Vuonna 2020 kerätyn Nuorisobarometrin (Myllyniemi & Kiilakoski 2021) mukaan 63 % nuorista haluaa käyttää tarvitsemiaan palveluja mahdollisimman paljon sähköisesti.

Ammattilaisten kohdalla suurimmat haasteet liittyvät resurssien riittävyyteen ajallisesti ja osaamiseen liittyen.  Alueen sisällä on suurta vaihtelua mm. koulu- ja opiskeluhuollon asiakasmäärien ja erilaisten ammattilaisten määrien välillä. Digitaalisilla palveluilla pystytään vähentämään tarvetta käyttää työaikaa siirtymille paikasta paikkaan laajan alueen sisällä. Digitaaliset palvelut mahdollistavat myös ainakin osittain etätyön, jolloin työtilojen yhteiskäytöllä voidaan saavuttaa säästöjä. Viime vuosina sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten etätyön mahdollisuudet ovat kasvaneet. Etätyöskentelyllä on ollut myönteisiä vaikutuksia henkilöstön saatavuuteen ja työtyytyväisyyteen. Digipalvelujen suunnitelmallinen käyttöönotto ja laajentaminen, soveltuvin osin tekoälyn ja robotiikan hyödyntäminen, on välttämätöntä riittävien palvelujen turvaamiseksi.  Digitaaliset palvelut osana terveyspalveluja tarjoavat ammattilaisille mahdollisuuden ammatilliseen kehittymiseen digitaalisten toimintojen ja menetelmien osalta, alueellisten ilmiöiden osalta ja tuo työnkuvaan vaihtelua.  Tavoitteena oli, että digitaalisissa palveluissa toimivilla ammattilaisilla olisi laajempi alueellisten palveluiden tuntemus ja myös mahdollisuus antaa konsultatiivista tukea toisille ammattilaisille, palveluohjausta ja tukea osaltaan muiden ammattilaisten psykososiaalisten menetelmien käyttöä. Digitaaliset palvelut voivat vähentää turhaa asiointia, kustannuksia ja resurssien tarvetta, mikä tehostaa toimintaa. Tietojen tehokas ja turvallinen jakaminen eri palvelujen välillä puolestaan mahdollistaa asiakkaan hoidon kokonaisvaltaisuuden edistämisen ja palvelujen laadun parantamisen. Näin ollen digitalisaation hyödyntäminen on tärkeää palvelutuotannon kehittämisessä ja tulevaisuuden haasteisiin vastaamisessa. 

Organisaatio: Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen uusi palvelustrategia ja palveluverkkosuunnitelma hyväksyttiin 9.10.2024. Uudistumisen keskeisenä teemana on ongelmien ennaltaehkäisy ja peruspalvelujen vahvistaminen. Tavoitteena on, että palvelujen saatavuus, saavutettavuus ja oikea-aikaisuus paranevat ja monikanavainen palveluverkko vastaa alueemme asukkaiden palvelutarvetta. Palvelustrategialla toteutetaan alueen palvelulupausta ja varmistetaan, että asiakkaat pääsevät oikeaan palveluun, oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa. Palvelustrategian keskeinen asia on toimiva ja monikanavainen asiakasohjaus. Asiakas voi ottaa yhteyttä hänelle sopivimmalla tavalla,  hänen tarpeensa selvitetään heti ja varmistetaan, että asiakas saa tarpeensa mukaista apua ja palvelua. Palveluja tuotetaan eri tavoin siten, että otetaan huomioon asiakkaan tarve ja kyky käyttää erilaisia palvelumuotoja. Palveluverkko on monikanavainen, yhdenvertainen ja dynaaminen ja sisältää mm. digitaaliset palvelut. 

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella merkittävimmät haasteet liittyvät digitalisaation koordinaatioon ja sen hyödyntämiseen palveluissa. Kansallinen tavoite on, että kaikesta asioinnista yli 35 % tapahtuu sähköisten asiointipalvelujen kautta.  Pohjois-Karjalassa digitalisaation hyödyntämisessä on merkittävä kehittämispotentiaali palvelujen saatavuuden parantamiseksi ja henkilöstön riittävyyteen liittyviin haasteisiin vastaamiseksi.  Tavoitteena on kehittää monikanavainen palveluverkko, joka vastaa nykyistä paremmin asiakkaiden tarpeisiin. Tämä parantaa potilas- ja asiakasturvallisuutta sekä toiminnan kustannusvaikuttavuutta. Sähköisten asiointipalvelujen ja muiden teknologisten ratkaisujen käyttöönotto tulee huomioida kaikissa palveluissa, samalla varmistaen, että lakisääteiset palvelut ovat saatavilla myös niille kansalaisille, jotka eivät kykene tai halua käyttää digitaalisia palveluita.

