Hoitoon sitouttaminen ja hoidon jatkuvuuden varmistaminen suun terveydenhuollossa -valmennuskokonaisuus
Valmennus koostuu kahdesta luennosta, työpajasta ja tarvittaessa vertaistukipalavereista. Kaikki toteutetaan Teamsin välityksellä. Valmennus on suunnattu suun terveydenhuollon koko henkilöstölle.
Alkutilanteessa terveyteen, erityisesti suun terveyteen liittyvää elintapamuutosta ei saada juurrutettua potilaille käytäntöön asti. Moni suomalainen tietää kuinka hampaita ja suuta tulisi hoitaa. Käytännön tasolla tietotaitoa ei kuitenkaan ole sisäistetty.
Hoitosuunnitelmia ei ole järjestelmällisesti kirjattu kattavasti potilastietojärjestelmiin, eikä niin, että potilas voisi tarkistaa sen milloin vain Kannan kautta. Tehdään vaikuttavaa ja kustannustehokasta hoitoa, kun saadaan potilas sitoutumaan hoitoon ja muutokseen.
Valmennuksella tavoitellaan potilaiden parempaa sitoutumista omaan suun terveydenhoitoonsa, suun terveydenhuollon ammattilaisille motivoivan haastattelun sisäistämistä ja käyttöä sekä yhteistyössä potilaan ja suun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa tehtyjä hoitosuunnitelmia.
Hanke päättyy kolme kuukautta valmennuksen käynnistymisen jälkeen, joten seurantaa on haastava toteuttaa. Ajan kuluessa ajanvaraus voi todentaa onko hoitosuunnitelmien kirjaamisessa tapahtunut positiivista muutosta. Ajan kuluessa hoitoon sitoutumisen vaikuttavuutta voidaan seurata, mutta se vaatisi vuosien seurannan.
Syyskuussa 2023 käynnistyi koko suun terveydenhuollon henkilöstölle suunnattu Hoitoon sitouttaminen ja hoidon jatkuvuuden varmistaminen suun terveydenhuollon Lapin hyvinvointialueella -valmennuspaketti, joka sisältää kaksi luentoa, yhden työpajan ja tarvittaessa vertaistukipalavereja. Nämä kaikki toteutetaan Teamsin välityksellä.
Luennoilla lähestytään aihetta kahdesta eri näkökulmasta. Ensimmäinen luento lähestyy aihetta teoreettisemmasta näkökulmasta. Toinen luento lähestyy aihetta enemmän suun terveydenhuollon näkökulmasta. Työpajoissa kerrataan luennoilla opittua, fasilitointimenetelmin työstetään motivoivan haastattelun sisäistämistä ja hoitosuunnitelmaan sitouttamista. Tarvittaessa toteutettavat vertaistukipalaverit on suunnattu koko suun terveydenhuollon henkilöstölle yhteisesti non-stop/Q&A-periaatteella.
Valmennuksen kohderyhmää on koko Lapin hyvinvointialueen suun terveydenhuollon henkilökunta.