Erityisen hoivan yksikkö käytösoireisille ikääntyneille
Vaikeasti käytösoireisten ikäihmisten intensiivinen hoiva, kun perinteiset palvelut eivät enää riitä. Mallin ytimessä on moniammatillinen työryhmä, joka arvioi asiakkaan tilanteen ja ohjaa hänet tarvittaessa erityisen hoivan lyhytaikaisyksikköön.
Muistisairaiden, mutta fyysisesti toimintakykyisten ikääntyneiden määrän kasvu vaikuttaa merkittävästi sosiaali- ja terveyspalveluiden kuormitukseen. Käytösoireet lisäävät tarvetta yksilölliselle, moniammatilliselle ja lääkkeettömään hoitoon ja kohtaamiseen painottuvalle tuelle, mikä korostaa erityispalveluiden roolia.
Sosiaali- ja terveyspalveluissa on havaittu kasvava tarve kohdennetulle tuelle fyysisesti toimintakykyisille ikääntyneille, joilla on muistisairaus ja siihen liittyviä käytösoireita. Näiden asiakkaiden määrä on lisääntynyt erityisesti tilanteissa, joissa ei ole akuuttia terveydenhuollon tarvetta, mutta tarvitaan intensiivistä sosiaalipalveluiden tukea ja hoivaa.
Asiakasryhmän erityistarpeisiin vastaavan palvelukokonaisuuden tarve nähtiin tarpeelliseksi. Tarvittiin ratkaisuja, joissa osaaminen, hoiva, kohtaaminen ja lääkkeettömät tukikeinot voidaan keskittää tarkoituksenmukaisesti.
Yksikön perustaminen ja kehittäminen linkittyy osaksi Uudistus – tuottavuus ja vaikuttavuusohjelmaa (UTV). Kehittämistyön tavoitteena on lisätä palveluiden vaikuttavuutta, parantaa asiakaslähtöisyyttä ja vahvistaa resurssien tarkoituksenmukaista käyttöä. Erityisen hoivan yksikkö tarjoaa rakenteen, jossa voidaan yhdistää moniammatillinen osaaminen, lääkkeettömät hoitomuodot ja muistisairaan arvostava kohtaaminen osaksi vaikuttavaa ja kestävää palvelukokonaisuutta.
Erityisen hoivan yksikkö on tarkoitettu ikääntyneille, joilla muistisairaus on diagnosoitu ja hänellä on siihen tai muuhun sairauteen liittyvä sosiaalisesti kuormittava toistuva käytösoire ja asiakas tarvitsee intensiivistä ja/tai pitkäjänteistä erityistä hoivaa, huolenpitoa ja kuntoutusta käytösoireen vuoksi ja hänen katsotaan erityisesti hyötyvän erityisen hoivan yksiköstä. He eivät tarvitse akuuttia sairaalahoitoa, mutta eivät myöskään selviydy kotona tai tavanomaisissa asumispalveluissa ilman erityistä ja intensiivistä tukea ja hoivaa.
Tämä asiakasryhmä tarvitsee yksilöllistä, ennakoivaa ja lääkkeettömään hoitoon painottuvaa tukea, joka huomioi sekä psyykkisen että sosiaalisen toimintakyvyn.
- Käytännön kokemukset sosiaali- ja terveyspalveluiden toimintaympäristöistä.
- Moniammatilliset työryhmät ovat tunnistaneet toistuvia tilanteita, joissa asiakkaan käytösoireet kuormittavat ympäristöä, mutta ikääntynyt ei tarvitse terveyshuollon palveluita.
- Palvelutarpeen arvioinnit ja seurannat (esim. CMAI, kuvailevat kirjaukset) ovat tuottaneet tietoa käytösoireiden luonteesta ja hoitovasteista.