Strategiatyön työryhmän ohjausryhmä oli saanut 8.11.2023 sosiaali- ja terveysministeriöltä ja valtiovarainministeriöltä suositukset mm. jatkaa alueen toiminnan ja palveluiden uudistamista ja edelleen kehittää tarkoituksenmukaista palvelurakennetta ja -verkkoa sekä lisätä digitaalisten palveluiden käyttöä. 

Yhteiskunta: Arki ja omatoiminen arjessa pärjääminen muodostavat suurimman osan asukkaiden elämänkulusta. Hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta edistämällä sekä ennaltaehkäisyyn panostamalla voidaan reagoida väestön palvelutarpeisiin ajoissa ja hillitä erityistason palvelutarpeiden ja kustannusten kasvua. Tämä on myös sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallinen tavoite. 

Kansallinen mielenterveysstrategia ja itsemurhien ehkäisyohjelma vuosille 2020-2030 on julkaistu alkuvuonna 2020. Mielenterveysstrategian tavoitteiden mukaisia toimenpiteitä toteutetaan muun muassa Suomen kestävän kasvun ohjelmassa, johon myös RRP-hanke kuuluu.  Strategiassa todetaan mm. että koska nuoret ikäluokat ovat merkittävästi pienempiä kuin ennen huoltosuhteen heikkeneminen edellyttää, että yhä useampi osallistuu työmarkkinoille. Nopeasti ikääntyvässä yhteiskunnassa on tärkeää kiinnittää huomiota myös sukupolvien väliseen tasa-arvoon ja nuorten ikäluokkien asemaan ja mahdollisuuksiin yhteiskunnassa. Lasten ja nuorten hyvinvointi ja toimintakyky määrittävät tulevaisuutta merkittävällä tavalla. Lasten ja nuorten mielenterveyden edistäminen liittyi valmisteltuun kansalliseen lapsistrategiaan, jonka tarkoituksena oli luoda hallituskaudet ylittävä ja eri hallinnonalat yhdistävä lapsi- ja perhemyönteisen Suomen visio. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi oli kirjattu linjauksiksi mm., että 

  • tuetaan suunnitelmallisesti lasten ja nuorten myönteistä liittymistä ikätoveriryhmiin ja suojataan heitä kielteisiltä ikätoverien välisiltä ilmiöiltä, kuten kiusaamiselta, päihteiltä ja muulta riskikäyttäytymiseltä, myös sosiaalisessa mediassa, 
  • tuetaan lasten ja perheiden osaamista digitaalisessa ympäristössä, 
  • ehkäistään syrjäytymistä ja tuetaan nuorta elämän muutoskohdissa, kuten koulu- ja opiskeluympäristön vaihtuessa, koulutusvalinnoissa ja työelämäsiirtymissä,
  • Varmistetaan neuvoloiden, oppilas- ja opiskeluhuollon sekä muiden lasten ja nuorten perustason palveluiden mielenterveystyön riittävät voimavarat ja ammattiryhmien välinen koordinoitu yhteistyö. Ehkäisevän työn lisäksi niissä olisi oltava tarjolla kriisitilanteissa tarpeellisia lyhyitä interventioita.
  • Tuetaan lapsia ja nuoria, joiden elämässä on psyykkistä kuormitusta. Se tarkoittaa esimerkiksi alaikäisiä, joiden lähiomaisilla on kuormitusta, haavoittuvassa asemassa tai elämäntilanteessa olevia lapsia ja nuoria ja kulttuuriselta tai yhteiskunnalliselta asemaltaan haavoittuviin ryhmiin kuuluvia lapsia ja nuoria
Liitteet
Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Asiakaskoordinaattori-toimintamallia ja Nuoren mieli chat -palveluita kehittämässä ovat olleet: 

projektiasiantuntija ja projektisuunnittelija 2022 - 2025

asiakaskoordinaattorit (yhteensä 4 htv) 2022 - 2025

Palvelumuotoilussa 11/2022 - 2/2023 Tietoevry oy ja työpajoissa sosiaali- ja terveysalan henkilöstöä; Neuvola-, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon ja perhe- ja sosiaalipalveluiden palvelupäälliköt, perhe- ja sosiaalipalveluiden toimialueen palvelujohtaja, koulukuraattori, koulupsykologi, perhekeskus-palveluiden asiantuntijahoitaja

