Asiakaskoordinaattori -toimintamallin ja Nuoren Mieli-palvelun kehittäminen Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella (RRP, P4, I1)
Asiakaskoordinaattori-toimintamallin ja Nuoren Mieli-palvelun kehittämisen tavoitteena on lisätä ammattilaisten tarjoamia ja monikanavaisia alle 18 -vuotiaiden mielen hyvinvointia ja mielenterveyttä varhain tukevia palveluja.
Vuonna 2021 Siun soten alueella oli noin 27 000 alle 18-vuotiasta nuorta, joista 13 - 18 -vuotiaita oli noin 9822 (Tilastokeskus 2022). Näistä alle 18 -vuotiaista noin 20 %:lla arvioitiin olevan mielenterveyshäiriö tai kehityksellinen häiriö (Tilastokeskus 2022; Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2022a; Sourander & Marttunen 2016). Suuremman avun tarvitsijoita on noin 10 % (Liukko 2020). Lisäksi nuoret kaipaavat tukea esimerkiksi alkavaan päihdeongelmaan, väkivalta/kiusaamiskokemuksiin ja ei-häiriöasteisiin psyykkisiin oireisiin.
Kouluterveyskyselyn vuoden 2021 tulosten mukaan ahdistuneisuus ja masennusoireilu ovat lisääntyneet nuoruusikäisillä vuoteen 2019 verrattuna koko maassa, mutta myös Siun soten alueella. Vastaajista 34,7 % oli ollut huolissaan mielialastaan kuluneen vuoden aikana. Positiivista mielenterveyttä oli kokenut Pohjois-Karjalan 8–9-luokkien oppilaista vain 26,7 % vastaajista. Apua mielenterveydenongelmiin nuoret ovat saaneet aikaisempaa huonommin niin koulun henkilökunnalta, kuin koulun ulkopuolisilta tahoilta. Kouluterveyskyselyt toteutetaan joka toinen vuosi. Vuoden 2019 luvut ovat ajalta ennen koronapandemian puhkeamista.
Valtakunnallisista ja alueellisista haasteista merkittävimmiksi ongelmakohdiksi on tunnistettu mm. seuraavat tekijät:
-
Yhteiskunnalliset asiat vaikuttavat laajasti lasten, nuorten ja perheiden tilanteisiin sekä palveluiden saatavuuteen.
-
Ennaltaehkäisy, varhainen tunnistaminen ja perustason hoito on alimitoitettu, se ei kohdennu oikein tai sitä ei ole.
-
Ennakoiva toimintatapa ei vielä toimi vaan toimitaan reaktiivisesti ja ongelmalähtöisesti.
-
Psykiatrisen hoidon piiriin päästään vasta, kun tilanne vakavasti kriisiytynyt.
-
Palvelurakenteesta puuttuu palasia, mm. psykiatrinen hoito perusterveydenhuollossa on puutteellista ja koordinoimatonta
-
Psykiatrinen hoito on aina monialaista, mutta monialaiset rakenteet puuttuvat perusterveydenhuollosta
-
Kehityksellisten ja psyykkisten häiriöiden pitkäaikaisseuranta ja hoidon jatkuvuus ovat puutteellisia
-
Palveluintegraation puutteet, siiloutuneet johtamismallit sekä resurssipula aiheuttavat niukkuutta ja osaoptimointia
-
Esiintyy asiakkaan pompottelua ja asiakas ei tiedä kuinka hänen hoitonsa etenee.
-
Työn hallinnan heikkeneminen johtaa osaltaan työntekijöiden kuormittumiseen ja työntekijäresurssien vähenemiseen.
Vuonna 2021 Siun soten alueella oli 9822 13–18-vuotiasta nuorta (Tilastokeskus 2022). Selvitettäessä vuonna 2022 Siun soten nuorten perustason mielenterveyspalvelurakennetta, nousi mielenterveyspalveluiden tarjonnassa esille puutteita ja alueellista epätasa-arvoa. Yhteistyö perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä näyttäytyi pirstaleisena. Lisäksi tietosuojalait ja –asetukset, ja asiakas- ja potilastietojen tallentaminen eri rekistereihin, vaikeuttavat tietojen siirtymistä terveydenhuollon ja sosiaalihuollon palveluiden välillä.
