Elämänlaatua ruuasta -toiminta
Elämänlaatua ruuasta -toiminta on ryhmämuotoista yhteistä tekemistä, jossa käsitellään ruokaa, syömistä ja ravitsemusta. Päämääränä on edistää kokonaisvaltaista ravitsemusterveyttä ja ruokaan liittyvää elämänlaatua, sekä tukea työ- ja toimintakykyä.
Oivalla ja ymmärrä
Sekä kuntien että järjestöjen terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen työ on murroksessa. Hyvinvointialueuudistus muokkaa hyte-työn rakenteita ja sosiaali- ja terveysalan ammattilaisilta vaaditaan työssään entistä monipuolisempaa osaamista ja tehokkaampaa resurssien käyttöä. Lisäksi koronapandemia toi hyte-työhön merkittäviä uusia haasteita ja osin korosti olemassa olevia hyvinvointieroja.
Muutospaineessa ammattilaiset tarvitsevat uusia työkaluja asiakastyöhön myös työelämän ulkopuolella olevien hyvinvoinnin tukemiseen. Hyte-työhön on tarve kehittää yksiulotteisia toimintatapoja kokonaisvaltaisempia ratkaisuja ravitsemusterveyden edistämiseen, jotka huomioivat asiakkaan elämän kokonaistilanteen ja taustan palveluihin hakeutumiselle tukien myös laajemmin työ- ja toimintakykyä. Syömis- ja terveyskäyttäytymistä selittävät lukuiset erilaiset biopsykososiaaliset, kulttuuriset ja yhteiskunnalliset tekijät ja siksi niihin liittyviä teemoja tulee terveyden edistämisessä käsitellä holistisesti fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen terveys ja hyvinvointi huomioiden.
Elämänlaatua ruuasta -toiminnan kehittäminen toteutettiin työelämän ulkopuolella olevien palveluissa, pääosin Päijät-Soten kuntouttavan työtoiminnan ja sosiaalisen kuntoutuksen piirissä. Kehitystyössä oli mukana myös järjestösektorin toimijoita. Kohderyhmänä olivat työelämän ulkopuolella olevat työikäiset sekä heidän parissaan työskentelevät ohjaus- ja valmennustyön ammattilaiset.
Työelämän ulkopuolella olevien osalta ymmärrys laajeni kohderyhmän ruokaan liittyvästä tyytyväisyydestä, ruokasuhteesta, koetusta tietojen ja taitojen tasosta, kohderyhmän parissa toteutettavasta ruokaan liittyvästä toiminnasta sekä siinä esiintyvistä kehitystarpeista. Samalla selvitettiin, millainen ruokaa, syömistä ja ravitsemusta käsittelevä materiaali ja toiminta koetaan kohderyhmän keskuudessa mielekkääksi.
Ohjaus- ja valmennustyön ammattilaisten osalta kerrytettiin tietoa siitä, millaisella taustalla ruokaan liittyvää toimintaa ohjataan, millaista toiminta on ja miten ohjaaja siihen suhtautuu. Lisäksi selvitettiin ohjaajien ajatuksia koskien ruoka- ja ravitsemusteemojen osaamistaan. Samalla pyrittiin selvittämään, miten kehitettävä toiminta olisi hyvä muotoilla, jotta se ohjaajien näkemyksen mukaan palvelee myös heidän perustyönsä lähtökohtia (= asiakkaan toimintakyvyn ja työllistymisen tukemista).
Sekä ohjaus- ja valmennustyön ammattilaisia että asiakaskuntaa osallistettiin kehittämistyöhön koko hankkeen elinkaaren ajan. Työkaluja ja materiaaleja muotoiltiin ohjaus- ja valmennustyön ammattilaisten kanssa, jotka puolestaan testasivat ideoita ja työkalujen luonnoksia omien asiakkaidensa parissa. Samassa yhteydessä niin ohjaajilta kuin asiakkailta kerättiin palautetta, toiveita ja muutosehdotuksia testatusta. Myöhemmässä vaiheessa toimintamallia testattiin kokonaisuutena samalla kaavalla.