Fysioterapeutti osana kotihoidon moniammatillista RAI-arviointia

Fysioterapeutti osallistuu kotihoidon asiakkaan Rai-arvioinnin tekoon yhdessä vastuuhoitajan kanssa.      

Toimintaympäristö **

Lain ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista (980/2012) mukaan kunnilla on velvollisuus käyttää iäkkään henkilön palvelutarpeiden ja toimintakyvyn arvioinnissa RAI-arviointivälineistöä. Kuntien on aloitettava RAI-välineistön käyttö viimeistään siirtymäajan päättyessä 1.4.2023. 

RAI -mittarit ovat osa Eksoten asiakkaan palvelujen myöntämisen perusteita. RAI -arviointi tehdään jo palvelutarpeen arvioinnin yhteydessä ja kuntouttavan arvioinijakson päättyessä sekä kotihoidon säännölliselle asiakkaalle vähintään puolen vuoden välein. 

RAI -arvioinnin avulla pystytään tuottamaan asiakkaille yhdenmukaiset ja monipuoliset palvelut  ja kohdentamaan palvelut niitä tarvitseville. Lisäksi tavoitteena on tehdä asiakkaalle laadukas,  yksilöllisiä tarpeita vastaava kuntoutumis- ja hoitosuunnitelma. Laadukas suunnitelma syntyy yhteistyössä kaikkien asiakkaan hoitoon osallistuvien ammattilaisten mm. fysioterapeuttien kanssa. 

 

 

 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Aikaisemmin muutamissa kotihoidon yksiköissä aloitettiin kotihoidon ja kotikuntoutuksen -pilotti. Yhtenä pilotin tavoitteena on kotihoidon tarpeen vähentyminen ja asiakkaiden toimintakyvyn ylläpitäminen. Kuntouttavien arviointijakson asiakkailla keskeisenä tavoitteena on toimintakyvyn tavoitteellinen edistäminen. 

Pilotissa fysioterapeutit sijoittuivat fyysisesti kotihoidon kanssa samoihin tiloihin, jolloin asiakkaiden hoidon suunnittelu ja arviointi on sujuvampaa. Asiakkaan RAI -arvioinnilla on merkittävä osa asiakkaan hoidon suunnittelussa, joten myös fysioterapeuttien osallistuminen asiakkaan RAI -arvioinnin tekoon nähtiin tarpeellisena. 

 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Kehitystyön vaikutukset kohdentuvat suoraan asiakkaan saamaan laadukkaaseen palveluun.

Lisäksi toimintamallin muutos vaikuttaa kotihoidon henkilökuntaan RAI -arvioinnin toimintamallin muuttuessa. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehittämiseen osallistuvat kotikuntoutuksen esimies, kotihoidon kehittämis- ja laatuvastaava, pilottialueelle valitut fysioterapeutit sekä asiantuntijasairaanhoitaja. 

Toimintamallia mietitään yhdessä ja huolehditaan koulutuksesta, ja tiedottamisesta. Tehdään selkeät muistiot sovituista asioita ja tehdään toimintamallista ohjeistus. 

Tavoiteltu muutos

Uudella toimintamallilla tavoitellaan laadukkaita asiakaslähtöisiä RAI -arviointeja. Näiden avulla asiakkaan hoitoa voidaan suunnitella ja arvioida ja luoda uusia tavoitteita. Lisäksi organisaatiotasolla voidaan tarkastella luotettavasti asiakasrakennetta sekä hoidon laatua. Tärkeänä osana on RAI -Arvioinnin valtakunnallisen vertailutiedon hyödyntäminen.  

Muutoksen mittaaminen

RAI -laatumoduulin kautta saamme haettua tilastoja, kuinka monelle asiakkaalle on tehty RAI-arviointi, jossa fysiterapeutti on ollut mukana. Seurataan asiakkaiden mittaritiedon muutoksia ( parannus/ heikennys) kuntouttavan arviointijakson alussa vrt päättyessä sekä säännöllisten seuranta-arviointien yhteydessä.  Voidaan seurata, kuinka paljon kuntouttavan arviointijakson asiakkaat kuntoutuvat niin, etteivät tarvitse enää säännöllisen kotihoidon asiakkuutta. 

Toteutussuunnitelma

Fysioterapeuttien  RAI- koulutus on ehdoton edellytys toimintamallin aloitukselle. Koulutuksen sisältö tulee olla hyvin suunniteltu. Lisäksi alueiden esimiehet vastaavat sekä työntekijätä informoidaan yhteisellä Teams-palaverilla. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmänä ovat kuntouttavan arviointijakson sekä säännöllisen kotihoidon asiakkaat. RAI -arviointi tehdään yhdessä asiakkaan ja/ tai omaisen kanssa. Asiakkaan näkemykset ja tavoitteet tulee näkyä RAI -arvioinnissa.  

Ratkaisun perusidea **

Fysioterapeutit täyttävät yhdessä kotihoidon työntekjän kanssa RAI -arvioinnin toimintakykykysymyksiä niiltä asiakkailta, joiden luona ovat käyneet. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Toimintamallin laajentamiseen vaatii fysioterapeuttien resurssoimista kotihoidon alueille. Lisäksi vaaditaan RAI -koulutusta organisaation sisäisesti. RAI -käyttäjätunnukset luodaan ja annetaan käyttöoikeudet omille alueille. Vaatii tiivistä yhtestyötä kotikuntoutuksen kanssa.