Hoidon jatkuvuutta omatiimillä, Varsinais-Suomen hyvinvointialue (RRP, P4, I1)
Hoidon jatkuvuusmallin toimenpiteillä tuetaan Varhan avoterveydenhuollon potilaiden hoidon jatkuvuutta.
Hoidon jatkuvuuden hyödyistä on olemassa runsaasti näyttöä. Erityisesti pitkäaikaissairaiden kohdalla hoidon jatkuvuus ja jatkuva potilas-lääkärisuhde parantavat hoidon laatua ja sairauksien hoitotasapainoa sekä lisäävät edelleen potilasturvallisuutta ja -tyytyväisyyttä.
Hoidon saatavuuden ja jatkuvuuden edistäminen on yksi Varhan strategisista kärkihankkeista, jolla tavoitellaan edelleen asiakaslähtöisiä ja vaikuttavia palveluita. Varhan hoidon jatkuvuusmalli perustuu Omalääkäri 2.0 -selvitykseen ja sen jalkauttaminen ja juurruttaminen edistävät kärkihankkeen tavoitteiden saavuttamista. Jatkuvuusmallin keskeisin asia on omalääkärin / omatiimin nimeäminen koko väestölle.
Mittarit
- Väestölle nimetty omalääkäri/omatiimi
- Lähtötilanne 65%, tavoite 100%
- Hoitoonpääsy 7vrk
- Lähtötilanne 78%, tavoite 80%
- Hoidon jatkuvuus COCI
- COCI, lähtötilanne lääkärit 0,33 / hoitajat 0,19, tavoite 0,5 (molemmat ammattiryhmät)
- Henkilöstötyytyväisyys
- eNPS, lähtötilanne -8, tavoite 30
- Asiakastyytyväisyys
- NPS, lähtötilanne 71, tavoite 70
- NPS, lähtötilanne 71, tavoite 70
Varha muodostuu kahdeksasta sote-keskusalueesta (vuoden 2025 alusta neljästä alueesta). Hoidon jatkuvuusmallin jalkauttamiseksi ja juurruttamiseksi jokaiselle alueelle on hanketyön mahdollistamana palkattu 1-2 kehittäjätyöntekijää (kummikehittäjää), joiden tehtävänä on yhteistyössä alueiden esihenkilöiden ja edelleen koko hyvinvointialueen avoterveydenhuollon esihenkilöiden kanssa viedä toimintamallin osa-alueet käytäntöön. Kummikehittäjät toimivat linkkinä kentän, esihenkilöiden ja hanketyön välillä.
Yhtenäisten toimintatapojen jalkauttamisen tueksi toteutetaan "Avoterveydenhuollon Ohjeistaja" -ohjepankki, jonne kootaan avoterveydenhuollon yhtenäiset prosessit ja ohjeet. Intraan toteutettava ohjepankki on kaikkien varhalaisten saavutettavissa ja sitä ylläpidetään ja päivitetään jatkuvasti.
Kun potilasta hoitavat samat ammattilaiset, ei potilaan tarvitse aloittaa aina alusta omaan sairauteensa ja sen hoitoon liittyvissä asioissa. Potilas tietää, keneen ottaa yhteyttä terveysongelmissa ja pienemmät asiat voidaan hoitaa helposti ilman fyysistä vastaanottoa. Moniammatillisuuden lisääntyminen ja tuttujen potilaan kanssa asioiminen edistävät potilaiden kokonaisvaltaista hoitoa ja lisäävät työtyytyväisyyttä.
Kun hoito on koordinoidumpaa, säästytään myös häiriökysynnältä ja hukkatyöltä. Ja edelleen hoidon saatavuus paranee.
Hoidon saatavuus: hoitoonpääsytiedot
Hoidon jatkuvuus: COC-indeksi, lisäksi työn alla SLICC & OPR
Henkilöstön ja asiakkaiden tyytyväisyys: henkilöstötyytyväisyyskysely, asiakastyytyväisyyskyselyt
Otetaan käyttöön hoidon jatkuvuusmallin toimenpiteet.
Määritellään yhtenäiset toiminnan raamit hyvinvointialueen ja edelleen yksittäisen alueen tasolla.
Luodaan erilaisia työvälineitä (esim. suunnittelu- ja seurantalomakkeet) muutosjohtamisen tueksi.
Lisätään henkilöstön osaamista HTA-verkkokoulutuksella, tiimihoitajan syventävällä perehdytyksellä ja hoitoonpääsytietojen kirjaamisen koulutuksilla.
Tuetaan käytännön muutosjohtamista valmennuksella.
Luodaan yhtenäisten ohjeiden ohjepankki, Avoterveydenhuollon Ohjeistaja.
Mahdollistetaan aktiivinen vuoropuhelu ja vertaiskehittäminen koko hva:n alueella.
Toimintamallin tarkoituksena on koko hyvinvointialueen väestön palveluiden kehittäminen yhdenvertaisiksi ja vaikuttaviksi. Malli pohjautuu Omalääkäri 2.0 -selvitykseen.
Toimintamalli perustuu Omalääkäri 2.0 -selvitykseen
Toimintamallin lähtökohdat/tavoitteet kuvattu yhdelle kuvalle, johon on hoidon jatkuvuutta edistävät toimenpiteet, suunnitelmat ja tavoitteet. On hyväksyttävä, että asiaa edistetään Varhan sisällä eritahtisesti, sillä alueiden lähtökohdat ovat erilaisia.
Asian konkretisoimiseksi on luotu lomakkeita, joihin alueet suunnittelevat etenemistään.