Diabeteksen vaikuttavuusperusteisen ohjauksen kehittäminen
Toimintamallissa on rakennettu systemaattisesti tiedonkeruuta (mm. EQ-5D-5L) osana 1. ja 2. tyypin diabetesta sairastavan asiakkaan palvelupolkua. Rakenteellinen tieto viedään Power BI -näkymiin ja sitä hyödynnetään asiakastyössä ja päätöksenteossa.
Toimintaympäristössä tyypin 1 ja 2 diabetes ovat merkittävimpiä pitkäaikaissairauksia Keusoten alueella: noin viisi prosenttia väestöstä sairastaa niitä (n. 15 000 henkilöä), ja sairauteen liittyvät kustannukset ovat merkittävät. Kansallisesti vaikuttavuusperustainen ohjaus ja tiedolla johtaminen ovat nousseet keskeiseen asemaan. Hyvinvointialueiden rakenteet, RRP2-ohjelma sekä valtiovarainministeriön tukemien pilotointien kautta on avautunut mahdollisuus rakentaa toimintamallia, jossa vaikuttavuustieto palvelee sekä asiakastyötä että strategista päätöksentekoa.
Kohderyhmänä olivat Keusoten aikuisväestöstä ne, joilla on todettu tyypin 1 ja 2 diabetes (E10 ja E11). Asiakkaita on noin 15 000. Asiakkaat on osallistettu kehittämiseen pääosin hoitosuhteen kautta. He ovat vastanneet mm. vointikyselyihin osana omaa hoitoaan ja saaneet käydä tuloksia läpi yhdessä hoitavan ammattilaisen kanssa. Tämä on lisännyt ymmärrystä siitä, miten oma vointi kehittyy ja miten hoito vaikuttaa.