Harrastakotona.fi - lapsille ja nuorille suunnattu harrastamisen paikka netissä
Harrastakotona.fi on lapsille ja nuorille suunnattu sivusto, josta löytyy ohjeita ja ideoita taiteen kokemiseen, kokeilemiseen ja harrastamiseen kotona, vapaa-ajalla tai osana opetusta.
Lastenkulttuurikeskusten toimintaympäristö muuttui nopeasti maalinkuun puolivälissä 2020, kun eduskunnan päätöksellä Suomen koulut suljettiin, päiväkotivierailut eivät olleet enää mahdollisia ja lastenkulttuurikeskusten toiminta ja tapahtumat peruttiin ja taiteen perusopetus siirtyi virtuaaliseksi opetukseksi nettiin.
Mitä me voitaisiin tehdä? Idea Harrasta kotona – sivustosta kiteytyi tuohon kysymykseen. 13.3.2020 useat kunnat ilmoittivat koulujen ovien sulkemisesta ulkopuolisille vierailijoille ja pian tämän jälkeen eduskunnan päätöksellä suurin osa Suomen kouluista sulkivat ovensa eikä päiväkodeissa vierailut olleet enää mahdollisia. Samalla kulttuurikeskustoiminta ja tapahtumat peruttiin ja taiteen perusopetus siirtyi virtuaaliseksi opetukseksi nettiin. Koronaepidemia muutti muutamassa päivässä lastenkulttuurin ja koko kulttuurikentän toiminnan. Kulttuurikentän vahvuutena on aina ollut luovuus ja kyky reagoida tarpeisiin ja muutoksiin ja tiivis valtakunnallinen yhteistyö. Tällä reseptillä lähdimme rakentamaan yhtä ratkaisua lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseksi tähän hetkeen.
Tavoitteena oli lapsille ja nuorille sopivien ja helppokäyttöisten sivujen pystyyn saaminen nopeasti ja luotettavasti. Tämän haasteen otti vastaan Lastenkulttuurikeskus Verso Varkaudesta. Hämeenlinnan Arx ilmoittautui hoitamaan somea ja Lilla Villan Sipoosta ja Bark Vaasasta auttamaan ruotsinkielisen sisällön tuottamisessa. Useat lastenkulttuurikeskukset vinkkasivat olemassa olevista hyvistä virtuaalisisällöistä. Hyvin nopeasti meillä oli kasassa Harrasta kotona –ydintiimi ja paljon laadukkaita sisältöjä kulttuuritoimijoilta eri puolilta Suomea.
Suomen lastenkulttuurikeskukset tekevät yhteistyötä valtakunnallisesti kierrättäen näyttelyitä ja taidetyöpajoja, tekemällä esitys- ja menetelmävaihtoa sekä tuottamalla yhteishankkeita. Keskukset toimivat alueillaan läheisessä yhteistyössä kuntien eri hallinnonalojen, kuten varhaiskasvatuksen, koulujen ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Suomen lastenkulttuurikeskukset tuovat saavutettavaa taidekasvatusta mahdollisimman monen lapsen ja nuoren arkeen sekä lisäävät lasten hyvinvointia taiteen ja kulttuurin keinoin.