Etämittausten käyttöönotto ja laajentaminen Lapin HVA (RRP, P4, I1)
Lapin hyvinvointialueella kehitettiin etämittausten (INR-mittausten ja PEF-seurannan) yhtenäistä toimintamallia ja laajennettiin etämittausten käyttöä pilotoiden.
Toimintaympäristönä on Lapin hyvinvointialue, perusterveydenhuollon avovastaanotot. Kehittämiskokonaisuuden tavoitteena on ollut laatia Lapin hyvinvointialueelle yhtenäinen toimintamalli INR- ja PEF-etämittausten käyttöönottoon, ylläpitoon ja hallintaan sekä mittareihin liittyviin prosesseihin.
Digitaalisen ratkaisun avulla vahvistetaan terveydenhuollon oman tiimin toimintaa, ja näin tuetaan hoidon jatkuvuusmallia sekä mahdollistetaan asiakkaalle laadukas mittausten suorittamistapa digitaalisesti. Palvelu on ollut käytössä aiemmin Simossa (PEF sekä INR) sekä Lapin keskussairaalassa (PEF). Palvelua laajennetaan ensimmäisenä Rovaniemellä ja Inarissa. Tarkoituksena on laajentaa käyttöä koko hyvinvointialueelle pilotista saatujen kokemusten pohjalta.
Tavoitteena on ollut kehittää ja yhtenäistää INR- ja PEF-etäseurannan laatua, ammattilaisten ajankäyttöä ja lisätä potilaan osallistumista omahoitoonsa. Toiminnallisen muutoksen lisäksi selkeytetään hyvinvointialueella käytettävien etämittalaitteiden hankinta- ja hallintamallia sekä niistä saatavan datan hyödyntäminen osana tietojohtamista.
PEF-etäseuranta soveltuu useimmille, jotka pystyvät suorittamaan PEF-puhalluksia ja heillä on käytettävissään älypuhelin. Pilotin aikana arvioidaan etäseurannan kohdentamista tarkemmin, jotta saavutetaan parhaat hyödyt sekä potilaan että ammattilaisen näkökulmasta.
INR-etäseurantaan on laadittu yhtenäinen ohjeistus, jonka avulla varmistetaan potilaan soveltuvuus etäseurantaan. Hoitava ammattilainen arvioi yksilöllisesti, onko etäseuranta potilaalle turvallinen ja tarkoituksenmukainen vaihtoehto.