Elokolot ovat kansalaisten päihteettömiä kohtaamispaikkoja, joihin kuka tahansa on tervetullut omana itsenään. Elokolot ovat osa Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n toimintaa. 

Ratkaisun perusidea

Elokolot ovat kansalaisten päihteettömiä kohtaamispaikkoja, joissa käy kaikenlaisia ihmisiä. Elokoloon voi tulla, jos kaipaa toisten ihmisten seuraa, yhteisöllisyyttä tai mielekästä tekemistä, jota ei määritä yhteinen päihteidenkäyttö. Kohtaamispaikat tarjoavat sillan toisten ihmisten luo. Elokolossa kävijä voi tuntea tulevansa hyväksytyksi omana itsenään ja kokea yhteenkuuluvuutta muiden ihmisten kanssa. 

Elokolo on kävijöitä ja vapaaehtoistoimijoita varten rakennettu tila, jossa voi kohdata muita ihmisiä, harjoittaa yhteistä toimintaa ja antaa, mutta myös vastaanottaa, tukea ja kannustusta. Kohtaamispaikoissa on toimintaa laidasta laitaan: kahvittelua, luontoretkiä, toritapahtumia. Moni toimintamuoto on saanut alkunsa kävijöiden ja vapaaehtoisten ideoista. Osallistumalla yhteiseen toimintaan pääsee osaksi yhteisöä. Yhdessä ideointi ja suunnittelu, toteutusta unohtamatta, on tärkeä periaate, jolla varmistetaan toiminnan kävijälähtöisyys. Yhdessä tekeminen on hauskaa ja palkitsevaa jo sellaisenaan. Kohtaaminen tapahtuu huomaamatta mielekkään toiminnan ohessa. Yhteenkuuluvuuden tunne ja luottamuksen rakentuminen muodostuu ajan ja turvallisten kohtaamisten kautta.

Kohtaamispaikoista saa matalan kynnyksen tukea arjen asioiden hoitamiseen, päihdeongelmien kohtaamiseen ja niistä toipumiseen. Kävijä voi saada kohtaamispaikasta tietoa päihteidenkäytön vaikutuksista tai osallistua siellä kokoontuvaan vertaisryhmään. Vertaisryhmien lisäksi Elokoloissa kokoontuu erilaisia keskusteluryhmiä ja toiminnallisia ryhmiä. Kohtaamispaikoissa ei ole asiakkaita tai potilaita, vaan kohtaamispaikan kävijöitä. Tällä halutaan korostaa toiminnan luonnetta ja osallistujan tasavertaista asemaa ja roolia suhteessa muuhun yhteisöön.

Kohtaamispaikkatoiminta tukee, täydentää ja aika ajoin myös haastaa julkisia palveluja ottamaan asiakkaiden tarpeet paremmin huomioon. Toiminta ei kuitenkaan pyri korvaamaan julkisen sektorin palveluita. Elokolosta ei siis ole mahdollista saada hoitoa akuutteihin mielenterveys- tai päihdeongelmiin. Jos kävijä tuo esille tarpeensa sosiaali- tai terveyspalveluihin, ohjataan hänet tällöin ko. palveluiden pariin. Hoitoprosessin ohessa voi toki oman jaksamisensa mukaan osallistua myös Elokolo-toimintaan, josta saa tukea prosessin läpikäymiseen.