Diabeteksen etäseuranta kotihoidossa
Kotihoito ja diabetesvastaanoton erityisosaamiskeskus tekevät yhteistyötä iäkkäiden monipistoshoitoisten tai pumppuhoitoisten kotihoidon asiakkaiden hoidossa. Verensokerin etäseuranta tehostaa ikäihmisen diabeteksen ennakoivaa hoitoa.
Oivalla ja ymmärrä
Kotihoidon hoitotyössä joudutaan ottamaan päivittäin kantaa insuliinin annostukseen perustuen sen hetkiseen verensokeritasoon. Hoitotyön henkilökunta kokee annostelun haastavaksi. Monipistoshoitoisen diabeetikon hoidossa ja omaseurannassa käytetään laajasti glukoosisensoreita. Tarkoituksena on luoda toimintamalli tehokkaaseen ja turvalliseen annostukseen kotihoidon piirissä olevien tai niiden henkilöiden joilla on suuri riski joutua palveluiden piiriin osalta. On tärkeää, ettei kotihoidon palveluntarve tosiasiallisesti heikennä hoitovalikoimaa vaan uusilla hoitomuodoilla tuodaan turvaa kotona asumiseen.
Diabeteksen etäseurantaan kotihoidossa liittyy seuraava lainsäädäntö:
- Terveydenhuoltolaki ( 1326/2010)
- 24§, 1. mom. Sairaanhoito.
- Kunnan (1.1.2023 alkaen hyvinvointialueen) on järjestettävä alueensa asukkaiden sairaanhoitopalvelut. Sairaanhoitopalveluihin sisältyvät sairauksien tutkimus, lääketieteellinen taudinmääritys, hoito, hoitosuunnitelman mukaiset pitkäaikaisen sairauden hoitoon tarvittavat hoitotarvikkeet.
- 25 § Kotisairaanhoito.
- Kunnan (1.1.2023 alkaen hyvinvointialueen) on järjestettävä alueensa asukkaiden kotisairaanhoito. Kotisairaanhoito on hoito- ja palvelusuunnitelman mukaista tai tilapäistä potilaan asuinpaikassa, kotona tai siihen verrattavassa paikassa moniammatillisesti toteutettua terveyden ja sairaanhoidon palvelua. Kotisairaanhoidossa käytettävät hoitosuunnitelman mukaiset pitkäaikaisen sairauden hoitoon tarvittavat hoitotarvikkeet sisältyvät hoitoon.
- 24§, 1. mom. Sairaanhoito.
- Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista (734/1992)
- 5§, 1 mom. Maksuttomat terveyspalvelut.
- Terveydenhuollon palveluista ovat maksuttomia: 1) terveydenhuoltolain (1326/2010) 13–17 §:n, 19 §:n 1 kohdan sekä 24, 27 ja 29 §:n perusteella järjestetyt perusterveydenhuollon palvelut sekä hoitoon kuuluvat aineet ja pitkäaikaisen sairauden hoitoon tarkoitetut hoitotarvikkeet.
- 5§, 1 mom. Maksuttomat terveyspalvelut.
Diabeteksen etäseurannan toimintamallia ikäihmisille on kehitetty PirKATI-hankkeessa 2021 - 2022. Kehittäjinä ovat olleet Tampereen kaupungin diabetesvastaanoton erityisosaamiskeskuksen lääkäri sekä diabeteshoitajat sekä Tampereen kaupungin kotihoidon terveydenhuollon ammattilaiset.
Kotihoidon ammattilaisten kokemuksia kerätään pilotin aikana strukturoidulla haastattattelulla sekä kotihoidon henkilökunnalta että asiakkailta.
Iäkkäät diabetesta sairastavat kotihoidon tai kotisairaanhoidon asiakkaat, joiden hoidossa kotihoidon ammattilainen tarvitsee diabetesvastaanoton tukea verensokeriseurannan perusteella tehtävään hoidonarvioon ja tehostukseen.
- Monipistoshoitoiset iäkkäät diabetestä sairastavat henkilöt, kotihoidon piirissä tai suuressa riskissä joutua kotihoidon piiriin glukoositasapainonsa vuoksi.