Etäterapia Evondos Anna- lääkeannostelurobottia hyödyntäen

Säännöllisen kotihoidon asiakkaan etäterapia videoyhteydellistä lääkeannostelurobottia hyödyntäen (kuva Evondos Oy).

Toimintaympäristö

Kansallisesti sote-palvelujen saatavuudessa on paljon vaihtelua ja muun muassa väestöä menettävillä alueilla, on sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisessä haasteita. Marinin hallitus käynnisti sote-uudistuksen valmistelun, joka toteen pantiin vuoden 2023 alusta alkaen. Tämän uudistuksen tavoitteena on hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen, yhdenvertaisten ja laadukkaiden sosiaali- ja terveyspalvelujen turvaaminen kaikille suomalaisille, palveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden parantaminen, ammattitaitoisen työvoiman saannin turvaaminen, yhteiskunnallisten muutosten haasteisiin vastaaminen sekä kustannusten kasvun hillitseminen. Toiminnan painopistettä sosiaali- ja terveyshuollossa siirretään perustason palveluihin sekä ennaltaehkäisevään toimintaan niin, että ihmiset saavat tarpeenmukaiset ja vaikuttavat palvelut oikea-aikaisesti ja palvelujen hoitoketjut ovat sujuvia ja yhteensovitettuja. 

Sosiaali- ja terveyspolitiikan vuoden 2020 strategian yhtenä tavoitteena on asiakaskeskeisyys, sosiaali- ja terveyspalveluiden ennaltaehkäisevän toiminnan kehittäminen ja asiakkaiden osallisuuden lisääminen palveluiden kehittämisessä. Lisäksi tuetaan koko väestön itsenäistä selviytymistä ja kykyä ottaa vastuuta omasta terveydestä ja hyvinvoinnista. Ensisijaisesti itsenäistä toimintakykyä ja osallisuutta tuetaan käyttäjien omassa asuinympäristössä. Toteutumisen apuna voidaan hyödyntää teknologiaa, jolla voidaan taata yhdenvertaiset, vaikuttavat ja asiakaskeskeiset palvelut. 

Etäkuntoutuksen tavoitteena on mahdollistaa kuntoutuspalvelut tasa-vertaisesti kaikille, riippumatta palveluiden tai esimerkiksi kulkuyhteyksien puutteesta. Palveluiden piiriin pääsyä rajoittaa muun muassa Suomen pitkät välimatkat, syrjäseudulla asuminen, kuntoutusalan palveluntuottajien resurssien puute ja väestön ikääntyminen. Puolet Pohjois-Karjalan väestöstä, eli vajaat 82 000 ihmistä, asuu maaseutuympäristössä. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Säännöllisen kotihoidon asiakkaiden kotona asumista tuetaan erilaisten teknologioiden avulla, joista uusimpien joukkoon kuuluu videoyhteydellinen lääkeannostelurobotti Evondos Anna. Etähoiva Santra vastaa asiakkaiden hoivasoitoista ja lääkehoidon toteutumisesta. Terapiapalvelut ovat tuottaneet yksilö- ja ryhmämuotoista etäfysio- ja toimintaterapiaa säännöllisen kotihoidon asiakkaille, joilla on ollut kuvapuhelinpalvelu tablet-laitteella. Terapiat ovat olleet asiakkaille mieleisiä ja toimintakykyä ylläpitäviä. Tässä pilotissa haluttiin selvittää videoyhteydellisen lääkeannostelurobotiikan hyödyntämistä asiakkaiden kuntoutuksessa yhteistyössä laitevalmistajan,  etähoiva Santran ja teknologiapalvelujen kanssa.

Ratkaisun perusidea

Hyödynnetään säännöllisen kotihoidon asiakkaalla käytössä olevaa Evondos Anna- lääkeannostelurobottia etäterapian toteuttamisessa.

 