Monialainen yhteistyö opiskeluhuoltotyössä näyttäytyy kansallisesti alueittain epätasa-arvoiselta ja hajanaiselta. Sitä pidetään joko erityisen hyvänä tai sitten siinä on puutteita. Monialainen työ yleisesti ja erityisesti yhteistyö opettajien, lastensuojelun sekä lasten- ja nuorten mielenterveyspalvelujen kanssa vaatii kehittämistä. Yhteistyön toimivuus vaikuttaa suoraan opiskelijoiden mahdollisuuteen saada tarvitsemaansa tukea oikea-aikaisesti. (Hietanen-Peltola, Jahnukainen, Laitinen & Vaara 2022.)
Siun soten perusterveydenhuollossa lasten ja nuorten perustason mielenterveys- ja neuropsykiatristen haasteiden arviointi ja hoito on tapahtunut pääsääntöisesti opiskeluhuollossa tai kasvatus- ja perheneuvoloissa. Kansallisessa ohjauksessa korostetaan, että perhe- ja sosiaalipalvelujen kasvatus- ja perheneuvonta ei ole sosiaalipalveluna lasten ja nuorten perustason mielenterveyspalvelua. Nykytilanteessa kasvatus- ja perheneuvonnan ydintehtävä, eli vanhemmuuden tukeminen on kuitenkin jäänyt taustalla pienemmän rooliin ja työ on painottunut hoidollisuuteen. Matalan kynnyksen ja ennaltaehkäisevän tuen rooli jää vähäisemmäksi vaativampihoitoisten lasten ja nuorten tarpeiden vuoksi. Erityisesti puutteet alle 18 -vuotiaiden mielenterveyshäiriöiden tunnistamisessa ja hoidossa perusterveydenhuollossa on tunnistettu jo vuosien ajan. Ikä ja kehitysvaiheet huomioiden lapsuusikäisten ja nuoruus-/murrosikäisten lasten ja nuorten mielenterveyden haasteiden tunnistaminen ja hoitaminen edellyttävät erilaista erityisosaamista.
Korona-ajan tuomat resurssipuutteet, kuten koronarokotustyöhön käytetty terveydenhoitajaresurssi koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa, on entisestään heikentänyt mahdollisuutta kynnyksettömään palveluun ja hoitoon pääsyyn, ja sitä kautta ongelmien varhaiseen tunnistamiseen. Tämä on osaltaan vaikuttanut myös siihen, että lähetemäärät nuorisopsykiatrian palveluihin ovat kaksinkertaistuneet vuodesta 2021 lähtien. Lisäksi nuorisopsykiatrian ostopalvelut Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriltä ovat merkittävästi kasvaneet vuodesta 2019 lähtien (Pölönen 2022). Psykiatrian laitoshoidon päivät 13–17-vuotiailla ovat myös merkittävästi lisääntyneet viime vuosien aikana. Perusterveydenhuollosta erikoissairaanhoitoon tehtyjen lähetteiden laatu kertoo siitä, että varhainen voinnin arvio on usein puutteellista, mikä pitkittyessään näkyy myös kiireellisten sijoitusten kasvavassa määrässä (Mediatri-raportit). Lähetteiden laadusta on myös nähtävissä neuropsykiatristen häiriöiden ja mielenterveyshäiriöiden riittämätön erotusdiagnostiikka perustasolla.
Hankkeen tässä osiossa haluttiin keskittyä erityisesti nuoruusikäisten, noin 13 - 17 -vuotiaiden nuorten varhaisen tuen palvelujen kehittämiseen perusterveydenhuollossa. Asiakkaiksi asiakaskoordinaattoreille ja Nuoren Mieli chat -palvelulle määritettiin noin 13-17 - vuotiaat nuoret ja heidän huoltajansa. Erityisesti haluttiin keskittyä sähköisten ja digitaalisten menetelmien käyttöönottoon ja hyödyntämiseen.
