Hyvää työtä! - Tiekartta tulevaan
Toimintamalli sisältää kokeiluja Hoiva-asumisen palvelualueella, joiden tavoitteena on parantaa asiakas- ja henkilöstökokemusta. Kulttuurikoulutetut ammattilaiset integroidaan työyhteisöön, luoden monimuotoista ja ihmislähtöistä toimintakulttuuria.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue perustettiin osana laajaa sosiaali- ja terveyden huollon uudistusta, joka pyrkii parantamaan palveluiden saatavuutta ja laatua. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen vanhuspalvelut tarjoavat monipuolisia palveluita ikääntyneille asukkailleen. Vanhuspalvelulaki ja muut sosiaali- ja terveydenhuollon säädökset vaikuttavat suoraan palveluiden järjestämiseen ja henkilöstömitoitukseen.
Väestön ikääntyminen on merkittävä tekijä, joka lisää vanhuspalveluiden kysyntää ja asettaa paineita palveluiden kehittämiselle. Samanaikaisesti sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten puute on merkittävä haaste, joka vaikuttaa palveluiden saatavuuteen ja laatuun. Tämä työvoimapula vaikeuttaa entisestään vanhuspalveluiden tarjoamista kasvavalle asiakaskunnalle. Taloudelliset tekijät, kuten julkisen sektorin budjettirajoitteet, vaikuttavat suoraan vanhuspalveluiden resursseihin ja kehittämismahdollisuuksiin. On tärkeää löytää kustannustehokkaita ratkaisuja, jotka eivät heikennä palveluiden laatua.
Kulttuuriset tekijät, kuten monimuotoisuus, on otettava huomioon palveluiden suunnittelussa ja toteutuksessa. Kulttuurisesti monimuotoisen henkilöstön ja asiakaskunnan tarpeet vaativat erityistä huomiota, jotta palvelut voivat olla mahdollisimman inklusiivisia ja tehokkaita. Lisäksi yhteiskunnan asenteet ja arvot ikääntyneitä ja heidän hoitoaan kohtaan vaikuttavat suoraan palveluiden kehittämiseen ja arvostukseen.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on monikulttuurinen ja monimuotoinen. Muiden kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvien osuus väestöstä on alueella maan suurin, yli 23,4 % asukkaista. Vuonna 2030 muunkielisten osuuden ennustetaan olevan noin 32 % alueen asukkaista. Vantaan kaupungin asukkaista vieraskielisiä on noin 60 000 ja he puhuvat yli 120 eri kieltä. Keravan kaupungin 38 000 asukkaasta vieraskielisiä on noin 5 500. Vieraskielisten osuus hyvinvointialueen väestössä kasvaa 61 % vuoteen 2022 verrattuna. Tämä näkyy myös hyvinvointialueen monikulttuurisissa asiakkaissa sekä henkilöstössä.
Sosiaaliset tekijät, kuten yhteisöllisyyden ja sosiaalisen tuen merkitys, korostuvat ikääntyneiden hyvinvoinnissa. Yhteisöllisyyden tukeminen ja sosiaalisten verkostojen vahvistaminen ovat keskeisiä tekijöitä palveluiden suunnittelussa. Muutokset perherakenteissa, kuten yksin asuvien ikääntyneiden määrän kasvu, vaikuttavat myös palvelutarpeisiin ja edellyttävät uusia lähestymistapoja vanhuspalveluiden tarjoamisessa.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen vanhuspalvelut osallistuvat Hyvän työn ohjelman työnjakopilottiin, jossa kehitetään uusia työnteon tapoja monimuotoisissa ja moniammatillisissa tiimeissä. Kehittämistyöhön on valittu kaksi ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikköä: Koivukylän ja Malminiityn hoivakodit. Ympärivuorokautinen palveluasuminen tarjoaa jatkuvaa hoivaa ja tukea henkilöille, jotka tarvitsevat apua päivittäisissä toiminnoissaan vamman, sairauden tai korkean iän vuoksi.
