Digitalisaation kehittäjäverkosto yhteisenä digityötilana, Pirkanmaan HVA (RRP, P4, I1)

Pirkanmaan hyvinvointialueelle perustettiin heti hyvinvointialueen aloittaessa kaikille pirhalaisille avoin Teams ryhmä "Digitalisaation kehittäjäverkosto". Teams- ryhmä toimii yhteisen ajankohtaisen digitiedon jakelu- ja säilytysalustana.

Toimintaympäristö

Hyvinvointialueet aloittivat toimintansa tammikuussa 2023. Pirkanmaan hyvinvointialueella tämä tarkoitti 23 kunnan sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä erikoissairaanhoidon ammattilaisten siirtymistä yhteen. Toimintakäytänteiden, erilaisten digitaalisten järjestelmien ja työkulttuurien ero oli hyvin kirjava. Samaan aikaan digipalveluita pyrittiin edistämään voimakkaasti ja pirstaleisia palveluita yhtenäistettiin ja uusia kehitettiin kovaa tahtia.

Jotta eri palvelulinjoilla ja eri yksiköissä työskentelevät eri alojen ammattilaiset eri organisaation tasolta pysyisi jotenkin mukana digipalveluiden muutoksessa, haluttiin jo aiemmin kuntakehittäjien verkostossa toimineet ammattilaiset saattaa yhteen ja mahdollistaa yhdessä työskentely ja yhteinen saman aikainen tiedon jakaminen.

Pelkän tiedostojen ja esitysten jakamisen ei kuitenkaan nähty olevan riittävä tapa tavoittaa ammattilaisia, vaan ammattilaisille järjestettiin kerran viikossa digiaamukahvit, joissa käytiin läpi kaikki digitalisaation kehittämiseen liittyvät keskeiset asiat.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Digitalisaation kehittäjäverkoston Teams -ryhmään liitettiin kaikki aiemmassa kuntakehittäjien digiverkostossa olleet ammattilaiset, jotka alkuvaiheessa olivat pääasiassa erilaisissa kehittämistehtäissä työskenteleviä ammattilaisia. Teams-ryhmään liittyminen mahdollistettiin myös Pirhan ulkopuolisille ammattilaisille. Hyvinvointialueen aloittaessa kehittäjäverkostoon lisättiin muutama sata ammattilaista. Tällä hetkellä verkosto tavoittaa jo yli 1500 pirhalaista.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Verkosto on avoin kaikille Pirkanmaan hyvinvointialueen ammattilaisille. Teams-ryhmän sisältöjä ei sinällään ole voitu juurikaan ammattilaisten toiveista muuttaa, mutta digiaamukahvit ovat keskeinen osa verkoston toimintaa ja näiden sisältöihin ammattilaiset ovat voineet vaikuttaa.

 Pirkanmaan hyvinvointialueen palvelutuotannosta osa on ulkoistettua ja osa tuotetaan ostopalveluna, joten ammattilaisille suunnattuja ajankohtaisia asioita ei ole voitu jakaa ainoastaan intranetissä, koska Pirhan ulkopuolisilla toimijoilla ei ole pääsyä Pirhan intraan. Siitä syystä Teams-ryhmä muotoutui luontevaksi tavaksi koota kaikki palvelutuotannon ammattilaiset yhteen verkostoon.

Ratkaisun perusidea

Perusidea on koota digikehittämisen ajankohtaiset asiat kaikkien, myös pirhan ulkopuolisten ammattilaisten saataville sekä järjestää säännöllisiä digiaamukahvitapaamisia, jossa ammattilaiset pääsevät kuulemaan missä digissä mennään.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Kehittäjäverkostossa on Digiaamukahveilla läpi käydyt materiaalit, sekä useita eri alakanavia kuten  esimerkiksi chat-ammattilaisten kanava, botti-kehittäjätiimin oma kanava ja etähoivan ammattilaisten kanava. Tällä tavalla ei tarvitse luoda useita erillisiä Teams-ryhmiä, vaan iso osa digiin liittyvistä kanavista löytyy avoimina tai suljettuina saman Teams-ryhmän alta.

Koska kanavia on useita, myös niihin pääsemiseksi ammattilaisen tulee liittyä Digitalisaation kehittäjäverkostoon. Näin saamme mahdollisimman monen ammattilaisen saman verkoston ääreen hajautumisen sijasta. Se on ollut merkityksellistä verkoston juurruttamisessa osaksi mahdollisimman monen ammattilaisen arkea.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamalli on sovellettavissa moniinkin erilaisiin tilanteisiin, mutta se vaatii sitoutuneen ylläpitäjäporukan. Ylläpito vie alkuun enemmän aikaa, mutta ajan myötä ylläpidon tarve kevenee.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Verkoston ylläpito vaatii aluksi hieman työtä, mutta käyttöönoton myötä erityisesti kanavilla ammattilaiset ovat lähteneet tukemaan toinen toisiaan yli yksikkörajojen, jolloin digikehittämisen tiimin jäseniä ei enää tarvita  välttämättä kuin moderoimaan ryhmää ja sen kanavia.