Kaakkois-Suomen sosiaalipsykiatrinen yhdistys ry (Kakspy) on yksi Propellipäiden kumppaneista. Kakspy:n kanssa ideoitiin kokeilu, jonka avulla Kouvolan kulttuuripaja pyöräytettiin digitaaliseksi Discordin ja Whatsappin yhdistelmällä. 

Toimintaympäristö

Kukunorin Propellipäät-tiimi edistää kokeilukulttuuria erityisesti mielenterveystoipumisen ja päihdekuntoutumisen ja niiden ennaltaehkäisyyn liittyvien kysymysten parissa toimivissa organisaatioissa. Mielenterveys on jokaista ihmistä koskettava asia, jonka tulevaisuus ei näytä valoisalta. Arvioiden mukaan mielenterveyden häiriöiden kustannukset ovat Suomessa 11 miljardia euroa vuodessa. Ongelma koskettaa jollain tasolla lähes kaikkia Suomessa asuvia, sillä joka viides suomalainen kokee vuoden aikana mielenterveyden häiriöitä. Mieli ry:n keräämien tietojen mukaan 2000-luvulla mielenterveyspalveluihin on panostettu vähemmän kuin muuhun terveydenhuoltoon. Mielenterveyden riskitekijät kasautuvat.

Liitteet
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Monet järjestöt pohdiskelevat, miten saada lisää ihmisiä mukaan heidän toimintaansa. Propellipäät- tiimi on ollut mukana auttamassa ja analysoimassa tähän liittyviä kysymyksiä erilaisten järjestöjen kanssa, muutosmuotoilun keinoja hyödyntäen. Discordia-messiin -malli muodostui yhden tällaisen prosessin aikana ja käynnistyi koronaviruksen aiheuttamana poikkeusaikana, jolloin tarve erityisesti digitaalisten palveluiden luomiselle järjestöjen parissa kasvoi yhtäkkiä. Tarve palveluiden laajentamiselle digiin oli kuitenkin huomattu jo aikaisemminkin Kakspyssä, jonka takia toiminnan malli oli jo yhteiskehittettynä (Propellipäiden avulla). Näin se saatiin lanseerattua nopeasti koronaviruksen aiheuttamana poikkeusaikana, jolloin fyysisten tilojen tilapäisen sulkemisen takia korostui tarve avata digitaalisia palveluita.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Propellipäät-tiimin tekemässä Kakspyn tarvekartoituksessa ja vetämässä kokeiluideoinnissa tuli esiin kaksi yhteen kietoutuvaa tarvetta: tarve yhteisille, digitaalisille, kehittämisfoorumeille ja tarve tutustua nuorten aikuisten arkeen, jotta järjestön toimintaa voitaisiin lähteä muotoilemaan myös heille sopivaksi ja kiinnostavaksi. Tarpeen kartoittamisessa oli mukana sekä järjestön työntekijöitä että nykyisten toimintojen kävijöitä.

Discord-alusta oli jo hyvässä vauhdissa käytössä Kakspyn mediatalon käytössä, mutta muut hankkeet ja järjestön toimijat eivät sitä vielä tunteneet. Näinpä Discord-kokeiluun lähdettiin myös yhtenä esimerkkinä järjestön sisäisten hyvien käytäntöjen jakamisena.

Kakspy siirsi kokeilun myötä Kouvolan kulttuuripajan toimimaan Discordiin ja Whatsappiin. Tällä hetkellä Discordissa on käynnissä mm. useita, vertaisohjattuja, ryhmiä: Mieliryhmä (vertaistuellista keskustelua fiiliksistä), Dungeons&Dragons roolipeliryhmä, Tarinapaja (luovaa kirjoittamista) ja Liikuntakanava (treenivinkkejä ja inspiraatiota kotiurheiluun).

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Toimintamalliin liittyvät tiedot koostettiin yhteiskehittämispajassa, jonka suunnitteli ja fasilitoi Propellipäät-tiimistä Muutosmuotoilupäällikkö MIlla Mäkinen. Apuna käytettiin erilaisia visualisoinnin menetelmiä, joiden toivottiin luovan innostusta yhteisen kuvan luomiseen. Mukana työpajassa oli Kakspyn työntekijöitä. Kakspyn toiminnan asiakkaat oltiin osallistettu toiminnan muotoiluun yhteiskehittämispajaa edeltäneen laajan tarvekartoituksen aikana, joka piti sisällään havainnointia ja haastatteluja Kakspyn palveluissa.

Liitteet
Kuva
Kuvassa näkyy piirroksia, jotka tuotettiin yhteiskehittämispajassa, jossa toimintamallia ideoitiin.
Piirtäminen on yksi menetelmistä, joita käytettiin Milla Mäkisen fasilitoimassa yhteiskehittämispajassa.
Tavoiteltu muutos

Digitaaliseen maailmaan siirrettynä toiminta tavoittaa enemmän ihmisiä, ja näin vaikuttaa mielenhyvinvoinnin edistymiseen useamman ihmisen elämässä.

Ratkaisun perusidea

Toimintamalli on esimerkki siitä, miten oman toiminnan voi digitalisoida.

Liitteet
Vinkit toimintamallin soveltajille

Ota käyttöön sellainen digitaalinen alusta, joka on toimintaan osallistuville tai palvelusi käyttäjille jo valmiiksi arjessa käytössä. Näin ollen itse digitaalisen alustan käyttöä ei tarvitse erikseen opetella.