Elämällä oppii! -kokemusosaamisen valmennus
Elämällä oppii! -valmennusmalli on suunnattu sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille ja opiskelijoille, jotka haluavat hyödyntää omia elämänkokemuksiaan ammatillisesti. Valmennus on yhteiskehitetty ja pilotoitu Kokonaisena työssä-hankkeessa 2023–25.
Merkittävä osa sosiaali- ja terveysalan opiskelijoista ja ammattilaisista omaa alansa tutkinto-osaamisen ja työkokemuksen lisäksi myös omakohtaisia kokemuksia tai läheisnäkökulmia alansa asiakastyön teemoista. Oma kokemus voi toimia motivaationa alalle hakeutumisessa sekä tarjota tärkeän osaamispotentiaalin.
Tämän henkilökohtaisen kokemustaustan tunnistaminen ja hyödyntäminen jää usein puutteelliseksi. Usein sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten kokemusosaamisen käyttöarvoa ei tunnusteta tai sitä ei osata hyödyntää. Tämän seurauksena osaaminen jää käyttämättä, mikä voi johtaa esimerkiksi ammatillisen identiteetin ristiriitoihin ja heikentää työhyvinvointia. Lisäksi tämä voi vaikuttaa myös alan houkuttelevuuteen ja ammatissa pysymiseen.
Valmennusmallin synty on seurausta havainnosta, että sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten kokemusosaamista ei tunnisteta ammatillisessa viitekehyksessä. Jos henkilö ei saa käsitellä ja hyödyntää omia kokemuksiaan osana ammatti-identiteettiään, vaikutukset voivat ulottua työhyvinvointiin ja alalla pysymiseen.
Tähän ilmiöön ei ole aiemmin kehitetty sopivia koulutusmalleja, työmenetelmiä tai työkaluja, jotka tukisivat kokemusosaamisen tunnistamista ja arvostamista osana ammatillisuutta. Kokonaisena työssä hanke kartoitti sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden, ammattilaisten ja opettajien näkökulmia ja asenteita kokemusosaamiseen liittyen. Kartoituksen pohjalta hankkeessa kehitettiin tarpeita vastaava valmennus, joka tukee kokemusosaamisen tunnistamista ja hyödyntämistä sosiaali- ja terveysalalla.
Valmennusmalli on kehitetty sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille ja ammattilaisille. Heidän näkemyksiään ja tarpeitaan on kerätty hankkeen alussa tehdyllä laajalla kartoituksella, yhteiskehittämistyöpajoissa sekä valmennuspilottien arviointiprosesseissa.
Kokonaisena työssä -hankkeen keväällä 2023 tehdyn kartoituksen vastaajat ehdottivat valmennuksen teemoiksi ammatillisen roolin pohdintaa, käytännön ohjausta oman kokemuksen hyödyntämiseen turvallisesti ja ammattimaisesti työelämässä sekä välineitä omien tunteiden ja ammatillisten rajojen tunnistamiseen ja jaksamisen tukemiseen. Lisäksi sosiaali- ja terveysalan opiskelijat ja ammattilaiset korostivat reflektointimahdollisuutta vertaisten kanssa, työnohjauksellista otetta sekä kokemusosaamista kunnioittavan ilmapiirin luomista.
Kartoituksen tuloksia hyödynnettiin yhteiskehittämistyöpajoissa Suomen Diakoniaopiston kampuksilla Helsingissä, Lahdessa ja Oulussa alkusyksystä 2023. Yli viidenkymmenen työpajoihin osallistuneen ajatukset kokemusosaamisen valmennuksesta koottiin Elämällä oppii-valmennusmalliksi, jota testattiin käytännössä hankkeessa toteutetussa kolmessa eri valmennuspiloteissa. Ensimmäistä pilottia testattiin kokeneiden ammattilaisten kanssa lähi- ja etätoteutuksena. Toinen pilotti keväällä 2024 oli etätoteutus, jossa oli mukana sosiaalialan opiskelijoita sekä ammattilaisia. Kolmas valmennuspilotti toteutettiin osana ammattiopintoja. Valmis valmennusmalli materiaaleineen julkaistaan Suomen Diakoniaopiston sivuilla keväällä 2025. Valmennuksen kehittäminen eteni siis iteratiivisesti kokeillen, osallistujien palautteita ja kehittämisessä saatuja oppeja seuraavassa vaiheessa hyödyntäen. Kehittämisprosessi on avattu kuvassa :