Digitaalinen ajanvaraus - ajanvaraustuotteiden yhtenäistäminen, Pirkanmaan HVA (RRP, P4, I1)

Pirkanmaan hyvinvointialueella toimitaan perusterveydenhuollossa toimitaan kolmen eri potilastietojärjestelmän digitaalisen ajanvarauksen kanssa. Toimintamallin avulla kuvataan, kuinka digitaalisen ajanvarauksen yhtenäistäminen on toteutettu. 

Toimintaympäristö

Hyvinvointialueet on perustettu, jotta asukkailla olisi yhdenvertaiset palvelut. Pirkanmaan hyvinvointialue muodostui 23 kunnan palveluista, joissa on käytössä kolmen potilastietojärjestelmän ajanvarausjärjestelmät. Potilastietojärjestelmistä on vielä kunnittain eri versioita, joka tarkoittaa sitä, että järjestelmät eivät keskustele yli kuntarajojen. Digitaalinen ajanvarauksen palvelutuotteet pohjautuvat ammattilaisen käyttämiin aikatyyppeihin ja vastaanottolajeihin ptj järjestelmässä. Jotta palvelut ovat yhteneväisiä kaikille asukkaille, on ajanvaraustyypit ja vastaanottolajit yhtenäistettävä. Näin myös ammattilaisten asiakkailleen varaamat ajat tulevan yhdenvertaisiksi, samanpituisiksi ja samalla tavoin tilastoiduiksi ja kirjatuiksi.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Muutoksen tavoitteena on saada yhtenäiset digitaalisen ajanvarauksen palvelutuotteet asiakkaan asuinkunnasta riippumatta. Ammattilaisen työn yhtenäistäminen ja polku kohti yhteistä potilasjärjestelmää kohti. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Vaikka lopullinen kohderyhmä on asiakkaat, joiden palvelukokonaisuudet yhdenmukaistuvat, ajanvaraustyyppejä käyttävät ammattilaiset kirjaamisessaan. Ajanvaraustyyppien ja vastaanottolajien yhtenäistämisessä on tehty tiivistä yhteistyötä palvelulinjojen kanssa, jotta eri asemien toiminnasta ja tarvittavista tuotteista on saatu paras mahdollinen konsensus. 

Ratkaisun perusidea

Ajanvaraustuotteiden yhtenäistämisessä on selvitetty kaikki aikatyypit ja vastaanottolajit, joita potilastietojärjestelmissä on käytetty. Näiden pohjalta on luotu yhteiseen potilastietojärjestelmään aikatyypit sekä logiikka, jonka perustella ajanvaraustuotteet asiakkaalle näytetään. 

Liitteet
Kuva
Prosessi yhtenäisestä tietoperustasta
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Uudet ajanvaraustyypit, vastaanottolajit ja logiikka näissä on koulutettu henkilöstölle ja vanhat on poistettu järjestelmistä, jottei niitä tule enää käytetyksi.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Suurin työ oli kartoittaa käytössä olevat ajanvaraustyypit ja vastaanottolajit. Sen jälkeen voitiin aloittaa yhtenäistämistyö, kun nykytila oli huolellisesti kartoitettu.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Toiminta on yhtenäistynyt jo nyt joidenkin aikatyyppien osalta ja kokonaisuudessaan muutos tulee kattavaksi kaikissa palveluissa yhtenäisen potilastietojärjestelmän myötä.