Elintapaohjauksen kokeilu Pohjanmaalla
Pohjanmaalla pilotoitiin ikäihmisten elintapaohjausta. Tavoite oli tunnistaa muistisairauksien, kansansairauksien riskissä olevat henkilöt. Interventiona oli monimuotoinen elintapaohjaus, yksilöllinen suunnitelma, erilaiset mittarit sekä seuranta.
Ikäihmisten ennaltaehkäisevien palvelujen kehittämisessä on tärkeää tunnistaa oikea-aikaisesti ne asiakkaat, jotka hyötyvät ennaltaehkäisevästä interventiosta. Elintapaohjauksen interventio on yhtenä osana siirtämässä painopistettä raskaista palveluista ennaltaehkäiseviin palveluihin. Muistihäiriöiden ja muiden kansansairauksien ennaltaehkäisemiseen voidaan vaikuttaa monimuotoisella elintapaohjauksella. Kokeilussa käytettiin soveltuvin osin Finger toimintamallia ja muistisairauksien riskimittaria. Tarkoituksena on ikäihmisten elintapaohjauksen yhtenäisen toimintamallin luominen koko alueelle ja näin edistää ikäihmisten terveyttä ja kotona pärjäämistä.
Kokeilun kohderyhmä on
- ikäihmiset (65-75 v.), joilla on kohonnut riski sairastua muistisairauteen tai paastoverensokeri 6-7
- asiakkaat eivät ole säännöllisten palvelujen piirissä.
Kokeilu sisältää ns. Intensiivisen jakson monimuotoista elintapaohjausta, 2–3 kk, minkä aikana asiakkaalla oli n. 2–3 käyntiä vastaanotolla. Yksi käynneistä on ryhmätapaaminen, mihin sisältyy ravitsemusterapeutin ja fysioterapeutin luennot sekä fysioterapeutin pitämä ryhmäliikunta. Asiakkaalle tehdään yksilöllinen suunnitelma hänen omien tavoitteidensa mukaan. Pieniinkin muutoksiin kannustetaan. Käyntien määrä sovitetaan asiakkaan tarpeiden mukaan ja asiakkaalle voidaan myös lisäksi soittaa tarvittaessa. Käyntien jälkeen on 3 kk omatoiminen jakso, jonka jälkeen heidät kutsutaan seurantakäynnille, jolloin tehdään samat mittaukset uudelleen. Kokeilun lopuksi asiakkailta ja ammattilaisilta pyydetään palautetta toimintamallista webropol-kyselyn avulla.