Digimentoritoiminta, Etelä-Karjalan hyvinvointialue
Digimentoritoiminnalla kasvatetaan organisaation digikyvykkyyttä. Tavoitteena on lisätä soteammattilaisten digiosaamista käytössä olevista digipalveluista, motivoida digipalveluiden käyttöön ja antaa valmiuksia kansalaisten digituen tarjoamiseen.
Digimentoritoiminnan kehittäminen on aloitettu vuosina 2021-2022 Tulevaisuuden sotekeskus-hankkeessa ja toiminnan vakiinnuttamista ja liittämistä osaksi digiosaamista tukevia rakenteita jatketaan RRP Happee2-hankkeessa vuosina 2023-2025.
Etelä-Karjalan hyvinvointialueella työskentelee noin 5000 ammattilaista, noin 250:llä eri ammattinimikkeellä. Hyvinvointialueeseen kuuluu yhdeksän eri kuntaa; Imatra, Lappeenranta, Lemi, Luumäki, Parikkala, Rautjärvi, Ruokolahti, Savitaipale ja Taipalsaari.
Väestö ikääntyy ja lisääntynyt palveluntarve haastaa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia kehittämään ja laajentamaan palveluita. Digitalisaatio nähdään keinona vastata tähän palvelutarpeen kasvuun. Laajentumistavoitteiden saavuttamiseksi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten digitaalista osaamista tulee hyödyntää päivittäisessä työssä. Digituki auttaa ihmisiä asioimaan digitaalisesti ja vahvistamaan digitaitojaan. Digituen tavoitteena on digiosaamisen kehittäminen ja vahvistaminen. Ammattilaiset ja kansalaiset tarvitsevat näitä taitoja eläessään arkeaan digitalisoituvassa yhteiskunnassa. Työyhteisöissä digitalisaation edistäjinä ja digisyrjäytymisen ennaltaehkäisijänä voidaan käyttää digimentoreita.
Laissa digitaalisten palveluiden tarjoamisesta 306/2019 on määritelty julkisten toimijoiden velvollisuudet tarjota digitaalisia palveluita asiakkaille. Palveluiden tarjoamisessa on huomioitava palveluiden saavutettavuusvaatimukset. Palvelun tarjoajan velvollisuus on ohjata asiakkaita palvelujen käytössä.
Ammattilaisten riittävä digiosaaminen on edellytys digitaalisten sotepalveluiden käyttöön.
Etelä-Karjalan hyvinvointialueella on noin 80 vapaaehtoisesti toimintaan mukaan ilmoittautunutta digimentoria. Digimentoreilla on käytössään Teams-tiimi joka mahdollistaa verkostomaisen toiminnan ja vertaistuen. Digimentoritoiminnan alkuvaiheessa digimentoreille pidettiin työpajoja joissa kartoitettiin seuraavia asioita:
- Mitä odotuksia sinulla on digimentoritoiminnalle?
- Mitkä asiat estävät digipalveluiden käyttöönottoa työssäsi?
- Mitkä asiat edistävät digipalveluiden käyttöä työssäsi?
- Millaista osaamista tarvitaan digimentorina toimimiseen?
- Miten tehdä digimentoritoimintaa tutuksi omalle työyhteisölle ja esihenkilöille?
- Miten asiakkaiden digiasiointia ja digipalveluiden käyttöä voisi tukea?
- Millaisia toimintamalleja ja yhteistyötä toivot mentoreiden kesken?
- Millaisia ohjeita tarvitset digimentorin työn tueksi?
Työpajojen pohjalta digimentoreille suunniteltiin tehtävänkuva, perehdytyskokonaisuus ja muutosvalmennus.