Hyvä järjestöyhteistyö keskisuuressa kunnassa
JärjestöSotehanke 113 valitsi pilottikunniksi kolme erikokoista kuntaa hyvän järjestöyhteistyön mallin kuvaamiseen. Tämä toimintamalli kuvaa Salon hyvän järjestöyhteistyön mallia. Salo on keskisuuri pilottikunta.
Alkuvuonna 2020 alkanut koronakriisi jatkuu edelleen, eikä sen päättymisestä ole vielä tietoa. Mitä pidempää pandemia kasvaa sitä suuremmat ovat sen kielteiset sosiaaliset, terveydelliset ja taloudelliset vaikutukset.
Epidemialla on huomattavat taloudelliset vaikutukset koko yhteiskuntaan, jotka sumentavat sote-järjestöjen valmiiksi epävarmaa tulevaisuusnäkymää. Kuntien leikkauspaineet voivat hankaloittaa järjestöjen avustusten saamista. Koronakriisi sekä perustellut toimet pelihaittojen ehkäisemiseksi ovat vähentäneet ja tulevat edelleen vähentämään merkittävästi Veikkauksen tuottoja. Jos näitä vähennyksiä ei valtiovallan toimesta kompensoida, järjestöjen saamat STEA-avustukset vähenevät vuodesta 2021 eteenpäin merkittävästi.
Tämän lisäski sote-uudistus vaatii tarkkuutta, ettei sote-järjestöjen avustuksissa ym tule vahingossa taukoja, kun peruskunnat ja hyvivointialue pohtivat rooliaan suhteessa sote-järjestöihin.
Koko tämä tilanne hankaloittaa kuntien ja sote-.järjestöjen yhteistyötä tulevaisuudessa.
- JÄRJESTÖNÄKÖKULMA, KOONTI JA MALLIN KUVAUS INNOKYLÄÄN: JärjestöSotehanke 113:n työntekijät Marjut Aalto ja Janina Andersson:
- KUNTANÄKÖKULMA JA KIRJAUS KAUPUNGIN ASIAKIRJOIHIN: Salon järjestöyhteistyöstä vastaava hyvinvointikoordinaattori Marita Päivärinne, kunnan muu henkilöstö ja päättäjät
Käytimme pohjana Varsinais- Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmä / Järjestöprojektiryhmän tekemää luonnosta Järjestöystävällinen kunnan toimintamalliksi. Tämä toimintamalli löytyy kuvauksemme liitteenä.