Ikääntyneiden asumisen kehittäminen Lapin hyvinvointialueella

Lapin hyvinvointialueen hankkeessa luotiin yhteinen ikäihmisten asumisen sekä asumispalvelujen kehittämissuunnitelma, luotiin yhteistyön mallia sekä lisättiin tietoisuutta Ikääntyneiden asumiseen ja asumisen ennakointiin liittyvistä tekijöistä.

Toimintaympäristö **

Ympäristöministeriö myönsi hankkeelle erityisavustuksen osana Ikääntyneiden asumisen toimenpideohjelmaa. Lapin hyvinvointialue vastasi hankkeen hallinnoimisesta koko hankkeen ajan. Hanke oli käynnissä 1.5.2022-30.6.2023 ja se kattoi kaikki Lapin hyvinvointialueen ja kuntien kanssa tehtävän yhteistyön. 

Hyvinvointialueen käynnistyminen ja siihen liittyvä valmistelutyö toi hanketyöhön oman erityispiirteensä.  

1.1.2023 tuli voimaan muutoksia lainsäädännössä ja näillä oli vaikutusta mm. kotona asumisen tukeminen, yhteisölliseen asuminen sekä laistohoidon purkaminen vuoteen 2028 mennessä. Lainsäädännössä korostuu ikääntyneiden kotona asumisen tukeminen ja palvelurakenteen keventäminen.

Sosiaalihuoltolaki 21b§ ja Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista 2§, 12§, 14§ ja 14a§.

Hankkeen tavoitteena oli luoda Lapin hyvinvointialueelle laaja-alainen yhteinen ikäihmisten asumisen sekä asumispalvelujen kehittämissuunnitelma, joka kattaa kaikki Lapin alueen kunnat. Taustatietona oli nykytilanteen kuvaus ja arviointi, jota hyödyntäen laadittiin kehittämissuunnitelma tulevaisuuden ikäihmisten asumisen mahdollisuuksista, asumispalvelumuodoista sekä yhteisestä kunta-hyvinvointialue – toimintamallista Lapissa. 

Hankkeen tavoitteena on luoda Lapin hyvinvointialueelle laaja-alainen yhteinen ikäihmisten asumisen sekä asumispalvelujen kehittämissuunnitelma, joka kattaa kaikki Lapin alueen kunnat. Taustatietona oli nykytilanteen kuvaus ja arviointi, jota hyödyntäen laadittiin kehittämissuunnitelma tulevaisuuden ikäihmisten asumisen mahdollisuuksista, asumispalvelumuodoista sekä yhteisestä kunta-hyvinvointialue – toimintamallista Lapissa.

Lapissa on 21 kuntaa. Useat kunnat ovat pinta-alaltaan isoja, mutta asutukseltaan harvaan asuttuja ja vähäväkisiä. Tämä tuo merkittävän haasteen hyvinvointialueen ikäihmisten asumispalvelujen suunnittelulle. Lapin hyvinvointialueelle erityispiirteen tuo myös saamelaisalueen kunnat. 

Ikäihmisten asumista kartoittamalla, johon kuuluvat hyvinvointialueen järjestämien palveluasumismuodot kuin myös kuntien tarjoamien senioreille kohdennettujen vuokra-asunnot, saadaan tietoa mikä tarve on kevyemmille asumisratkaisuille.

Liitteet
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Ikääntyvien asumisen kehittämiseen ja nykytilaan antoivat oman näkemyksensä erilaisiin kyselyihin vastaamisten ja tapaamisten kautta muun muassa kuntien vanhusneuvostot, eläkeläisjärjestöt, Lapin hyvinvointialueen ikääntyneiden asiakas- ja palveluohjaajat, Lapin muistiyhdistys, ikäihmisten ammatillista perhehoitoa Lappiin – hanke, Meri-Lapin järjestökeskus Majakka sekä Rovaniemen Neuvokas. Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen Ikäystävällinen Lappi -hankkeen sekä tulevaisuuden Sote-keskus-hankkeen kanssa tehtiin yhteistyötä teemoissa, jotka liittyivät ikääntyneiden asumiseen.  Ikäystävällinen Lappi -hankkeen järjestämiin kehittäjäkahvila -tilaisuuksiin osallistuttiin ikääntyneiden asumisen teemoilla.