Hämeenkyrö-Ikaalinen 2.0
Omatyöpari Hämeenkyrö-Ikaalisiin 2.0 - selvityksessä ideoidaan ja testataan omalääkäri- ja omahoitajamallia Hämeenkyrö-Ikaalinen yhteistoiminta-alueella, jotta saataisiin näkemystä paikallisesti toimivista ja toimimattomista käytänteistä.
Kroonisesti riittämätön resursointi perusterveydenhuoltoon luo tarpeen ruohonjuuritason kehittämistyölle.
Hoidon jatkuvuus johtaa tutkimusten perusteella parempaan potilastyytyväisyyteen ja on kustannustehokasta. Ensisijainen tapa parantaa hoidon jatkuvuutta on omalääkäri- ja omahoitajamalli, ja tavoitteena on selvittää minkälainen malli olisi potentiaalisesti toimivin.
Olemme johdon (ylilääkäri ja osastohoitaja) lisäksi koonneet kaksi hoitaja-lääkärityöparia Hämeenkyröstä ja yhden Ikaalisista.
Tavoitteena on potilaan sujuvampi yhteydenotto sote-aseman palveluihin ja tutulle omahoitajalle tai -lääkärille. Tavoitteena on myös hoidontarpeen arvioinnin sujuvoituminen pitkien potilassuhteiden luomisen kautta, sekä puhelinliikenteen väheneminen.
Päivittäisten puhelumäärien ja kiirevastaanottokäyntien määrän seuranta. Näiden pitäisi vähentyä kun potilaiden luottamus hoitoon ja hoitoonpääsyyn kohenee.
Continuity of Care-indeksillä (COCI) voidaan mitata potilaan ja ammattihenkilön välisen hoitosuhteen ja vuorovaikutuksen keskimääräistä jatkuvuutta.
Hämeenkyrön ja Ikaalisten alue tiimiytetään kahteen tiimiin. Puhelut/hta järjestetään uudella tavalla siten että kiireettömät puhelut ohjautuvat tiimeihin takaisinsoittoihin ensisijaisesti omahoitajille. Tiimien omahoitajien kautta potilaat ohjautuvat sitten omalääkäreille. Tietty osuus alueen väestöstä jaetaan omalääkäreille Pirhan yleisten linjausten mukaisesti. Kiirevastaanoton kuormituksen vähentämiseksi ja toisaalta hoidonjatkuvuuden parantamiseksi kaikki lääkärit avaavat jokaiselle päivälle 1-2 ns. subakuutti-vastaanottoaikaa jonne heidän tutut potilaat voivat ensisijaisesti ohjautua. Tämä kaikki vaatii hoitajien ja lääkärien sijoittumisten uudelleenjärjestelyä ja toisaalta myös etenkin Hämeenkyrössä uusia tilankäyttöratkaisuja.
Kohderyhmänä on kaikki Hämeenkyrön ja Ikaalisten perusterveydenhuollon palveluita käyttävät kansalaiset. Asiakasymmärrystä on kerrytetty päivittäisessä potilastyössä ja nykyisen hoidon potentiaalisia ongelmakohtia on kartoitettu esimerkkipotilaiden hoitopolkujen kuvauksella.
Väestöosuuksien jakautuminen omalääkäreille tapahtuu Pirhan yleisten linjausten mukaisesti. Hämeenkyrössä ensilinjan diagnoosikriteeristön täyttävä osuus väestöstä tulee olemaan noin 25%, mikä kattaa suurimman osan sote-asemalla asioivista kansalaisista.
Olemme pitäneet kaksi työpajaa ideointiin liittyen. Työpajoihin on kutsuttu hoitohenkilökunta paikan päälle ja on kerätty ideoita mallin käytännön toteuttamisen suhteen.