Lastentautien vastaanotolla tarjoamme konsultaatiotukea, diagnostiikkaa ja hoidollisia interventioita. Toimimme yhteistyössä terveysasemien, neuvoloiden sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon ammattilaisten kanssa. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Lastentautien uuden yksikön tarkoitus on lisätä vuoropuhelua ja tiivistää eri toimijoiden yhteistyötä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välimaastossa. Yksikön toiminta rakentuu perusterveydenhuollon toimintoja ja keskiössä ovat alle 16-vuotiaat lapset ja nuoret perheineen.

Viime vuosina Helsingin kaupungin perusterveydenhuollossa ei ole ollut omaa lastentautien yksikköä tai toimintaa. Lapsipotilaat kouluista, neuvoloista ja terveysasemilta ovat ohjautuneet jatkohoitoon Uuteen Lastensairaalaan. Koronavirus-pandemia lisäsi kansallisesti ja kansainvälisesti lasten ja nuorten pahoinvointia. Rajoitustoimien vuoksi palveluita jouduttiin supistamaan ja toteuttamaan etäyhteyksin. Yksikön tavoitteena on lisätä oikea-aikaista hoitoon pääsyä ja tuoda terveyspalveluita lähemmäksi potilasta kaupunkistrategian mukaisesti. 

Lastentautien vastaanotto on mukana myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Barnahus-hankkeessa. Barnahus-mallissa tehostetaan lapsiin kohdistuvien väkivaltaepäilyjen selvitysprosesseja sekä väkivaltaa kokeneiden lasten tukea ja hoitoa eurooppalaisten Barnahus-standardien mukaisesti.  

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Lastentautien yksikkö on suunnattu alle 16-vuotiaille lapsille ja nuorille perheineen, joilla on lastentautinen oire, sairaus tai huoli. 

Ratkaisun perusidea **

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialalle perustettiin vuonna 2022 uusi lastentautien yksikkö, jotta lapsille ja nuorille olisi perustasolla tarjolla aikaisempaa paremmat terveyspalvelut. 

Lastentautien vastaanotolla tarjoamme konsultaatiotukea, diagnostiikkaa ja hoidollisia interventioita. Toimimme yhteistyössä terveysasemien, neuvoloiden sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon ammattilaisten kanssa. 

Lastentautien vastaanotolla työskentelee lastentautien erikoislääkäreitä ja sekä lasten hoitotyöhön erikoistuneita sairaanhoitajia. Hoidamme potilaita lastentautisissa kysymyksissä. Kasvun ja puberteettikehityksen pulmat, vatsaoireet, kastelu ja ummetus sekä ensimmäiselle ikävuodelle tyypilliset haasteet, kuten itkuisuus, ovat esimerkkejä niistä sairauksista, joita yksikössämme päivittäin hoidetaan.  Vastaanotolle ohjaudutaan terveydenhuollon ammattilaisen arvion perusteella. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Yksikön toiminnan suunnittelu alkoi vuoden vaihteessa 2021-2022. Suunnittelussa tuli ottaa huomioon ne tarpeet, jotka perustason toiminnassa oli edeltävästi tunnistettu. 

  • Lasten ja nuorten terveyspalveluiden saatavuutta tuli lisätä
  • Perustason ammattilaisille tuli tarjota konsultatiivinen tuki lastentautisissa kysymyksissä
  • Yksikön toiminnan tuli tukea perusterveydenhuollon, erityisesti terveysasemien sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon toimintaa

Yksikön tilat remontoitiin Pasilaan osaksi Lasten erityiskeskusta. Lastentautien vastaanoton lisäksi erityiskeskuksessa työskentelevät Lasten eritysvastaanottojen ammattilaiset. 

Ennen tilojen valmistumista pilotoimme konsultaatiopuhelimen tarvetta ja toimintaa kesän 2022 ajan. Pilotti osoitti, että perustason ammattilaisille, niin lääkäreille kuin hoitohenkilökunnallekin tuli tarjota nopea päätöksenteon tuki. Tällä hetkellä lastenlääkärin ja lastensairaanhoitajan puhelinkonsultaatio on tarjolla arkisin kaikille perustason ammattilaisille. Yksikön ammattilaisia voi konsultoida myös potilastietojärjestelmä Apotin kautta sähköisesti. 

Yksikön vastaanotto- ja konsultaatiotoiminta alkoi marraskuussa 2022. 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Uuden yksikön perustamiseen liittyy loputtomasti huomioitavia asioita, joista osa on konkreettisia ja osa teoreettisia ja periaatteellisia. Työyhteisön kesken on kirjaimellisesti mietitty kaapin paikkaa esimerkiksi henkilökunnan työvaatteille ja hoitotarvikkeille. Kun kyseessä on täysin uusi toiminta, tulee suunnitteluvaiheessa varata riittävästi aikaa kunkin vaiheen (esimerkiksi tilaremontti, potilastietojärjestelmän valmiudet, oikeiden potilasryhmien selekointi ja yhteistyötahojen tiedottaminen) valmistumiseen.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Ensimmäisen toimintavuoden aikana yksikön toiminta on asteittain käynnistynyt. Lasten ja nuorten hoitoon pääsy on parantunut ja perustason ammattilaisille on tarjolla konsultatiivinen tuki lastentautisissa kysymyksissä.