Ennakoivat kuntoutuksen palvelut ikääntyneille
Kanta-Hämeen hyvinvointialueella tunnistetaan tärkeissä kohtaamispisteissä ikääntyneet, joiden toimintakyky on alkanut laskea ja kaatumisriski on kasvanut. Heidät ohjataan sovitusti ennakoivan kuntoutuksen ja liikunnan palveluiden piiriin.
Kanta-Hämeen hyvinvointialueella uudistamme palvelurakennetta ja panostamme ennaltaehkäisyyn. Kotona asumisen tukeminen on keskeinen teema. Sosiaali- ja terveyspalvelujen siirryttyä hyvinvointialueiden vastuulle, kuntien tehtäväksi on edelleen jäänyt asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, mm. liikuntapalvelut. Tämä toteutetaan yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa.
Ikäihmisten alkavan toimintakyvyn laskun tunnistamiseen ja palveluihin ohjautumiseen ei ole aiemmin sovittu yhtenäisiä käytänteitä Kanta-Hämeen hyvinvointialueella. Henkilöstön on nopeissa asiakaskontakteissa haastavaa tunnistaa toimintakyvyn lasku ja järjestää asiakkaalle sopivaa palvelua. Asiakkaat ohjatuvat liikunnan tai kuntoutuksen palveluihin hieman sattumanvaraisesti. Osa asiakkaista saattaa käyttää palveluja päällekkäin ja henkilöstöresurssi kaikissa palveluissa on kuitenkin niukka.
Johdon sitoutuminen malliin, yhteiset neuvottelut. Yhteiset kuntoutuksen työpajat: Liikuntapalvelut, Palveluohjaus, Apuvälinepalvelut, Ennakoiva kuntoutus
Väestön ikääntyessä entistä suurempi joukko ikäihmisiä tarvitsee palveluja toimintakyvyn heikentymisen myötä.
Suurin osa ikäihmisistä pärjää itsenäisesti, mutta heidän toimintakykyään uhkaavat muun muassa hauraus-raihnausoireyhtymä eli gerastenia, kaatumiset, osteoporoottiset murtumat. Toimintakyvyn heikkeneminen ja toiminnan rajoitteet alkavat haitata tavallisimmin 75 ikävuoden jälkeen.
Liikuntaraportin 2018-2022 mukaan 26 prosenttia kyselyyn vastanneista ikäihmisistä liikkui ikäihmisten liikkumisen suosituksen mukaisesti sekä kestävyysliikunnan että lihaskunto- ja liikehallintaliikunnan osalta.