Etelä-Pohjanmaan perhekeskuksen koordinaatio
Etelä-Pohjanmaalle muodostetaan perhekeskusten alueellisesta toimivuudesta, sisältöjen kehittämisestä ja verkostoyhteistyöstä rakennettu kokonaisuus. Perhekeskuskoordinaattorille on luotu työnkuva.
Perhekeskustyön kehittämisessä tulee huomioida kaikkien toimijoiden sitoutuminen, yhdenmukaisuuden varmistaminen, riittävän ja oikeanlaisen viestinnän toteutuminen, resurssien riittävyys ja henkilöstön osaaminen. Perhekeskustoimintamallin tavoite on vähentää korjaavien lapsiperhepalvelujen tarvetta panostamalla hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen, ennaltaehkäisevään toimintaan sekä varhaiseen tukeen ja hoitoon. Suuntaamalla taloudellisia voimavaroja ennaltaehkäiseviin palveluihin, asiakaslähtöisyyteen ja selkeisiin palveluprosesseihin voidaan kohtuullisen pienellä rahallisella panostuksella parantaa vaikuttavuutta. Pitkällä aikavälillä saadaan säästöä ja hillitään kustannuksia terveys- ja sosiaalipalvelujen kokonaiskustannuksissa.
Perhekeskustoimijoiden sitoutumista yhteiseen perhekeskustyöskentelyyn voidaan omalta osaltaan edistää, vahvistaa ja selkiyttää sopimusrakenteella. Etelä-Pohjanmaan perhekeskuksen yhteistyösopimus on laadittu ja tullut voimaan 31.3.2025.
Perhekeskustoiminnan kehittäminen tulee olla yhdenmukaista koko Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella sekä myös kansallisesti. Työssä tukena on THL:n valtakunnallinen perhekeskus- ja kohtaamispaikkatoimijoiden verkosto. Yhteiskehittämistä on myös tehty muiden hyvinvointialueiden kanssa.
Osassa perhekeskusalueista on ollut jo olemassa olevat toimivat johto-/ohjausryhmät. Perhekeskuksen johtamisrakenteen kehittämisen myötä kaikille perhekeskusalueille käynnistettiin johtoryhmätyöskentely. Johtoryhmätyöskentely on käynnistynyt keväällä 2023. Olemassa oleville johtoryhmille tapahtui uudelleen organisoitumista työskentelyn käynnistämisen vaiheessa sekä sen edetessä. Johtoryhmät kokoontuvat säännöllisesti (n. 4 kertaa vuodessa) ja sopivat yhteisistä toimintatavoista, tarkastelevat perhekeskuksen palvelutarpeita, työnjakoa ja yhteistä tapaa tehdä työtä sekä muita keskeisiä kysymyksiä.
Perhekeskuksen kehittämistyön kohderyhmänä ovat kaikki alueen lapset, nuoret ja perheet sekä heidän kanssaan toimivat ammattilaiset ja muut toimijat. Perhekeskustoimintamallissa ydin asiana on lapsi, nuori ja hänen läheisverkostonsa. Toimintaa pyritään kehittämään alueelliset erityispiirteet ja tarpeet huomioiden. Erityisesti kohtaamispaikkatoiminnan kehittämisessä asiakkaat ovat olleet mukana. Heidän toiveita ja tarpeita on kysytty mm. erilaisilla kyselyillä sekä keskustelemalla. Perhekeskuksen kehittämistyö tulee olla jatkuvaa ja alueen tarpeisiin vastaavaa.