Digisotekeskus: palveluesihenkilö, kehittäjäylilääkäri 

Ohjausryhmä: TulSote-hankkeen kanssa yhteinen ohjausryhmä 2023-2024 ja oma ohjausryhmä 2024-2025: ohjausryhmään kuuluivat terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialueen vastaanottopalveluiden palvelujohtaja, Neuvolatoiminnan, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon vs. palvelupäällikkö, Terveysasemien ylihoitaja, Digisotekeskuksen palveluesihenkilö, Digitaalisten palveluiden Kehittäjäylilääkäri, Perhe- ja sosiaalipalveluiden toimialueen perhepalveluiden palvelujohtaja, Kuntoutumisen palveluiden johtava puheterapeutti, Ylilääkäri, projektipäällikkö, projektisiantuntija ja projektisuunnittelija

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen/Siun soten viestintäpalvelut

Hyvinvointialueen erikoissairaanhoidon Lasten- ja nuorisopsykiatrian yksiköt

Hyvinvointia ja kestäviä palveluja Pohjois-Karjalassa-hankkeen digitaalisten palveluiden projektiasiantuntijat ja projektisuunnittelijat sekä muutosvalmentajat

Yhteiskehittämisessä on hyödynnetty Itä-Suomen YTA-alueen yhteistyökokouksia yhdessä Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Etelä-Karjalan lasten, nuorten ja perheiden palveluiden RRP-hankekehittäjien kesken, joita on järjestetty 2-3 x vuodessa hankkeen aikana ja ajatuksia on vaihdettu RRP-hankkeen osalta myös Kainuun alueen hankekehittäjien kanssa.

Kehittämisyhteistyötä on tehty Tulsote-hankkeen sähköisen perhekeskustoiminnan kehittäjien ja perhekeskustiimin kanssa sekä alueen muiden hankkeiden kanssa, kuten Alisa-projektin kanssa, 3-porras-hankkeen kanssa (Joensuun Setlementti ja Isosisarus-toiminta) ja HUMAK:n Hyvinvoiva Pohjois-Karjalainen nuori-hankkeen kanssa. 

Tavoiteltu muutos

Palvelurakenteen hajanaisuus tarvitsee koordinointia, uusia moniammatillisen verkostotyön rakenteita, joilla saadaan varmistettua asiakkaan asian turvallinen hoito ja hoidon ja palvelun jatkuvuus. Sen lisäksi tarvitaan asiakas- ja palveluohjauksen ja asioinnin monikanavaisuuden uudistamista mm. digitaalisin ja jalkautuvin palveluin. Ammattilaisten osaamista ja asiantuntijuutta varmistetaan konsultatiivisella tuella sekä ammattilaisten psykososiaalisten menetelmien osaamisen vahvistamisella. Nuorten matalan kynnyksen mielenterveyspalveluiden, sekä kuntoutuksen yksikön monialaisella moniammatillisella toimintamallilla mahdollisestaan yhdenvertainen palveluohjaus, joka edistää osaltaan Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen strategian mukaista perustason palveluiden laadun, saatavuuden, oikea-aikaisuuden ja vaikuttavuuden paranemista, sekä hoitotakuun toteutumista. 

 

 

Muutoksen mittaaminen

Asiakaskoordinaattori toimintamallin ja Nuoren mieli chat -palvelun tavoitteena on ensisijaisesti sähköisiä ja digitaalista palvelukanavia ja etäyhteyksiä hyödyntäen nuorten/alle 18-vuotiaiden asiakkaiden tavoittaminen ja auttaminen ammattilaisten tarjoaman varhaisen tuen, psykoedukaation tai psykososiaalisten menetelmien avulla. Mittarei

  • etäpalvelujen käytön lisääntyminen: digitaalisen palvelualustan hyödyntäminen nuorten palveluissa
  • chat -palvelun avautuminen: Nuoren mieli chat -palvelun avautuminen 6/2024
  • nuorten palveluiden/hoidon koordinointi, yhden yhteydenoton -periaatteella: asiakaskoordinaattori-toimintamalli
  • nuorten matalan kynnyksen mielenterveyspalveluiden monialainen ja moniammatillinen toimintamalli on käytössä hyvinvointialueella: asiakaskoordinaattori-toimintamallin kehittäminen, arvioiminen ja integroiminen osaksi Mieli -palveluyksikköä

Digitaalisen palvelualustan kautta on saatu tietoa Nuoren mieli chat -palvelun käyttäjämääristä ja asiakaskokemuksesta, raportointitietoja on hyödynnetty edelleen chat -palvelun kehittämisessä ja palvelun arvioinnissa.  
Ammattilaisten kokemusten arvioinnissa on käytetty hankkeen kuukausiraportointitietoja ja fiilismittaria.