Osana tätä kehitystyötä pilotoidaan uutta kulttuuriohjaajan tehtävänkuvaa vanhuspalveluissa. Tarkoituksena on kokeilla uusia ei-sotealan tehtävänkuvia, jotka vahvistavat uudenlaista henkilöstörakennetta ja turvaavat henkilöstömitoitusta. Kulttuuriohjaajat voivat tuoda lisäarvoa tarjoamalla asiakkaille kulttuurisia ja yhteisöllisiä aktiviteetteja, jotka parantavat heidän elämänlaatuaan ja hyvinvointiaan. Tämä innovatiivinen lähestymistapa tukee myös henkilöstön monimuotoisuutta ja rikastuttaa työyhteisöä uusilla näkökulmilla ja osaamisalueilla.
Lisäksi hoiva-asumisen henkilöstöä valmennetaan Tamoran toimesta uudenlaiseen monimuotoiseen toimintakulttuuriin. Tämä valmennus auttaa henkilöstöä omaksumaan monimuotoisuuden ja työnjaon merkityksen, mikä parantaa sekä työntekijöiden että asiakkaiden kokemuksia.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen vanhuspalveluissa on noin 1150 työntekijää, mutta vuonna 2023 avoinna oli keskimäärin 100 sosiaali- ja terveydenhuollon vakanssia. Tämä henkilöstövaje vaikuttaa merkittävästi palveluiden laatuun ja saatavuuteen. Vanhuspalvelulaki mahdollistaa ympärivuorokautisen palveluasumisen henkilöstömitoitukseen laskettavan myös muita kuin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia, mikä tarjoaa uusia mahdollisuuksia henkilöstöresurssien hallintaan. Tavoitteena on vaikuttaa henkilöstövajeen haasteisiin. Tämä on kriittistä, jotta voidaan varmistaa laadukkaat ja riittävät palvelut ikääntyneille asiakkaille.
Henkilöstönäkökulman tavoitteet korostavat henkilöstökokemuksen merkitystä koko hyvinvointialueen menestyksessä. Henkilöstökokemuksella on suora vaikutus asiakaskokemukseen ja siihen, kuinka asiakaslähtöistä, ammatillista ja ammattitaitoista palvelua ja kohtelua hyvinvointialueen asiakkaat saavat. Henkilöstökokemuksella - millaisena työpaikkana ja työnantajana hyvinvointialue koetaan ja miten siitä kokemuksen perusteella viestitään ammattikunnassa, sosiaalisessa mediassa jne. - on suora vaikutus henkilöstön saatavuuteen.
Henkilöstökokemukseen vaikuttaa monet eri tekijät ja yksilölliset tarpeet; siksi hyvän henkilöstökokemuksen rakentaminen edellyttää moninaisia toimenpiteitä. Kokonaisvaltainen, todelliseen asiakastarpeeseen perustuva ja sen muuttumisen huomioiva, pitkän aikajänteen henkilöstösuunnittelu ja toisaalta työvuorotasoinen henkilöstön optimointi ovat keskeisiä toimenpiteitä henkilöstön riittävyyden parantamiseksi, osaamisen oikeaksi kohdentamiseksi ja edelleen jaksamisen ja työhyvinvoinnin tukemiseksi.
Kulttuurihyvinvoinnin edistäminen on tärkeää sekä asiakkaan hyvinvoinnin että henkilöstökokemuksen näkökulmasta. Asiakkaiden elämänlaadun parantaminen ja heidän hyvinvointinsa turvaaminen ovat keskeisiä tavoitteita, ja kulttuurihyvinvointi voi merkittävästi edistää näitä tavoitteita. Kulttuurihyvinvointi lisää asiakkaiden mahdollisuuksia osallistua mielekkäisiin ja yhteisöllisiin aktiviteetteihin, mikä parantaa heidän henkistä ja fyysistä hyvinvointiaan.
