Pirkanmaalla matalankynnyksen neuvontaa ja ohjausta tarjotaan useilla eri Lähitoreilla. Digilähitori tuo Lähitoritoiminnan kaikkien saataville vuorokauden ympäri. 

Toimintaympäristö **

Pirkanmaan hyvinvointialueella pyritään mahdollistamaan asukkaiden omatoiminen tiedon etsiminen ja ohjautuminen suoraan oikeaan palveluun. Fyysiset lähitorit ovat toimineet Pirkanmaan alueella jo pidempään, mutta niiden tarjoamat palvelut haluttiin saada useampien ulottuville ajasta ja paikasta riippumatta. Lähitoreilta saa neuvoja ja ohjeita hyvinvoinnin ja terveyden ylläpitoon, arjen pulmatilanteisiin sekä apua arkea helpottavien palvelujen ja palvelun tuottajien valintaan ja tämä sama tieto vietiin digilähitorille.

Toteutussuunnitelma

Digilähitoritoiminta on kehitetty Pirkanmaan tulevaisuuden sote-keskushankkeessa, mutta sen jatkokehittäminen siirretään Pirkanmaan hyvinvointialueen ikäihmisten ja vammaisten palvelulinjan työksi. Digilähitorin sisältöjä on tarkoitus laajentaa, mm. Pirkanmaan laajuisella tapahtumakalenterilla.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Digilähitorin kohderyhmänä ovat lähitorien asiakkaat sekä heidän läheisensä. Erityisesti Lähitorit palvelevat ikäihmisiä ja vammaisia sekä mielenterveys- ja päihdekuntoutujia, mutta kaikki Pirkanmaalaiset ovat Lähitoreille tervetulleita. Palvelu on maksutonta ja se on pyritty tuomaan lähelle muitakin arkisia asiointipisteitä, jotta asiointi olisi mahdollisimman kynnyksetöntä. Digilähitorilla pyritään tuomaan Lähitorien toiminta vielä useampien ulottuville ja digilähitorin toivotaan myös ohjaavan ihmisiä tarvittaessa fyysisille Lähitoreille arjen kohtaamisiin.

Ratkaisun perusidea **

Tarkoitus on laajentaa fyysinen Lähitoritoiminta sähköiseksi ja 24/7 saavutettavaksi.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Yksi keskeinen juurruttamisen keino on, että ammattilainen käy yhdessä asiakkaan kanssa katsomassa Digilähitorin sisältöjä, jotta asiakas mahdollisesti pärjää itsekin jatkossa. Toiminnan kehittäminen ja juurruttaminen on tehty yhteistyössä palvelulinjan kanssa. Mallia on kehitetty pienemmällä työryhmällä ja käyty muutaman kuukauden välein esittelemässä laajemmassa ohjausryhmässä, jonka kommenttien pohjalta kehittämistä on jatkettu.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Tässä mallissa oleellista on se, että digitaalisen ratkaisun lisäksi on olemassa myös fyysisiä palvelupisteitä. On tärkeää myös sopia kuka huolehtii tiedon ajantasaisuudesta digikanavassa. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Aikaisemmin tietoa ei ollut sähköisesti saatavilla missään, joten tilanne on parantunut merkittävästi. Jatkossa fyysiselle lähitorille ohjautujilta kysytään mitä kautta ovat Lähitorille löytäneet, joista yksi vaihtoehto on Digilähitorin kautta. Digilähitorin sisällöt ovat myös auttaneet ammattilaisia neuvomaan asiakkaita yhdenmukaisemmin ja tuomaan tiedon helposti myös ammattilaisten käyttöön.