 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Etähoiva Santran hoitajat arvioivat asiakkaan terapian tarpeen laadittujen kriteereiden perusteella ja tekevät asiakkaan kuntoutustarpeesta työviestin terapiapalveluille. Työviestikansiosta etäterapeutti poimii asiakkaan omalle työlistalleen ja poistaa pyynnön potilastietojärjestelmästä tuplatyön estämiseksi. Etäterapeutti tekee työpyynnön asiakkaan oman asuinkunnan terapeutille kuntoutustarpeenarviointia varten. Pyynnössä käy ilmi etäterapian aloituspäivä ja aika sekä kesto. Työpyyntö laitetaan tiedoksi etähoiva Santraan sekä kotihoitoon, jotta hoivasoitot tai -käynnit ja etäterapiat eivät ajoitu samalla ajankohdalle. Asiakkaan asuinkunnan kotikuntoutuksen terapeutti tekee tarvittavat alkumittaukset ja kirjaa havainnot potilastietojärjestelmään. Hän tarkistaa myös laitteen paikan ja  tekee tarvittavat järjestelyt asiakkaan kodissa, jotta turvallinen terapia on mahdollista suorittaa etänä. Etäterapeutti vastaa terapian kulusta asiakkaan kanssa ja hän kontaktoituu etähoivaan tarvittaessa. Intervention päätteeksi etäterapeutti kirjaa jatkosuunnitelman, joka saatetaan tiedoksi etähoiva Santraan ja kotihoitoon. 
Prosessista on tehty työohjeet yhteistyössä etäterapeuttien ja etähoiva Santran kanssa. Etäterapian osaamisen varmistamiseksi on Siun sotessa hanketyönä laadittu etäterapian perehdytyspolku. Lisäksi terapiapalvelujen kotikuntoutuksen henkilöstö on koulutettu Evondos Annan käyttöön teams-koulutuksessa. Ohjeet löytyvät Siun soten intran etäterapian perehdytyssivustolta, jossa koulutusmateriaaleihin voi aina tarvittaessa palata. 

Liitteet
Vinkit toimintamallin soveltajille

Kehittämistyössä etuna on avoin, matalan kynnyksen yhteistyö eri palveluiden välillä. Prosessin vaiheet tulee olla kuvattuna ja yhdessä suunniteltuun toimintamallin mukaiseen toimintaan sitoudutaan.

Siun sotessa rakennetun etäterapian perehdytyspolun avulla tuetaan ammattilaisten etäosaamista ja madalletaan kynnystä etäterapian toteuttamisessa. Innovatiivinen ajattelu uusien tekniikoiden hyödyntämisissä etäterapioissa antaa mahdollisuuksia viedä palveluita monipuolisesti eri asiakkaille heidän tarpeisiinsa. Samalla opimme soveltamaan etäterapiataitoja ja terapian sisältöjä tekniikan antamissa raameissa. Onnistumiset näissä tilanteissa vahvistavat ammattilaisten osaamista. Etänä tuotettavat terapiat ovat hyvä keino lisätä ikäihmisten kuntoutuksen intensiteettiä tukien heidän toimintakykyään. Myös etähoiva Santran hoitajien toimesta asiakkaille pidetyt etätuokiot mahdollistuu Evondos Anna- lääkeannostelurobotin kautta.

 

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Säännöllisen kotihoidon asiakkailla saattoi olla aiemmin kuvapuhelinpalvelu tablet-laitteella ja sen rinnalla Evondos- lääkeannostelijan perusmalli. Kun Evondos Anna- lääkeannostelurobotti tuli käyttöön, siirtyi asiakas käyttämään yhtä laitetta, videoyhteydellistä Evondos Anna- lääkeannostelurobottia. Tämän johdosta kotihoidon kuvapuhelinpalveluun vapautui tablet-laitteita asiakkaille, joilla oli hoivasoittotarpeita. Etäterapioissa käytettävät laitteet ja järjestelmät ovat eri palveluntuottajalta, joten terapeuteilla on kahdet eri käyttäjätunnukset ja heidän on hallittava kahden ohjelmiston käyttö. 

Uuden teknologian käyttöönotto ikäihmisten palvelualueella oli kiinnostavaa ja etäterapian kehittämistyön rinnalla halusimme päästä kokeilemaan kuinka lääkeannostelurobottia voitaisiin hyödyntää säännöllisen kotihoidon asiakkaiden kuntoutuksessa. Laitevalmistaja oli pilotoinnissa aktiivisesti mukana ja kiinnostunut, kuinka laitteen teknologia taipuu terapian toteuttamiseen. Etäterapian pilotointi Evondos Anna- laitteella tehtiin syksyllä 2022 yhdelle asiakkaalle, jolle etäterapia kuvapuhelimen kautta oli tuttua. Etäterapian tuotti kehittämistyössä aktiivisesti mukana ollut kotikuntoutuksen terapeutti. Saimme testauksesta hyviä havaintoja robotin toimivuudesta ja sen haasteista sekä sitäkin tärkeämpää kokemusta eri teknologiasta etäterapiassa. Saatujen kokemusten perusteella kävimme keskusteluja laitevalmistajan edustajan ja Siun soten teknologiapalvelujen kanssa. Evondos Anna- lääkeannostelurobotin käyttö yksilömuotoisessa etäterapiassa jatkuu ja teknologian osaamista on laajennettu kotikuntoutustyössä oleville fysio- ja toimintaterapeuteille.