Henkilöstön näkökulmasta kulttuurihyvinvointi parantaa työilmapiiriä ja lisää työn mielekkyyttä. Hyvinvoiva ja motivoitunut henkilöstö pystyy tarjoamaan parempaa hoitoa ja palvelua asiakkaille. Kulttuurihyvinvointi edistää yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta työyhteisössä, mikä tukee henkilöstön jaksamista ja työhyvinvointia. Tämä puolestaan vähentää henkilöstön vaihtuvuutta ja parantaa rekrytointimahdollisuuksia, mikä on keskeistä vanhuspalveluiden laadun ja saatavuuden varmistamiseksi.
Kehitettävä asia linkittyy strategisesti henkilöstön veto- ja pitovoiman lisäämiseen hyvinvointialueella. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen vanhuspalvelut ovat edelläkävijöitä kokeilemassa uusia keinoja tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Hyvinvointialueen hoiva-asumisen palvelualueella on esimerkiksi perustettu monimuotoisuustyöryhmä, joka on syksyllä 2023 käynnistänyt monimuotoisuusohjelman työstämisen yhdessä hoiva-asumisen palvelualueen henkilöstön, lähijohtajien, henkilöstöhallinnon ja työsuojelun kanssa. Tämä ohjelma pyrkii hyödyntämään monimuotoisuuden tarjoamia mahdollisuuksia henkilöstön hyvinvoinnin ja sitoutumisen parantamiseksi.
Projektipäällikkö Silja Gröndahl johti ja hallinnoi kehitysprojektia. Hän suunnitteli, aikataulutti, budjetoi ja seurasi projektia. Projektin omistaja, tehtäväaluepäällikkö Helena Soilas, toimi linkkinä projektitiimin ja organisaation johdon välillä, varmistaen, että kaikki osapuolet olivat tietoisia projektin edistymisestä ja sen merkityksestä organisaatiolle.
Pilottiyksiköiden esihenkilöt ja apulaisosastonhoitajat toimivat projektin avainhenkilöinä. Heidän roolinsa ja panoksensa olivat keskeisiä projektin onnistumisessa. He varmistivat, että projektin tavoitteet ja suunnitelmat toteutettiin käytännössä, ja että henkilöstö sai tarvittavan tuen ja ohjauksen. Heidän johtajuutensa ja sitoutumisensa olivat keskeisiä tekijöitä projektin onnistumisessa. Kaikille avainhenkilöille annettiin mahdollisuus osallistua päätöksentekoon ja tuoda esiin omia näkemyksiään ja ideoitaan.
Tamora tuki avainhenkilöitä, johtoa ja henkilöstöä pilotoinnin onnistumisessa Hyvää työtä! -valmennuksilla, jotka osaltaan kehittivät uudenlaista toimintakulttuuria vanhuspalveluille. Nämä valmennukset auttoivat luomaan yhteisöllisyyttä ja parantamaan työilmapiiriä, mikä oli ratkaisevaa projektin tavoitteiden saavuttamisessa.
Lisäksi valmennukset auttoivat kehittämään uudenlaisia työnteon tapoja ja vahvistamaan uutta kulttuuriohjaajan tehtävänkuvaa. Tämä mahdollisti entistä monipuolisemman ja tehokkaamman työskentelytavan, joka tukee sekä henkilöstön että asiakkaiden hyvinvointia.
Pilotti rikastuttaa asiakaskokemusta, mikä lisää sekä johdon että henkilökunnan tietoisuutta ja positiivista suhtautumista moniammatillisen työnjaon tarjoamiin mahdollisuuksiin. Toimivat työyhteisöt lisäävät myönteistä henkilöstökokemusta ja henkilöstön sitoutumista työnantajaan. Hyvinvoiva ja motivoitunut henkilöstö pystyy tarjoamaan parempaa hoitoa ja palvelua asiakkaille.
