Etsivän vanhustyön verkostomalli, Pohjois-Savon HVA (RRP, P4, I1)

Luodaan verkostotyöskentelyyn pohjautuva etsivän vanhustyön malli. Verkosto tavoittaa mm. mielenterveys- ja päihdehäiriöitä omaavia, yksinäisiä ja palveluiden ulkopuolella olevia ikääntyneitä sekä tukee ja ohjaa heitä sekä sote- ja muihin palveluihin

Toimintaympäristö **

Ikääntyneiden psyykkinen hyvinvointi on heikentynyt ja yksinäisyys lisääntynyt viime vuosina mm. korona-pandemian vaikutuksesta. Iäkkäiden parissa työskentelee viranomaisten lisäksi useita toimijoita kolmannelta sektorilta ja seurakunnista, yhteistyön ollessa kuitenkin hajanaista. Järjestelmällistä ennaltaehkäisevää tukea ei ole saatavilla riittävissä määrin, vaikka tarve on tunnistettu. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Mielenterveyden, ongelmallisen päihteiden käytön ja yksinäisyyden haasteita tunnistetaan puutteellisesti, jolloin tuen saanti viivästyy. Henkilöiden, jotka hakeutuvat toistuvasti esimerkiksi päivystykseen, palveluntarpeen juurisyytä ei tunnisteta eivätkä he saa tarvitsemiaan palveluita. Osa ikääntyneistä ei kiinnity palveluihin yksittäisen neuvonnan ja ohjauksen avulla. Hyvinvointialueen palvelut ruuhkautuvat ja tarvitaan kolmannen sektorin ja muiden toimijoiden tarjoamat palvelut vahvemmin näiden rinnalle. Etsivän työn verkosto voi yhdessä tavoittaa, tukea ja auttaa ikääntyneitä.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Projektia suunnitteli syksyn 2023 aikana suunnittelutyöryhmä, johon kuului projektikoordinaattorin lisäksi ikääntyneiden palveluiden johtava sosiaalityöntekijä ja kaksi asiakasohjauksen alue-esihenkilöä. Ohjausta saatiin myös ikääntyneiden palveluiden asiakasohjauksen palveluyksikköjohtajalta ja TulKoti-hankkeen projektipäälliköltä. Suunnittelutyöryhmä teki projektisuunnitelman, viestintäsuunnitelman ja työnkuvan projektisuunnittelijalle. Vuoden 2024 alusta kehittämistyön aloittaa projektisuunnittelija, joka alkaa yhteiskehittää eri toimijoiden kanssa etsivän vanhustyön verkostomallia ja käynnistää verkoston työn. 

Tavoiteltu muutos

Tavoitteena on parantaa mielenterveys- ja päihdeongelmia omaavien ja riskissä olevien ikääntyneiden tavoittamista ja tunnistamista, luoda verkostotyöskentelyyn pohjautuva etsivän vanhustyön malli Pohjois-Savon hyvinvointialueelle. Verkoston toimijat neuvovat ja ohjaavat heitä sote- ja muihin palveluihin, kannattelevat heitä niissä sekä tukevat ja auttavat tarpeen mukaisesti. Alueen ikääntyneet saavat tukea palveluihin pääsemiseksi ja niissä pysymiseksi. 3.sektorin ja vapaaehtoistoimijoiden tuottamat palvelut ovat käytössä. Häiriökysyntä muun muassa päivystyksessä vähenee. 

Muutoksen mittaaminen

Kehittämistyötä mitataan projektin kehittämisen vaiheiden ja mallin käyttöönoton mukaan. Asiakas- ja työntekijäpalautetta kerätään. 

Toteutussuunnitelma
  1. Kerätään etsivän vanhustyön verkostoa yhteen
  2. Luodaan yhteiskehittämällä verkostomainen toimintamalli
  3. Luodaan verkostolle selvät toimintatavat, vastuualueet, työskentelypohja ym.
  4. Pilotoidaan verkostomallia eteläisellä palvelualueella (Varkaus, Leppävirta, Joroinen)
  5. Juurrutetaan toimintamallia ja laajennetaan mahdollisuuksien mukaan muille alueille
  6. Kuvataan koordinaatiomalli, varmistetaan koordinaatio ja mallin jatkuvuus projektin jälkeen
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **
  1. Mielenterveys- ja päihdehäiriöistä kärsivät ikääntyneet
  2. Palveluiden ulkopuolella olevat ikääntyneet, jotka ovat toistuvasti yhteydessä eri palveluihin
  3. Ikääntyneet, jotka eivät kykene yksittäisen ohjauksen tai neuvonnan kautta pääsemään palveluihin, vaan tarvitsevat tukea ja kannattelua palveluihin kiinnittymisessä
  4. Ikääntyneet, joista tehdään toistuvasti huoli-ilmoituksia
  5. Verkostotyöskentelyyn kutsuttavat kolmannen sektorin järjestö- ja muut toimijat

    Ikääntyneitä ja verkostotoimijoita on osallistettu kyselyillä, haastatteluilla ja työpajoilla. 

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Hyödynnetään Helsingin mobiiliverkostomallia kehittämisen pohjana: Mobiiliverkosto -Keskitetyn palveluohjauksen ja järjestöjen etsivän vanhustyön systeeminen verkostoyhdyspintatyö | Innokylä (innokyla.fi)

Hyödynnetään myös muilla alueilla tehtyä verkostomaisen etsivän vanhustyön kehittämis- ja kokemustietoa.