Asiakaskokemuksia ja -näkemyksiä nuorilta koskien mm. asiakaskoordinaattoreiden palveluja, Nuoren mieli -palvelun tunnettavuutta ja vahvaa tunnistautumisen vaativista palveluista on kerätty asiakaskyselyllä kouluterveydenhuollon palvelukanavia hyödyntäen.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Asiakaskoordinaattoreiden toimintamallin ja Nuoren mieli chat -palvelun kohderyhmää ovat ensisijaisesti 13 - 17 -vuotiaat nuoret ja heidän huoltajansa. 

Nuorten näkökulmaa on tuotu hankkeessa esiin 

  • alkuvaiheen palvelumuotoiluprosessin aikana asiakashaastatteluin ja nuorille suunnatulla anonyymillä Forms-kyselyllä
  • THL:n Sujuvat palvelut -valmennuksessa asiakasosallisuudella
  • Hankkeen aikana Forms-kyselyin 
  • Asiakaspalautteilla

Ammattilaisten näkökulmaa on tuotu esiin

  • palvelumuotoiluprosessin työpajoissa 
  • Kehittäjätiimeissä
  • viikoittaisissa työkokouksissa
  • ohjausryhmässä
  • Itä-Suomen yliopiston palvelumuotoilun/sparrauksen avulla

 

Ideointi
  1.  Nykytilaselvitys,  
  2. palvelumuotoilun ja kehittäjätiimien ehdotukset
  3. Asiakaskoordinaattori-toimintamallin kuvaus, kriteerit, toimintaohjeet
  4. Sähköinen ajanvaraus ja etävastaanotot
  5. 3x10d elämäntilannemittarin kokeilu osana alkuarvioinnin tekemistä
  6.  Walk in -toiminta kolmella pilottikoululla, jalkautuminen työpariksi kasvuympäristöihin 
  7. digitaalisen palvelualustan käyttöönotto
Idean valinta

Digitaalisen palvelualustan käytön ja mahdollisuuksien laajentaminen asteittain

  1. Chat, anonyymi ja tunnistautuneena palveleminen, reaaliaikainen, aukioloajat
  2. etävastaanotot digitaaliselle alustalle 
  3. lomakkeiden/kyselyjen lisääminen alustalle
  4. kiireetön viestintä/yhteydenotto
Idean konkretisointi ja visualisointi

Asiakaskoordinaattori-toimintamalli 

Liitteet
Kuva
Asko-toimintamallin kuvaus
Asko-toimintamallin kuvaus
Idean testaus asiakkaalla

Palvelumuotoiluprosessin yhteydessä tehdyt asiakashaastattelut ja -kysely asiakasymmärryksen lisäämiseksi

Palautteet asiakaskoordinaattoreiden walk in -toiminnasta ja chat-palvelusta asiakaskyselyillä -> asiakaskoordinaattoreiden vastaanottojen suunnittelu, chatin aukioloaikojen suunnittelu, asiakaskoordinaattoreiden ajanvarausten suunnittelu

Asiakaskyselyt palvelujen tavoitettavuudesta ja tunnettavuudesta (markkinoinnin toimivuus) ->markkinoinnin tehostaminen 

Asiakaskyselyt vahvaan tunnistautumiseen ja digitaalisiin palveluihin liittyen -> yhteistyö Digisotekeskuksen kanssa kohderyhmän palvelujen suunnittelemiseksi