Moniammatillinen työnjako mahdollistaa eri alojen ammattilaisten osaamisen yhdistämisen, mikä parantaa hoidon laatua ja tehokkuutta. Johtajien ja henkilökunnan tietoisuus moniammatillisen työnjaon eduista kasvaa. Asiakkaiden mahdollisuudet osallistua mielekkäisiin ja yhteisöllisiin aktiviteetteihin lisääntyvät, mikä parantaa heidän henkistä ja fyysistä hyvinvointiaan. Kulttuuriohjaajan tehtävänkuvan pilotoiminen ja juurruttaminen tuo lisäarvoa tarjoamalla asiakkaille kulttuurisia ja yhteisöllisiä aktiviteetteja, jotka parantavat heidän elämänlaatuaan ja hyvinvointiaan.
Pilotin päättyessä hyväksi havaitut toimintamallit ja käytänteet juurtuvat kaikkiin hoiva-asumisen yksiköihin hyvinvointialueella. Tämä varmistaa, että koko Hoiva-asumisen palvelut hyötyvät pilotin aikana kehitetystä osaamisesta ja käytännöistä.
Projektin kesto on ollut kahdeksan kuukautta, mikä on tehnyt mittareiden käytöstä haastavaa ja luotettavan datan keräämisestä vaikeaa. Lyhyen aikavälin vuoksi kaikkien tavoitteiden saavuttamista ja vaikutusten arviointia on ollut hankala toteuttaa kattavasti. Yhtenä mittarina on käytetty RAI-välineistöä, joka on auttanut keräämään tietoa asiakkaiden hyvinvoinnista ja hoidon laadusta. RAI-välineistö on tarjonnut arvokasta dataa, mutta lyhyen projektiajan vuoksi sen tuloksia on tarkasteltava varovaisuudella ja pidemmällä aikavälillä tarvittaisiin lisää seurantaa ja arviointia.
Lisäksi kulttuuriohjaajan tehtävänkuvan vaikuttavuuden seuranta on ollut tärkeää. Asiakkaat ovat antaneet paljon hyvää palautetta kulttuuriohjaajan tehtävänkuvasta, mutta pilotin lyhyen luonteen vuoksi tarvittaisiin pidemmän aikavälin seurantaa, jotta pystytään arvioimaan uuden tehtävänkuvan vaikuttavuutta vanhuspalveluissa osana henkilöstömitoitusta. Tämä pidemmän aikavälin seuranta auttaisi varmistamaan, että kulttuuriohjaajan rooli todella parantaa asiakkaiden elämänlaatua ja tukee näin henkilöstön työhyvinvointia.
Ensimmäinen toimenpide on henkilöstön koulutus ja valmennus. Järjestämme säännöllisiä koulutuksia ja valmennuksia henkilöstölle, kuten Tamoran Hyvää työtä! -valmennuksia, jotka keskittyvät uusiin toimintatapoihin, ammatillisen osaamisen kehittämiseen ja yhteisöllisyyden vahvistamiseen.
Toinen toimenpide on moniammatillisen ja monimuotoisen työnjaon edistäminen. Kehitämme ja otamme käyttöön selkeän työnjakomallin pilottiyksikössä, joka hyödyntää eri alojen ammattilaisten osaamista. Järjestämme yhteisiä suunnittelukokouksia, joissa määritellään roolit ja vastuut sekä seurataan edistymistä. Tämän lisäksi pilotoimme monimuotoista viikko-ohjelmaa, jonka tarkoituksena on edistää eri ammattiryhmien välistä tiedotusta siitä, mitä toimintaa yksikössä on eri vuorokauden aikoina. Tämä lisää viestinnän lisäksi työnjaon selkeyttä ja aikataulun hallintaa. Monimuotoinen viikko-ohjelma toimii myös tiedotusvälineenä läheisille ja asiakkaille yksiköissä järjestettävistä elämys- ja liikuntahetkistä.
