Etäfysioterapiaa synnyttäneille äideille
Fysioterapiapalveluiden saavutettavuuden edistämiseksi on kehitetty etävastaanoton toimintamalli syksyllä 2022. Synnyttänyt vanhempi saa tarvittaessa neuvolasta ohjauksen fysioterapeutin etävastaanotolle moniammatillisesti muodostettujen kriteerien mukaan.
Suomessa raskautta seurataan säännöllisesti äitiysneuvolassa. Synnytyksen jälkeisen toipumisen seuranta päättyy jälkitarkistukseen, joka on 5-12 viikkoa synnytyksestä äitiysneuvolassa. Fysioterapiayksikön ja äitiysneuvolan yhteistyö liittyy usein perhevalmennukseen. Fysioterapeutti kertoo perhevalmennuksessa äitien fyysisistä kehon muutoksista, raskausajan liikunnasta sekä synnytyksen jälkeisestä palautumisesta. Synnytyksen jälkeen neuvolan ohjaus ja neuvonta keskittyy pääsääntöisesti lapsen tarpeisiin.
Suomessa synnyttäneille äideille ei tavanomaisesti tarjota fysioterapiaohjausta. Äitien omaehtoinen hakeutuminen fysioterapiaan on kuitenkin selkeästi lisääntynyt. Äidit ovat valveutuneita seuraamaan omaa hyvinvointiaan ja synnytyksestä palautumista, mikä on merkittävästi lisännyt kiinnostusta saada ammattilaiselta tietoa liikunnan aloittamisesta siihen liittyvistä riskeistä sekä vatsan alueen palautumisesta. Liikunnallinen aktiivisuus lisää terveydellistä hyvinvointia, niin psyykkistä kuin fyysistäkin. Myös lantiopohjan lihasten harjoittamisen tärkeys on tunnistettu. Synnytyksen jälkeisen fysioterapian hoitopolkua Suomessa ei kuitenkaan ole luotu, vaikka erilaisia haasteita toimintakyvyn palautumisessa on tunnistettu. Muuttuneen kehon toiminnan arvioiminen ja havaitseminen voi olla hankalaa niin äidille itselleen kuin myös äitiysneuvolan terveydenhoitajalle. Tähän haasteeseen voidaan vastata fysioterapian osaamisella. Synnyttäneiden äitien fyysisen toimintakyvyn arviointi ja kuntoutus ovat kehittyneet paljon viime vuosien aikana.
Etävastaanotto tarjoaa uuden palvelumuodon fysioterapian toteutukseen. Etävastaanotto parantaa fysioterapian saavutettavuutta, laajentaa palvelutarjontaa sekä turvaa tasavertaisen palvelun Kalajoen ja Merijärven yhteistoiminta-alueella. On tärkeää, että erikoissairaanhoitoon ei ohjaudu perusterveydenhuollon palveluiden piiriin kuuluvia asiakkaita turhaan. Perusterveydenhuollossa toteutettu varhainen ohjaus ja neuvonta tuovat kustannushyötyä hyvinvointialueelle. Oikea-aikainen kuntoutustarpeen tunnistaminen ja palveluun ohjautuminen parantaa fysioterapian vaikuttavuutta ja vähentää äitien tuki- ja liikuntaelinoireista aiheutuvaa lääkäriin hakeutumista. Myös lantiopohjan lihasten harjoittelu on todettu kustannustehokkaaksi tavaksi hoitaa lantiopohjan toimintahäiriöitä.
Etäfysioterapiavastaanotot on tarkoitettu synnyttäneille äideille, ikärajoitus karkeasti 18-45 vuotta. Palvelu on rajattu asiakkaille, joilla on virtsanpidätysongelmia, lievä kohdun laskeuma (luokka1-2), jälkitarkastus on tehty, keskivartalon aktivoinnin vaikeuksia tai asiakas tarvitsee ohjeita sektioarven käsittelyyn.
Fysioterapiayksikköjä on Kalajoen ja Merijärven yhteistoiminta-alueella kolme. Lantiopohjan fysioterapiaa on toteutettu yhdessä toimipisteessä. Tämä on aiheuttanut hankaluuksia pitkän matkan päässä asuville asiakkaille. Matka-aika yhteen suuntaan on pisimmillä yli tunnin. Äideillä on ollut vaikeuksia lähteä kotoa toimipisteeseen fysioterapiakäynnille, etenkin jos perheessä on kotihoidossa olevia lapsia. Myös hoitajan saaminen vastaanotolla asioimisen ajaksi voi tuottaa hankaluuksia. Jos perheellä ei ole autoa käytössä tai käytössä on vain yksi auto, kyytijärjestelyt muodostuvat isoksi haasteeksi myös taloudelliselta kannalta. Julkisen liikenteen tarjonta alueella on heikkoa.
Mikäli vastaanotolle tuleminen on hankala järjestää, lievät vaivat jäävät helposti tutkimatta ja hoitamatta. Synnytyksen jälkeiset tuki- ja liikuntaelinoireet voivat kroonistua ja vaativat jatkossa laajempaa interventiota, mikäli niiden tutkiminen ja kuntoutuksen aloitus viivästyy. Myös synnytyksestä palautuminen on yksilöllistä, ja siihen saatu varhainen tuki edesauttaa synnyttäneen äidin arjessa jaksamista.