Digituki järjestöille, Pohjois-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I1b)
Järjestöille suunnatussa digituessa tuetaan järjestöjä, jotta ne pystyisivät entistä paremmin ohjaamaan ja tukemaan jäseniään Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella käytössä olevien digitaalisten sosiaali- ja terveyspalvelujen käytössä.
Sosiaali- ja terveydenhuollon digitalisoituminen on käynnissä ja sitä edistetäänkin erilaisissa hankkeissa. Sosiaali- ja terveysministeriö on strategiassaan tuonut esille, että "Digitaalinen asiointi on ensisijaista kaikilla hyvinvointialueilla niissä palveluissa, joihin se sopii tai niille asiakkaille, jotka siihen kykenevät" (Sosiaali- ja terveysministeriö, Digitaalisuus sosiaali- ja terveydenhuollon kivijalaksi Sosiaali- ja terveydenhuollon digitalisaation ja tiedonhallinnan strategia 2023–2035).
Yhtenä Suomen kestävän kasvun ohjelman tavoitteena on, että vuoden 2025 loppuun mennessä 35% sosiaali- ja terveydenhuollon kontakteista hoidetaan digitaalisten välineiden kautta. Alueen lähtötilanne (v. 2020) on 28,3 %.
Hyvinvointialueella on käytössä erilaisia digitaalisia palvelukanavia kuten Digitaalinen sote-keskus, Omaolo ja Terveyskylä.
Pohjois-Pohjanmaan digituki -hanke (2018-2021) tuki maakunnan digituen toimijoita kehittämään digitukea ja siihen liittyvää viestintää.
Kehittämistyö liittyy RRP2-hankkeen tavoitteeseen: Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen saatavuuden vahvistaminen ja kustannusvaikuttavuuden lisääminen. Työpaketin tavoitteena on edistää kansalaisten, heikossa ja haavoittuvassa asemassa olevien sekä omaishoitajien digipalveluiden käyttöä ja digiosaamista.
Mittarit: Digipalveluiden käyttöaste, asiakkaiden ja henkilöstön tyytyväisyys.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen strategiassa on neljä painopistettä ja 12 strategista periaatetta (Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen strategia 2023-2030). Tämä toimintamalli linkittyy "Ihmistä varten" -painopisteeseen ja seuraaviin strategisiin periaatteisiin:
- 1. Osallisuus, varhainen tuki sekä omaehtoinen terveyden ja hyvinvoinnin parantaminen painottuvat.
- 2. Palvelut ovat tarpeenmukaiset ja lähellä monin eri tavoin.
- 3. Palvelujärjestelmä on yhteen sovitettu.
Hankekauden tavoite on, että toiminnalle on luotu selkeä malli, joka on juurrutettu organisaation rakenteisiin. Verkkosivu on käytössä ja sitä ylläpidetään säännöllisesti.
Pitkän tähtäimen tavoite on, että Pohjois-Pohjanmaan järjestöt pystyvät entistä paremmin ohjaamaan jäseniään ja muita asukkaita digitaalisten sosiaali- ja terveyspalvelujen käytössä. Järjestöt hyödyntävät aktiivisesti Tukea digitaaliseen asiointiin -verkkosivun ohjeita ohjauksessa. Myös asukkaat löytävät verkkosivun ja hyödyntävät sitä palvelujen käyttöön perehtyessään ja auttaessaan esimerkiksi läheisiään palvelujen käytössä.
Digitaalisten sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttöaste kasvaa Pohjois-Pohjanmaalla.
Ensisijaisena kohderyhmänä ovat alueen järjestöt ja muut toimijat, jotka toimivat digituen antajina. Kohderyhmänä ovat myös kaikki täysi-ikäiset Pohjois-Pohjanmaan asukkaat.
Asiakasymmärrystä kerrytettiin selvittämällä järjestöiltä niiden jäsenten digituen tarpeita. Sen jälkeen järjestettiin kaikille järjestötoimijoille avoin työpaja, jossa ideoitiin konkreettisia digituen keinoja, joilla hyvinvointialue voi tukea järjestöjä. Esille nousi kolme kategoriaa: videot, muut ohjeet sekä lähituki.
Työpajasta nousseista ehdotuksista on tässä kehittämistyössä työstetty video-ohjeita. Videot julkaistaan verkkosivulla, jota on testattu asukkaiden kanssa. Verkkosivun käytettävyyttä ja sisältöjä ovat arvioineet Oulun kehitysvammaisten tuki ry:n toimijat sekä Nuorten Ystävien Klubitalo Pönkän jäsenet. Verkkosivua pilotoivat yhteistyöjärjestöjen ja -kuntien digitukea antavat tahot digituen ohjaustilanteissa. Pilotoivat tahot raportoivat ohjaustilanteissa asukkailta ja ohjausta antavilta henkilöiltä esille nousseet huomiot ja kehittämisehdotukset. Verkkosivua muokataan palautteiden pohjalta.
Tähän lisätään arviointien ja pilotoinnin tulokset.
Järjestöille pidetyn työpajan tuloksina nousi esiin erityisesti kolme kategoriaa digituen keinoja:
- videot
- muut materiaalit
- lähituki