Eteisvärinän seulonta iäkkäiden kotihoidossa
Eteisvärinä voi aiheuttaa aivoinfarktin. Kotihoito seuloo eteisvärinää asiakaskäynnin yhteydessä mittalaitteen ja sovelluksen avulla. Jos seulonnassa löytyy eteisvärinä, hoitaja konsultoi lääkäriä jatkohoidosta.
Eteisvärinä eli flimmeri on sydämen rytmihäiriö, joka yleistyy iän myötä. Sydämen rytmi muuttuu nopeaksi ja epäsäännölliseksi. Hoitamaton eteisvärinä altistaa aivoinfarktille ja voi aiheuttaa sydämen vajaatoiminnan. Eteisvärinä aiheuttaa vuosittain tuhansia aivoinfarkteja. Eteisvärinä aiheuttaa 25-30% kaikista aivoinfarkteista. Tutkimusten mukaan jopa kaksi kolmasosaa eteisvärinän aiheuttamista aivoinfarkteista voitaisiin estää verenohennuslääkityksellä. Yhden aivoinfarktin suorat kustannukset Suomessa ovat 21 000 € ja epäsuorat kustannukset noin 81 000 €.
Kotihoidon asiakkaina on paljon yli 65-vuotiaita ikäihmisiä. Asiakkaiden hoitoisuus on kasvanut vuosi vuodelta ja yhtenä asiakasryhmänä ovat aivoinfarktiin saaneet kotihoidon asiakkaat. Piilevä eteisvärinä voi olla huomaamaton, hetkittäinen, eikä aiheuta välttämättä asiakkaalle oireita. Ensimmäiset oireet voivat liittyä aivoinfarktin oireistoon, jolloin riski vammautumiselle ja kuolemalle on jo suuri, mikäli asiakas ei pääse nopeasti hoitoon.
Arviolta kotihoidon yli 65-vuotiaista asiakkaista 1-3 % ilmenee piilevää eteisvärinää. Systemaattisella eteisvärinän seulonnalla voidaan löytää tehokkaasti kotihoidon käynnin yhteydessä piileviä eteisvärinätapauksia. Löydöksen jälkeen lääkäri ja hoitaja pystyvät nopeasti aloittamaan asiakkaalle antikoagulaatiohoidon (verenohennuslääkitys), jolloin voidaan ehkäistä tehokkaasti aivoinfarktin syntymistä.
Tutustu täältä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kehittämään AVH-potilaan hoitoketjuun: Lääkärin tietokannat - Duodecim (terveysportti.fi)
Kotihoidon toteuttamiseen liittyy seuraava lainsäädäntö:
- Sosiaalihuoltolaki (1301/2014, 4, 8, 11–12, 14, 19 - 20, 30–31, 38, 45 §)
- Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista (810/2000)
- Terveydenhuoltolaki (1326/2010 25 §)
- Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista (980/2012 7, 13–14, 18 §)
Tampereen kotihoidon neljällä lähipalvelualueella toteutettiin 6/2022–12/2022 välisenä aikana eteisvärinän seulonnan pilotti osana Pirkanmaan KATI-hanketta (Kotona Asumisen Teknologiat Ikäihmisille). Kalevan, Tammelan, Tammerkosken ja Tesoman alueilla seulontaa toteutettiin yli 65-vuotiaille kotihoidon asiakkaille kotikäynnin yhteydessä, joilla ei ollut sydämen tahdistinta tai verenohennuslääkitystä. Tavoitteena oli tunnistaa sydämen eteisvärinä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja ohjata asiakas oikeanlaisen hoidon piiriin. Sydämen rytmin tehokas seulonta on keino vähentää ikäihmisen riskiä sairastua aivoinfarktiin, joka aiheutuu eteisvärinästä.
Asiakaskokemus tulokset (N=44)
Eteisvärinän seulonnan osalta toteutettiin kotihoidon asiakkaille asiakaspalautekysely. Tulokset osoittivat, että eteisvärinän seulonta lisäsi asiakkaiden turvallisuuden tunnetta. Mittaus oli mieluisaa ja sujuvaa kotihoidon käynnin yhteydessä. Asiakkaat saivat mittauksesta selkeän palautteen ja tiedon tuloksesta. Lisäksi asiakkaat sekä asiakkaiden läheiset kokivat eteisvärinän seulonnan tärkeäksi ja aiheelliseksi palveluksi. Suurin osa asiakkaista suosittelisi eteisvärinän seulontaa kotihoidon käynnin yhteydessä, NPS tulos 63 eli erinomainen.