Ratkaisun testaaminen
  • Asiakaskoordinaattorit siirtyvät Digisotekeskuksen alaisuuteen 1.1.2024 ja digitaaliselle palvelualustalle keväällä 2024, 
  • Nuoren mieli -chat avautuu kesäkuussa 2024,
  • chatin aukioloaikoja laajennetaan syksyllä 2024, 
  • videovastaanotot aloitetaan alustan kautta tehtäviksi syksyllä 2024, 
  • lomakkeita/kyselyjä lisätään alustalle syksyllä 2024
  • asiakaskoordinaattoreita rekrytoidaan lisää keväällä ja syksyllä 2024
  • asiakaskoordinaattorit siirtyvät uuteen lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden keskukseen (MIELI) 1.1.2025
  • Nuoren mieli -palvelu jatkuu huhtikuun 2025 loppuun asti MIELI-yksikön asiakaskoordinaattoreiden palveluna ja jatkuu syksyllä 2025 koulu- ja opiskeluterveydenhuollon toimintana
Kokeilun tavoitteet

Alaikäisten noin 13-17 -vuotiaiden asiakkaiden tavoittaminen, nuorten digitaalisten palveluiden laajentaminen ja vakiinnuttaminen

Kokeilussa opittua
  • Markkinoinnin ja viestinnän suunnittelu, resurssointi ja kohdistaminen ikäryhmä huomioiden, 
  • alaikäisten vahvan tunnistautumisen haasteet, 
  • palvelun käynnistymisen hitaus, 
  • sovellus ei toimi ellei voi tunnistautua
  • Organisaation, toimialueiden ja yksiköiden sitoutuminen nuorten monikanavaisten palveluiden kehittämiseen
Ratkaisun perusidea

Asiakaskoordinaattori -toimintamallissa ja Nuoren mieli chat -palveluissa on on kyse

  • 13-17 -vuotiaille nuorille suunnattujen digitaalisten etäpalveluiden kehittämisestä ja tarjoamisesta koko hyvinvointialueella
  • perusterveydenhuollon matalan kynnyksen nuorten mielen hyvinvointia ja mielenterveyttä tukevasta palvelusta
  • nuorta hyödyttävien ja tukevien palveluiden koordinoinnista nuoren ympärille 
  • palveluohjauksesta alueen nuorille suunnattuihin lähipalveluihin
  • ensivaiheen arvion ja tuen, sekä psykososiaalisten menetelmien tarjoamisesta digitaalisten palvelukanavien kautta

 

Liitteet
Kuva
Asiakaskoordinaattori-toimintamalli
Asiakaskoordinaattori-toimintamalli
Kuva
Kohderyhmä
Asiakaskoordinaattorit, kohderyhmät
Kuva
Asiakaskoordinaattorit palvelukanavat
Asiakaskoordinaattorit, palvelukanavat
Kuva
Asiakaskoordinaattorit, palvelukanavat
Asiakaskoordinaattorit, palvelukanavat
Kuva
Asiakaskoordinaattorit, moniammatillinen yhteistyö
Asiakaskoordinaattorit, moniammatillinen yhteistyö
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Asiakaskoordinaattori -toimintamallin ja Nuoren mieli chat -palveluiden juurruttaminen osaksi hyvinvointialueen palvelukokonaisuutta vaatii 

  • Resurssointia sekä toimintojen ylläpitämiseen, että kehittämiseen (vastuuhenkilöt, yksikön sitoutuminen, toimintaohjeet, seuranta ja raportointi)
  • Palautteiden jatkuvaa keräämistä, kokoamista ja raportointia
  • henkilöstön kouluttamista 
  • Hyvin suunniteltua ja toteutettua, säännöllistä palvelun markkinointia kohderyhmä/asiakasryhmä huomioiden

 

 

Liitteet
Vinkit toimintamallin soveltajille

Alueellisia nuorille suunnattuja digitaalisia palvelukanavia kannattaa kehittää valtakunnallisten digipalveluiden rinnalle, koska se mahdollistaa yksilöllisemmän nuoren tarvitsemien tukitoimien koordinoinnin ja palveluohjauksen alueellisiin palveluihin. Alaikäisten digitaalisten palveluiden käyttöönottoa haastaa kuitenkin se, että mitä nuoremmasta asiakkaasta on kyse, sitä vähemmän on mahdollisuuksia palvelujen vaatimaan vahvaan tunnistautumiseen verkkopankkitunnusten tai mobiilivarmenteen avulla. Digitaaliset palvelut mahdollistavat huoltajan puolesta asioinnin, mutta se taas estää nuoria asioimasta palveluissa ilman huoltajaa. Anonyymi reaaliaikainen chat -palvelu mahdollistaa useimmiten vain yleisen tuen ja neuvonnan, joka sekin on tärkeää.

Resurssoinnin kannalta kannattaa arvioida, että onko reaaliaikainen chat -asiointi alaikäisten kohdalla se tehokkain keino vai olisiko kiireetön viestintämahdollisuus parempi. 