Asiakaskoordinaattori-toimintamallia ja Nuoren mieli chat -palveluita kehittämässä ovat olleet:
projektiasiantuntija ja projektisuunnittelija 2022 - 2025
asiakaskoordinaattorit (yhteensä 4 htv) 2022 - 2025
Palvelumuotoilussa 11/2022 - 2/2023 Tietoevry oy ja työpajoissa sosiaali- ja terveysalan henkilöstöä; Neuvola-, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon ja perhe- ja sosiaalipalveluiden palvelupäälliköt, perhe- ja sosiaalipalveluiden toimialueen palvelujohtaja, koulukuraattori, koulupsykologi, perhekeskus-palveluiden asiantuntijahoitaja
Digisotekeskus: palveluesihenkilö, kehittäjäylilääkäri
Ohjausryhmä: TulSote-hankkeen kanssa yhteinen ohjausryhmä 2023-2024 ja oma ohjausryhmä 2024-2025: ohjausryhmään kuuluivat terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialueen vastaanottopalveluiden palvelujohtaja, Neuvolatoiminnan, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon vs. palvelupäällikkö, Terveysasemien ylihoitaja, Digisotekeskuksen palveluesihenkilö, Digitaalisten palveluiden Kehittäjäylilääkäri, Perhe- ja sosiaalipalveluiden toimialueen perhepalveluiden palvelujohtaja, Kuntoutumisen palveluiden johtava puheterapeutti, Ylilääkäri, projektipäällikkö, projektisiantuntija ja projektisuunnittelija
Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen/Siun soten viestintäpalvelut
Hyvinvointialueen erikoissairaanhoidon Lasten- ja nuorisopsykiatrian yksiköt
Hyvinvointia ja kestäviä palveluja Pohjois-Karjalassa-hankkeen digitaalisten palveluiden projektiasiantuntijat ja projektisuunnittelijat sekä muutosvalmentajat
Yhteiskehittämisessä on hyödynnetty Itä-Suomen YTA-alueen yhteistyökokouksia yhdessä Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Etelä-Karjalan lasten, nuorten ja perheiden palveluiden RRP-hankekehittäjien kesken, joita on järjestetty 2-3 x vuodessa hankkeen aikana ja ajatuksia on vaihdettu RRP-hankkeen osalta myös Kainuun alueen hankekehittäjien kanssa.
Kehittämisyhteistyötä on tehty Tulsote-hankkeen sähköisen perhekeskustoiminnan kehittäjien ja perhekeskustiimin kanssa sekä alueen muiden hankkeiden kanssa, kuten Alisa-projektin kanssa, 3-porras-hankkeen kanssa (Joensuun Setlementti ja Isosisarus-toiminta) ja HUMAK:n Hyvinvoiva Pohjois-Karjalainen nuori-hankkeen kanssa.
Palvelurakenteen hajanaisuus tarvitsee koordinointia, uusia moniammatillisen verkostotyön rakenteita, joilla saadaan varmistettua asiakkaan asian turvallinen hoito ja hoidon ja palvelun jatkuvuus. Sen lisäksi tarvitaan asiakas- ja palveluohjauksen ja asioinnin monikanavaisuuden uudistamista mm. digitaalisin ja jalkautuvin palveluin. Ammattilaisten osaamista ja asiantuntijuutta varmistetaan konsultatiivisella tuella sekä ammattilaisten psykososiaalisten menetelmien osaamisen vahvistamisella. Nuorten matalan kynnyksen mielenterveyspalveluiden, sekä kuntoutuksen yksikön monialaisella moniammatillisella toimintamallilla mahdollisestaan yhdenvertainen palveluohjaus, joka edistää osaltaan Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen strategian mukaista perustason palveluiden laadun, saatavuuden, oikea-aikaisuuden ja vaikuttavuuden paranemista, sekä hoitotakuun toteutumista.
Asiakaskoordinaattori toimintamallin ja Nuoren mieli chat -palvelun tavoitteena on ensisijaisesti sähköisiä ja digitaalista palvelukanavia ja etäyhteyksiä hyödyntäen nuorten/alle 18-vuotiaiden asiakkaiden tavoittaminen ja auttaminen ammattilaisten tarjoaman varhaisen tuen, psykoedukaation tai psykososiaalisten menetelmien avulla. Mittarei
- etäpalvelujen käytön lisääntyminen: digitaalisen palvelualustan hyödyntäminen nuorten palveluissa
- chat -palvelun avautuminen: Nuoren mieli chat -palvelun avautuminen 6/2024
- nuorten palveluiden/hoidon koordinointi, yhden yhteydenoton -periaatteella: asiakaskoordinaattori-toimintamalli
- nuorten matalan kynnyksen mielenterveyspalveluiden monialainen ja moniammatillinen toimintamalli on käytössä hyvinvointialueella: asiakaskoordinaattori-toimintamallin kehittäminen, arvioiminen ja integroiminen osaksi Mieli -palveluyksikköä
Digitaalisen palvelualustan kautta on saatu tietoa Nuoren mieli chat -palvelun käyttäjämääristä ja asiakaskokemuksesta, raportointitietoja on hyödynnetty edelleen chat -palvelun kehittämisessä ja palvelun arvioinnissa.
Ammattilaisten kokemusten arvioinnissa on käytetty hankkeen kuukausiraportointitietoja ja fiilismittaria.
