Elämän nälkä - mielen hyvinvoinnin tapahtuma ikääntyneille (RRP, P4, I1)

Kaapelitehtaalla järjestettiin eläkeläisten mielen hyvinvoinnin tapahtuma 18.3.2025, johon osallistui lähes 1000 eläkeläistä. Tavoitteena oli nostaa yleiseen keskusteluun miten tärkeää mielensä hyvinvoinnista huolehtiminen erityisesti eläkkeellä on.

Toimintaympäristö
  • Ikääntyneiden hyvinvoinnin, toimintakyvyn ja osallisuuden edistäminen on ikääntyvässä Suomessa ajankohtainen tavoite ikääntyneiden määrän kasvaessa. 
  • Mielen hyvinvointi on yhteydessä parempaan elämänlaatuun ja fyysiseen terveyteen. Tämän takia ikääntyneiden mielen hyvinvoinnin vahvistamiseksi tarvitaan lisää tietoa ja ymmärrystä.
  • Mielenterveyttä on usein lähestytty sen ongelmien kautta. Tapahtuman viesti on, että on keskeistä nähdä mielen hyvinvointi mielenterveyden myönteisenä osa-alueena. Huomiota tulee kiinnittää siihen, että mielen hyvinvointi koostuu monista eri tekijöistä, jotka ovat sidoksissa toisiinsa (ravitsemus, uni, liikunta, sosiaaliset suhteet jne).
  • Hyvä mielenterveys auttaa kohtaamaan elämän haasteita paremmin. Leskeksi jääminen, lähimmäisten kuolema, yksinäisyys sekä kognitiivisen suorituskyvyn heikkeneminen ovat haasteellisia ja stressiä lisääviä elämäntapahtumia ja kokemuksia, joihin suurin osa ikääntyvistä voi joutua jossain vaiheessa sopeutumaan. Lisäksi pelko elämän merkityksellisyyden ja itsenäisyyden menetyksestä voi kasvaa. Ympäristön muutokset, kuten esimerkiksi kotoa palvelutaloon muuttaminen, voi vaatia paljon mielen voimavaroja.
  • Mielen hyvinvoinnin vahvistamisen tulisi olla keskeinen osa sosiaali- ja terveyspalveluita. Mielenterveyden ja mielen hyvinvoinnin edistämisen työtä tulisi tehdä paremmin näkyväksi.
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Tapahtuman kohderyhmänä olivat kaikki helsinkiläiset eläkeläiset, sillä mielen hyvinvointi koskettaa kaikkia. Tapahtumaa oli mukana suunnittelemassa asiakasraati. Tapahtuman malleina toimivat aidot palvelukeskuksien asiakkaat. Yleisö osallistui tapahtumissa työpajoihin, messuilla saattoi keskustella esittelijöiden kanssa ja myös päälavan haastateltaville pystyi esittämään kysymyksiä.

Ratkaisun perusidea

Elämän nälkä -tapahtuma nosti yleiseen keskusteluun miten tärkeää mielensä hyvinvoinnista huolehtiminen on. Eläkkeelle jääminen on suuri taitekohta elämässä, jossa mielen hyvinvointiin tulisi kiinnittää erityistä huomiota. Jokaisella on keho ja mieli, ja kummankin hyvinvoinnista tulee huolehtia kokonaisuutena, niitä ei voi eritellä toisistaan. Mielen hyvinvointi on yhteydessä parempaan elämänlaatuun ja fyysiseen terveyteen. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Armas-festivaalin kanssa. Heidän tapahtumaosaamisensa oli korvaamaton apu toteuttamisessa.

Tapahtumassa oli paljon monipuolista ohjelmaa:

  • Peter Nymanin juontamat haastattelut päälavalla
  • Taide-esityksiä
  • Mielen hyvinvoinnin messut, jossa 30 kaupungin ja järjestöjen palvelua esittäytyivät
  • Työpajoja ja harrastuksia
  • Treffailua ja lavatanssit

Koko ohjelman sekä tapahtumakartan näet liitteistä. Päälavan haastattelut ovat myös linkkinä liitteissä, samoin artikkeli tapahtuman tunnelmista.