Kolmas toimenpide on kulttuuriohjaajan tehtävänkuvan pilotoiminen ja juurruttaminen. Pilotoimme kulttuuriohjaajan tehtävänkuvaa ja integroimme sen osaksi hoiva-asumisen yksiköiden toimintaa. Rekrytoimme ja perehdytämme kaksi kulttuuriohjaajaa, järjestämme perehdytystä toiminnanohjaajilta sekä suunnittelemme ja toteutamme kulttuurisia ja yhteisöllisiä aktiviteetteja.
Neljäs toimenpide on monimuotoisuusohjelman toteuttaminen. Vantaan ja Keravan hyvinvointialue tuottaa ensimmäisenä hyvinvointialueena oman monimuotoisuusohjelman, jonka on käynnistänyt ja tuottanut vanhuspalvelujen monimuotoisuustyöryhmä. Ohjelma toimii osana Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen Uudistusohjelmaa 2024–2027. Ohjelman tarkoituksena on tukea toimialan johtamista, henkilöstöä, rekrytointia ja yleisiä arjen tilanteita. Monimuotoisuuden huomioimisella on suorat vaikutukset henkilöstön hyvinvointiin ja asiakkaiden saamaan hoitoon.
Viides toimenpide on toimintamallien ja käytäntöjen juurruttaminen. Laajennamme pilotin aikana kehitetyt toimintamallit ja käytännöt kaikkiin hoiva-asumisen yksiköihin hyvinvointialueella.
Kuudes toimenpide on seuranta ja arviointi. Seuraamme ja arvioimme jatkuvasti projektin edistymistä ja vaikutuksia. Käytämme RAI-välineistöä sekä säännöllisiä seurantakokouksia.
Näiden toimenpiteiden ja keinojen avulla pyritään varmistamaan, että tavoitellut muutokset saavutetaan ja että vanhuspalvelujen laatu ja tehokkuus paranevat.
Pilotti on kohdistunut vanhuspalvelujen Hoiva-asumisen henkilöstöön. Henkilöstö koostuu sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisista, jotka työskentelevät ympärivuorokautisen hoivan parissa. Henkilöstöön kuuluu esimerkiksi sairaanhoitajia, lähihoitajia, hoiva-avustajia, fysioterapeutteja, toiminnanohjaajia ja toimintaterapeutteja. Lisäksi henkilöstöön kuuluu esihenkilöitä ja apulaisosastonhoitajia, jotka vastaavat yksiköiden päivittäisestä johtamisesta ja toiminnan koordinoinnista.
Henkilöstöä ja johtoa on osallistettu kehittämistyöhön Tamoran Hyvää työtä! -valmennuksilla. Nämä valmennukset ovat tarjonneet mahdollisuuden oppia uusia toimintatapoja ja kehittää ammatillista osaamista. Valmennusten avulla on myös pyritty luomaan yhteisöllisyyttä ja parannettu työilmapiiriä.
Henkilöstöllä ja johdolla on ollut mahdollisuus osallistua uusien toimintamallien kokeilemiseen ja kehittämiseen. Tämä on mahdollistanut käytännönläheisen oppimisen ja antanut henkilöstölle mahdollisuuden vaikuttaa suoraan kehittämistyöhön.
Avainhenkilöille on järjestetty omia tapaamisia, joissa projektia on esitelty omien yksiköiden osalta. Näissä tilaisuuksissa on keskusteltu projektin tavoitteista, edistymisestä ja haasteista, sekä jaettu parhaita käytäntöjä ja kokemuksia.
Projektin myötä on kehitetty myös Toku-ryhmä, joka koostuu toiminnanohjaajista ja kulttuuriohjaajista. Toku-ryhmän tarkoituksena on pilotin aikana kehittää kulttuuriohjaajan tehtävänkuvaa ja saada perehdytystä toiminnanohjaajilta. Yhteistyö Toku-ryhmässä mahdollistaa myös yhteisen ohjelmasuunnittelun ja koordinoinnin Hoiva-asumisen yksiköissä.