Asiakaskokemuksia ja -näkemyksiä nuorilta koskien mm. asiakaskoordinaattoreiden palveluja, Nuoren mieli -palvelun tunnettavuutta ja vahvaa tunnistautumisen vaativista palveluista on kerätty asiakaskyselyllä kouluterveydenhuollon palvelukanavia hyödyntäen.
Asiakaskoordinaattoreiden toimintamallin ja Nuoren mieli chat -palvelun kohderyhmää ovat ensisijaisesti 13 - 17 -vuotiaat nuoret ja heidän huoltajansa.
Nuorten näkökulmaa on tuotu hankkeessa esiin
- alkuvaiheen palvelumuotoiluprosessin aikana asiakashaastatteluin ja nuorille suunnatulla anonyymillä Forms-kyselyllä
- THL:n Sujuvat palvelut -valmennuksessa asiakasosallisuudella
- Hankkeen aikana Forms-kyselyin
- Asiakaspalautteilla
Ammattilaisten näkökulmaa on tuotu esiin
- palvelumuotoiluprosessin työpajoissa
- Kehittäjätiimeissä
- viikoittaisissa työkokouksissa
- ohjausryhmässä
- Itä-Suomen yliopiston palvelumuotoilun/sparrauksen avulla
- Nykytilaselvitys,
- palvelumuotoilun ja kehittäjätiimien ehdotukset
- Asiakaskoordinaattori-toimintamallin kuvaus, kriteerit, toimintaohjeet
- Sähköinen ajanvaraus ja etävastaanotot
- 3x10d elämäntilannemittarin kokeilu osana alkuarvioinnin tekemistä
- Walk in -toiminta kolmella pilottikoululla, jalkautuminen työpariksi kasvuympäristöihin
- digitaalisen palvelualustan käyttöönotto
Digitaalisen palvelualustan käytön ja mahdollisuuksien laajentaminen asteittain
- Chat, anonyymi ja tunnistautuneena palveleminen, reaaliaikainen, aukioloajat
- etävastaanotot digitaaliselle alustalle
- lomakkeiden/kyselyjen lisääminen alustalle
- kiireetön viestintä/yhteydenotto
Asiakaskoordinaattori-toimintamalli
Palvelumuotoiluprosessin yhteydessä tehdyt asiakashaastattelut ja -kysely asiakasymmärryksen lisäämiseksi
Palautteet asiakaskoordinaattoreiden walk in -toiminnasta ja chat-palvelusta asiakaskyselyillä -> asiakaskoordinaattoreiden vastaanottojen suunnittelu, chatin aukioloaikojen suunnittelu, asiakaskoordinaattoreiden ajanvarausten suunnittelu
Asiakaskyselyt palvelujen tavoitettavuudesta ja tunnettavuudesta (markkinoinnin toimivuus) ->markkinoinnin tehostaminen
Asiakaskyselyt vahvaan tunnistautumiseen ja digitaalisiin palveluihin liittyen -> yhteistyö Digisotekeskuksen kanssa kohderyhmän palvelujen suunnittelemiseksi
- Asiakaskoordinaattorit siirtyvät Digisotekeskuksen alaisuuteen 1.1.2024 ja digitaaliselle palvelualustalle keväällä 2024,
- Nuoren mieli -chat avautuu kesäkuussa 2024,
- chatin aukioloaikoja laajennetaan syksyllä 2024,
- videovastaanotot aloitetaan alustan kautta tehtäviksi syksyllä 2024,
- lomakkeita/kyselyjä lisätään alustalle syksyllä 2024
- asiakaskoordinaattoreita rekrytoidaan lisää keväällä ja syksyllä 2024
- asiakaskoordinaattorit siirtyvät uuteen lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden keskukseen (MIELI) 1.1.2025
- Nuoren mieli -palvelu jatkuu huhtikuun 2025 loppuun asti MIELI-yksikön asiakaskoordinaattoreiden palveluna ja jatkuu syksyllä 2025 koulu- ja opiskeluterveydenhuollon toimintana
Alaikäisten noin 13-17 -vuotiaiden asiakkaiden tavoittaminen, nuorten digitaalisten palveluiden laajentaminen ja vakiinnuttaminen
- Markkinoinnin ja viestinnän suunnittelu, resurssointi ja kohdistaminen ikäryhmä huomioiden,
- alaikäisten vahvan tunnistautumisen haasteet,
- palvelun käynnistymisen hitaus,
- sovellus ei toimi ellei voi tunnistautua
- Organisaation, toimialueiden ja yksiköiden sitoutuminen nuorten monikanavaisten palveluiden kehittämiseen