Itse tapahtumaa mainostettiin laajasti ja sillä oli omat nettisivut (https://www.hel.fi/elaman-nalka-tapahtuma). Viestintäkanavia olivat: Facebook, Instagram, ulkomainonta, Työväenopiston mainoslehdet, Helsingin kaupungin omat diginäytöt, menopalstat ja mainokset ilmoitustauluilla. Myös tapahtumaan osallistuvat yhteistyökumppanit mainostivat tapahtumaa tahoillaan.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Tapahtuman suunnittelusta ja koordinoinnista vastasi projektipäällikkö yhdessä suunnittelutiimin kanssa, johon kuului hankkeen projektisuunnittelija sekä kaksi vastaavaa ohjaajaa palvelukeskuksista. Myös asiakasraati osallistui suunnitteluun. Yhteistyötä tehtiin tiivisti Armas-festivaalin johtajan (joka oli myös Kaapelitehtaan tuottaja) ja Kaapelitehtaan toisen tuottajan kanssa. Tapahtumapäivänä paikalla oli noin 40 palvelukeskuksen työntekijää opastamassa kävijöitä ja huolehtimassa tapahtuman sujuvuudesta.

Tapahtuman suunnittelu aloitettiin noin vuotta aikaisemmin. Pääasialliset kulut olivat tapahtumatilat/kalusteet, juontaja, lavatanssien orkesteri ja mainonta. Budjetti jaettiin puoliksi Armas-festivaalin kanssa. Työpajat tulivat maksutta yhteistyökumppaneilta (Helsingin kaupungin liikuntapalvelut ja Urheiluhallit, palvelukeskukset, Helsingin Työväenopisto, Helsingin kaupunginmuseo, Helsingin Kaupunginteatteri, Stadin yhteisötalot, Sirkus Magenta ja Omakotisäätiö). Myös haastateltavat tulivat tapahtumaan maksutta tukemaan tärkeää asiaa.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Etsi yhteistyökumppaniksi toimija, jolla on kokemusta tapahtumien järjestämisestä. Kontaktoi yhteistyökumppaneita, jotka voivat tuottaa ohjelmaa, kuten työpajoja, maksutta, oman toimintansa puitteissa. Tarjoa maksuttomia messupaikkoja, niin saat houkuteltua paikalle mielenkiintoisia toimijoita. Panosta markkinointiin ja tee monipuolinen viestintäsuunnitelma. Tapahtuman onnistuminen riippuu siitä, tuleeko kukaan paikalle.

Mielen hyvinvoinnin tapahtuman voi järjestää monissa eri toimintaympäristöissä ja eri kohderyhmille. Muista aloittaa suuren tapahtuman suunnittelu hyvissä ajoin, vähintään vuotta aiemmin. Valitse mielenkiintoinen tapahtumapaikka, johon on helppo saapua ja joka on esteetön. Mikäli juontajaksi saadaan joku julkisuuden henkilö, se luo lisää mielenkiintoa tapahtumaan.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Tapahtumassa oli lähes 1000 kävijää, joten sen puoleen tapahtuma oli erittäin onnistunut. Tapahtuman streamia on katsottu tätä kirjoittaessa 125 henkilöä ja se jää Helsinki-kanavalle pysyvästi. Keräsimme myös palautetta kävijöiltä, yhteistyökumppaneilta sekä omilta työntekijöiltämme. Tapahtumaa pidettiin erittäin onnistuneena. Tietoisuuden nousua mielen hyvinvoinnista on vaikeaa mitata mutta uskomme, että tapahtuma onnistui tavoitteessaan nostaa asiaa yleiseen keskusteluun ja herättää uusia ajatuksia. Radio Nostalgia teki tapahtumasta myös jutun, jota kautta sanoma levisi laajemmallekin yleisölle. Tapahtumasta pääsi myös THL:n uutiskirjeen Kuukauden Helmeksi.