Fysioterapian videovälitteinen olkanivelryhmä on tarkoitettu asiakkaan fysioterapian ja omatoimisen harjoittelun tueksi.

Etäratkaisulla pyritään parantamaan myös huonojen kulkuyhteyksien päässä asuvien asiakkaiden pääsyä ja osallistumista kuntoutukseen.

Toimintaympäristö **

Hyvinvointialueemme aloittaessa ja kuntoutuksen yhdistyessä omalle tulosalueelleen oli tärkeää, että olkanivelasiakkaiden kuntoutuksen toimintamallit selvitetään.  Alueen olkanivelasiakkaiden hoitoon pääsyn ja yhdenvertaisuuden parantaminen on perusajatuksena toimintamallin suunnittelussa.  Etäratkaisuilla tapahtuvaa yksilöfysioterapiaa oli alueella vain Riihimäellä ja etäryhmätoimintaa ei kuntoutuksessa ollut käytössä missään.

Kehittämistyöhön saatiin suunnittelupanosta Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus hankkeesta.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kuntoutuksen tulosalueella on oma sähköisten palveluiden työryhmä, joka suunnittelee ja kehittää kuntouksen etäratkaisuja.

Työryhmän jäsenet vaihtuvat kehitettävän osa-alueen mukaan.

Tavoiteltu muutos

MITÄ TAVOITELLAAN

  • Lähi- ja etäpalvelujen integraatio
  • Saavutettavuuden ja saatavuuden parantuminen
  • Ryhmäharjoittelulla saadaan tuettuna lähifysioterapian tavoitteita
  • Asiakkaiden parempi sitoutuminen omatoimiseen harjoitteluun
  • Vertaistuki asiakkaalle
  • Palveluiden yhdenvertaisuus 
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Työryhmä selvitti olkanivelongelmaisten asiakkaiden määrää alueellamme.​ Olkapääoireiset ovat yksi isoimmista tule-oireista, joiden kuntoutus on usein pitkä prosessi. Alueellamme oli vuonna 2022 käyntisyynä olka-hartiaseudun alue (ICD-10) yhteensä 2990 kpl. 

Ratkaisun perusidea **

Idea toimintamallin kehittämiseen tuli asiakastyötä tekeviltä ammattilaisilta. Heidän kokemuksensa siitä että olkapään seudun oireista kärsivät asiakkaat eivät saa tarpeeksi tukea ja ohjattua omatoimista kuntoutusta.​ Olkapää asiakkaan fysioterapiakäytäntöjen selvittäminen alueella poiki ajatuksen lähifysioterapian ja etäryhmäntoiminnan yhdistämisestä. Etäratkaisulla toimiva ryhmä mahdollistaa pitkien etäisyyksien ja huonojen julkisten kulkuyhteyksien päässä asuvien asiakkaiden osallistumista fysioterapiaan. Hoitavan fysioterapeutin seurannassa asiakas voi tarvittaessa osallistua ryhmään useammin ja pidemmällä aikavälillä.

 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Etäryhmää toteuttavat fysioterapeutit valittiin halukkuuden mukaan alueen eri kuntouksen toimipisteistä. Ajatuksena on että etäratkaisut yhdistävät alueen fysioterapeutteja ja tuetaan tällä myös ajatusta yhteisestä hyvinvointialueesta. Neljän fysioterapeutin pooli varmistaa myös ryhmän toteutuksen poissaolojen aikana.

Etäyhteysratkaisun täytyy olla helppo ja suoraviivainen käyttää niin asiakkaalle ja ammattilaiselle. Myös eri viestimismahdollisuudet asiakkaan ja ammattilaisen välillä on  tärkeää. Ryhmään osallistujat tulee voida tunnistaa luotettavasti.

Etäyhteyslaitteiden ja ohjelmistojen hankinta on ensiarvoisen tärkeää, jotta pystytään järjestämään asiakkaalle laadukas etätapahtuma sekä madaltamaan ammattilaisten kynnystä etäratkaisujen käytölle.

Minimivaatimuksena kaksi näyttöä, korkearesoluutioinen liike- tai ääniohjautuva kamera ja langaton kuuloke-mikrofoni.

 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Etäratkaisut ja välineet kuntoon jotta etäratkaisuiden omaksuminen on vaivatonta niin asiakkaalle kuin ammattilaisellekin.