Nuorille suunnattujen palveluiden markkinoinnin tulee olla suunnitelmallista, erityisesti nuorille kohdennettua ja tapahtua nuorten käyttämien viestintä- ja sosiaalisen median sovelluksissa. Sekä palveluiden, että niiden markkinoinnin suunnittelussa on tärkeää osallistaa itse asiakaskuntaa. Olennaista on, että nuoret löytävät ja saavuttavat palvelut helposti ja palvelu koetaan helposti lähestyttäväksi. HYTE-palveluvalikoimiin ja hyvinvointialueen verkkosivuille tulisi lisätä erityisesti nuorille kohdennettujen palveluiden sisältöä.  

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Asiakaskoordinaattori -toimintamallin kehittäminen aloitettiin neuvola-, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon yksikössä vuonna 2023, josta toiminta siirrettiin vuonna 2024 osaksi Digisotekeskuksen toimintaa ja jälleen vuoden 2025 alusta alkaen osaksi uuden Mieli- yksikön toimintaa. Nuoren Mieli chat -palvelu päästiin avaamaan kesäkuussa 2024, kun hyvinvointialueen uusi digitaalinen palvelualusta oli hankittu digisotekeskuksen käyttöön. Nuoren mieli chat -palvelun käyttöönotto tapahtui ensilinjassa dsk:n palveluvalikoiman laajentuessa. Digitaalinen palvelualusta mahdollisti myös sitä kautta tietoturvallisempien videovastaanottojen käyttämisen ja sähköisten esitietolomakkeiden käyttämisen. Ennen digitaalisen palvelualustan hankintaa, asiakaskoordinaattorit pilotoivat hyvinvointialueen kolmella koululla walk in-palveluja koulujen omissa tiloissa, osallistuivat pop up- ja hyvinvointitapahtumiin kouluilla ja kehittivät asko-toimintamallia ja sen markkinointia sen eri vaiheissa. Alkuvaiheessa Walk in- palvelun rinnalla käytettiin Siun soten verkkoajanvarausta, mutta verkkoajanvarauksen siirryttyä syksyllä 2024 vahvan tunnistautumisen alaisuuteen verkkoaikojen käyttömäärät laskivat selkeästi. 

Nuoren mieli chat -palvelua markkinointiin Digisotekeskuksen muiden palveluiden markkinoinnin yhteydessä sekä omilla nuorta kohdeyleisöä tavoitelluilla kampanjoilla erityisesti vuoden 2024 syksyn aikana. Markkinoinnissa tehtiin yhteistyötä myös koulujen ja koulu- ja opiskeluhuollon ammattilaisten kanssa. Chat-palvelun markkinointitoimista ja tiedottamisesta huolimatta asiakaskunnan tavoittaminen tapahtuu hitaasti, mikä on tullut esiin myös muiden valtakunnan chat -palveluita tarjoavien tahojen kanssa käydyissä keskusteluissa projektin aikana.

Maaliskuussa 2025 ohjausryhmässä tehtiin päätös Nuoren mieli chat -palvelun asettamisesta kehittämistauolle 1.5.2025 alkaen ja palvelun siirtymisestä syksyllä 2025 koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palveluksi. Päätöksen perusteena ovat mm. chat-keskustelujen vähäinen määrä suhteessa resurssin käyttöön, muilta hyvinvointialueelta saadut kokemukset siitä, kuinka huonosti tunnistautumista vaativa chat ja digitaalinen asiointi lapsia ja nuoria mielenterveyden asioissa tavoittaa / asioita voidaan hoitaa ja chatin yhteydenottosyiden kohdistuminen usein nuorille muihinkin ajankohtaisiin asioihin, kuin mielenterveyttä koskeviin aiheisiin. Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon chat/sähköinen asiointikanava voi tarjota laajemman palveluvalikoiman ja on palveluissaan jo ennalta tuttu lapsille, nuorille ja heidän vanhemmilleen ja on myös kohderyhmälle luontevammin markkinoitavissa.

Digitaalisista palveluista MIELI-yksikön palveluvalikoimassa tehdään päätöksiä myöhemmin, kun toiminnan rakenteet ovat kehittyneemmät ja resurssin käyttöä voidaan digitaalisiin palveluihin kohdentaa. Hankkeessa saatuja kokemuksia tullaan hyödyntämään digitaalisten palveluiden kehittämisessä lapsille, nuorille ja perheille.