Elämänlaatua ruuasta -toimintakonsepti
Elämänlaatua ruuasta -konseptilla vahvistetaan työelämän ulkopuolella olevien palveluissa tehtävän ruuan ravitsemuksellista laatua, ruokaan liittyvää elämänlaatua, yhteisiä ruokailumahdollisuuksia sekä ammattilaisten osaamista ja suunnitelmallista työotetta ruuan parissa.
Oivalla ja ymmärrä
Sekä kuntien että järjestöjen terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen työ on murroksessa. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisilta vaaditaan työssään entistä monipuolisempaa osaamista ja sote-uudistus muokkaa hyte-työn rakenteita. Lisäksi koronapandemia on tuonut hyte-työhön merkittäviä uusia haasteita ja osin korostanut olemassa olevia hyvinvointieroja.
Muutospaineessa ammattilaiset tarvitsevat uusia työkaluja asikastyöhön myös työelämän ulkopuolella olevien hyvinvoinnin tukemiseen. Hyte-työhön onkin tarve kehittää yksiulotteisia toimintatapoja kokonaisvaltaisempia ratkaisuja myös ravitsemusterveyden edistämiseen. Syömis- ja terveyskäyttäytymistä selittävät lukuiset erilaiset biopsykososiaaliset, kulttuuriset ja yhteiskunnalliset tekijät ja siksi niihin liittyviä teemoja tulee terveyden edistämisessä käsitellä holistisesti fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen terveys ja hyvinvointi huomioiden.
Elämänlaatua ruuasta -toimintakonseptin kehittäminen tapahtuu työelämän ulkopuolella olevien palveluissa, julkisella sektorilla Päijät-Soten kuntouttavan työtoiminnan ja sosiaalisen kuntoutuksen piirissä sekä järjestöpuolella kuuden ympäri Suomen sijaitsevan Klubitalon toiminnassa. Kohderyhmänä ovat sekä asiakkaat että heidän parissaan työskentelevät ammattilaiset.