Etäterapia Evondos Anna- lääkeannostelurobottia hyödyntäen
Säännöllisen kotihoidon asiakkaan etäterapia videoyhteydellistä lääkeannostelurobottia hyödyntäen (kuva Evondos Oy).
Kansallisesti sote-palvelujen saatavuudessa on paljon vaihtelua ja muun muassa väestöä menettävillä alueilla, on sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisessä haasteita. Marinin hallitus käynnisti sote-uudistuksen valmistelun, joka toteen pantiin vuoden 2023 alusta alkaen. Tämän uudistuksen tavoitteena on hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen, yhdenvertaisten ja laadukkaiden sosiaali- ja terveyspalvelujen turvaaminen kaikille suomalaisille, palveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden parantaminen, ammattitaitoisen työvoiman saannin turvaaminen, yhteiskunnallisten muutosten haasteisiin vastaaminen sekä kustannusten kasvun hillitseminen. Toiminnan painopistettä sosiaali- ja terveyshuollossa siirretään perustason palveluihin sekä ennaltaehkäisevään toimintaan niin, että ihmiset saavat tarpeenmukaiset ja vaikuttavat palvelut oikea-aikaisesti ja palvelujen hoitoketjut ovat sujuvia ja yhteensovitettuja.
Sosiaali- ja terveyspolitiikan vuoden 2020 strategian yhtenä tavoitteena on asiakaskeskeisyys, sosiaali- ja terveyspalveluiden ennaltaehkäisevän toiminnan kehittäminen ja asiakkaiden osallisuuden lisääminen palveluiden kehittämisessä. Lisäksi tuetaan koko väestön itsenäistä selviytymistä ja kykyä ottaa vastuuta omasta terveydestä ja hyvinvoinnista. Ensisijaisesti itsenäistä toimintakykyä ja osallisuutta tuetaan käyttäjien omassa asuinympäristössä. Toteutumisen apuna voidaan hyödyntää teknologiaa, jolla voidaan taata yhdenvertaiset, vaikuttavat ja asiakaskeskeiset palvelut.
Etäkuntoutuksen tavoitteena on mahdollistaa kuntoutuspalvelut tasa-vertaisesti kaikille, riippumatta palveluiden tai esimerkiksi kulkuyhteyksien puutteesta. Palveluiden piiriin pääsyä rajoittaa muun muassa Suomen pitkät välimatkat, syrjäseudulla asuminen, kuntoutusalan palveluntuottajien resurssien puute ja väestön ikääntyminen. Puolet Pohjois-Karjalan väestöstä, eli vajaat 82 000 ihmistä, asuu maaseutuympäristössä.
Säännöllisen kotihoidon asiakkaiden kotona asumista tuetaan erilaisten teknologioiden avulla, joista uusimpien joukkoon kuuluu videoyhteydellinen lääkeannostelurobotti Evondos Anna. Etähoiva Santra vastaa asiakkaiden hoivasoitoista ja lääkehoidon toteutumisesta. Terapiapalvelut ovat tuottaneet yksilö- ja ryhmämuotoista etäfysio- ja toimintaterapiaa säännöllisen kotihoidon asiakkaille, joilla on ollut kuvapuhelinpalvelu tablet-laitteella. Terapiat ovat olleet asiakkaille mieleisiä ja toimintakykyä ylläpitäviä. Tässä pilotissa haluttiin selvittää videoyhteydellisen lääkeannostelurobotiikan hyödyntämistä asiakkaiden kuntoutuksessa yhteistyössä laitevalmistajan, etähoiva Santran ja teknologiapalvelujen kanssa.