Äxöniä-hanke, Elämyksiä ja itsensä ylittämisiä pienryhmissä 15-18-vuotiaille
Hanke on suunnattu riskikäyttäytyville 15-29-vuotiaille nuorille. Hankkeen tavoite on tarjota nuorten osallisuutta vahvistaen korvaavia kokemuksia riskikäyttäytymisen tilalle, vahvistaa nuorten sitoutumisen kokemusta ja kohentaa elämänhallintaa.
Osallisuuden kokemuksen vahvistamisen on todettu lisäävän yksilön hyvinvointia. Hankkeen avulla vahvistamme tätä kokemusta pienryhmätoiminnalla.
Hankkeen taustalla vaikuttavat kokemukset nuorten heikentyneestä hyvinvoinnista Ylä-Savon SOTE ky:n alueella. Hankkeen hakijalla eli INTRY:llä on pitkäaikainen kokemus nuorten kanssa työskentelystä, ja nuorten haasteet sekä pahoinvointi näkyvät jokapäiväisessä työssä nuorten työpajalla ja erilaisissa hankkeissa. Nuorilla on sitoutumisen hankaluutta, mikä voi johtua päihde- tai mielenterveysongelmista. Alueella on myös nuoria, jotka eivät ole mukana missään palveluissa tai opiskeluissa.
Hankkeen toiminnan tarkoituksena on tarjota korvaavaa tekemistä, kokemuksia ja uusia toimintatapoja esim. päihteistä ja muusta riskikäyttäytymisestä saatujen ”adrenaliiniryöppyjen” tilalle.
Toiminta tarjoaa mahdollisuuden omien rajojen kokeiluun turvallisesti, ilman riskikäyttäytymisen haittavaikutuksia, sekä onnistumisen kokemuksia, mikä vahvistaa itsetuntoa nuoren ylittäessä itsensä. Pidemmän ajan tavoitteena on vähentää päihteidenkäyttöä sekä riskikäyttäytymistä ja vaikuttaa nuorten asenteisiin sekä ylisukupolvisen syrjäytymiskierteen katkaisemiseen.
Hankkeen avulla pyrimme löytämään mallinettavissa olevia keinoja nuorten hyvinvoinnin ja sitoutumisen edistämiseksi.
Kuntoutussäätiö toteuttaa vaikuttavuuden arvioinnin Äxöniä-hankkeesta keräämällä palautetta asiakkailta.
Toiminnassa mukana olevat nuoret täyttävät kykyviisarin toiminnan alkaessa ja päättyessä, minkä avulla kartoitamme heidän työ- ja toimintakyvyssä tapahtuneita muutoksia.
Hankkeella halutaan vaikuttaa nuorten päihteidenkäyttöön ja riskikäyttäytymiseen niitä vähentävästi hankkeen toiminta-alueilla eli Iisalmessa, Kiuruvedellä, Vieremällä ja Sonkajärvellä. Hankkeessa halutaan luoda toimintamalli, jolla pyritään tavoittamaan ja sitouttamaan ne nuoret, joilla on riskikäyttäytymistä, kuten päihteidenkäyttöä, aggressiivisuutta, impulsiivisuutta, epäsosiaalista käytöstä, koulupoissaoloja, rikollisuutta jne. tai jotka eivät ole sitoutuneet erilaisiin tarpeenmukaisiin palveluihin tai toimintoihin. Hankkeen avulla pyritään siihen, että nuoret harjaantuisivat sitoutumaan toimintaan, mikä voisi jatkossa auttaa siinä, että nuoret kiinnittyvät heille sopiviin palveluihin. Tukemalla nuoria kriittisessä nuoruusiän elämänvaiheessa ja sen mahdollisissa syrjäytymiseen johtavissa haasteissa, voidaan heitä kuntouttaa matalan kynnyksen palvelulla eli hankkeen toimenpiteillä kohti opintoja sekä työelämää. Elämänhallinnantaitoja vahvistamalla pyritään vahvistamaan osallistujien toimintakykyä ja ehkäisemään syrjäytymistä. Huoltajille ja vanhemmille tarjotaan toimintaa, joka tukee ja vahvistaa heidän vanhemmuuttaan sekä lisää tietoa alueellisista palveluista. Hankkeen välillinen tavoite on toimia ennaltaehkäisevänä palveluna tilanteissa, joissa alaikäisten nuorten kohdalla mietitään sopivia palveluita myös lastensuojelun palvelukentästä.
Hankkeen kohderyhmää ovat 15-29-vuotiaat riskikäyttäytyvät nuoret. Hanketta suunnitellessa on haastateltu alueella toimivia ammattilaisia, kuten nuorisolääkäriä, etsivää nuorisotyötä, kuraattoria, Ankkuri-tiimiä, päihdepsyykkaria sekä sosiaalityön edustajia ja työpajalla työskenteleviä nuoria.