Elintapaohjaus Finger mallia hyödyntäen seniorineuvolassa sekä muiden toimijoiden kanssa yhteistyössä hyödyntäen jo olemassa olevia ryhmiä Fingerin kaikkien eri osa-alueiden mukaan. Tärkeää asiakkaan omat tavoitteet ja yksilöllinen suunnitelma.

Toimintaympäristö **

Muistisairauksien ennaltaehkäisyyn on hyvä panostaa, ja painottaa ennaltaehkäisevää työtä kehittämällä ennaltaehkäisyä tukevia menetelmiä. Elintapaohjaukseen panostaminen toivottavasti pidemmällä aikavälillä siirtää palvelujen tarvetta. Yhteistyöllä toovotaan saavan myös vaikuttavaa toimintaa kun mukanan on useita toimijoita. Toimintaympäristönä  ovat hyvinvointialueen seniorineuvolat. Laajempana toimintaympäristönä ovat hyvinvointialueen muut ammattilaiset, kunnat, kolmas sektori, kansalaisopistot ja muut toimijat. Kansallisesti verkostoituminen on tapahtunut Finger verkoston tapaamisten kautta ja myös kansainvälisesti on verkostoitu Ruotsiin, missä Finger toimintamallia implementoidaan Tukholman alueella, ja heillä on myös verkostoja luotu eri toimijoiden kesken.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmänä ovat ikäihmiset. Väestötasolla mahdollisimman monelle annetaan tietoa, miten voi itse yrittää vaikuttaa muistihäiriöiden riskiin ja heille, joilla on riskitekijöitä ja tarvitsevat tukea elintapojen muutoksessa, annetaan yksilöllistä ohjausta seniorineuvolassa. Yksilöllisiltä käynneiltä on kerätty asiakaspalautetta, joka on ollut pääasiassa vain positiivista. Kuntakierroksella mukaan oli kutsuttu vanhusneuvoston edustajia. Ryhmätapaamisia pilotoidaan vielä. 

Ratkaisun perusidea **

Toimintamalli edistää Finger mallin jalkautumista laajemmalle väestölle ja tavoitteena on vahvistaa yhteistyötä hyvinvointialueen, kuntien, kolmannen sektorin/järjestöjen ja muiden toimijoiden  välillä liittyen ikäihmisten ennaltaehkäisevään työhön ja Finger toimintamalliin. Toimintamalli luo edellytyksiä elintapaohjauksessa eri toimijoiden palveluihin erityisesti erilaisiin jo olemassa oleviin ryhmiin, sekä mahdollisuuden tunnistaa ikäihmisiä, joilla on riskitekijöitä varhaisessa vaiheessa ja  antaa tukea heille. Laajemmin annetaan tietoa Finger toimintamallista ja kannustetaan alueen ikäihmisiä tekemään oma suunnitelma  Fingerin eri osa-aluista (Fyysinen aktiivisuus, terveellinen ravitsemus, kognitiivinen harjoittelu, sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden hallinta ja sosiaalinen aktiivisuus). 

Seniorineuvolassa riskitekijöitä voidaan tunnistaa oikea-aikaisesti joko sähköisen hyvinvointitarkastuksen tai tietyn ikäluokan ryhmätapaamisten avulla tai myös muiden ammattilaisten tunnistaessa asiakas, joka hyötyy elintapaohjauksesta. Muistisairauksien riskitesti otetaan käyttöön seniorineuvolassa (RR mittaukset ja verikokeet edeltävästi tarvittaessa). Seniorineuvolassa voidaan antaa elintapaohjausta Finger-mallin eri osa-alueista joko ryhmässä tai yksilöllisesti (tieto Fingeristä) ja ohjata jo olemassa oleviin palveluihin esim. ryhmät. Infoa Fingeristä voidaan antaa seniorineuvolan ryhmätapaamisissa, kuntien, kolmannen sektorin tai muiden toimijoiden kautta sekä väestölle suunnatuilla luennoilla. Seniorineuvolassa asiakkaiden seuranta mahdollista. Yhteistyön jatkuvuuden varmistamiseksi verkostotapaamiset säännöllisesti eri toimijoiden kesken sekä vastuuhenkilö nimetään hyvinvointialueelle. 

Liitteet
Kuva
Finger malli Pohjanmaalla
Alustava malli toiminnasta
Kuva
Finger modellen i Österbotten
Preliminär verksamhetsmodell
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Toimintamallin käyttöönottoa varten tehtiin kuntakierros, missä kartoitettiin millaisia palveluja ja ryhmiä Pohjanmaalla löytyy Finger-mallin eri osa-alueista (liikunta, terveellinen ruokavalio, kognitiivinen harjoittelu, sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden hallinta ja sosiaalinen aktiivisuus). Kuntakierroksella kartoitettiin myös,  mitä palveluita voidaan kehittää liittyen Finger-mallin eri osa-alueisiin. Paikan päällä ryhmissä keskusteltiin haasteista ja mahdollisuuksista sekä myös miten saadaan asiakkaat motivoitua elintapamuutoksiin.  Seniorineuvolan toimintamallissa on elintapaohjaus mukana ja Fingerin eri osa-alueet.  Mallissa pyritään käyttämään jo olemassa olevia resursseja sekä tarjoamaan yksilöllistä tukea riskissä oleville henkilöille. Omahoitoon kannustetaan ja ohjausta ja neuvontaa pyritään antamaan siitä millaisia ryhmiä alueella on. Motivoiva haastattelu koulutus on pidetty henkilökunnalle. Tietoa Fingeristä annetaan laajasti. 

Liitteet
Vinkit toimintamallin soveltajille **

Toimintamallin toteutuminen vaatii aikaa ja yhteistyötä. Mallia voidaan kehittää jatkossa verkostojen avulla. Tärkeää on saada tietoa Fingeristä kaikille mukana oleville sekä myös asiakkaille. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Seniorineuvolassa on kokeiltu elintapaohjausta  ja siitä on tullut hyvää palautetta asiakkailta. Uusi malli juurtuu aikaisintaan vasta ensi vuonna, kun yhtenäinen seniorineuvolan malli alkaa. Yhteydenpito eri toimijoiden välillä on tärkeää, että asiakkaat ohjautuvat oikeisiin palveluihin oikeaan aikaan. Kuntakierroksella nousi esille, että palvelutarjonta on laaja, mutta haaste on löytää olemassa olevat palvelut. Yhteistä palvelualustaa tarvitaan. Enemmän tietoa Finger toimintamallista tarvitaan sekä asiakkaille että ammattilaisille.