Ikääntyneiden turvallista kotona-asumista tukevien teknologioiden ja digipalveluiden käyttöönotto hyvinvointialueella
Kuvaus teknologioihin ja digipalveluihin liittyvien toimintamallien yhtenäistämisestä ja niiden käyttöönotosta.
Suomessa vallitsee vahva ikääntyminen, eläköityminen ja palveluiden keskittyminen kotihoitoon. Kotihoidon asiakasmäärät kasvavat ja ovat raskashoitoisempia. Ikääntyvien asiakkaiden määrä lisääntyy, ja nykyinen henkilöstöresurssi ei ole riittävä. Teknologian hyödyntämisellä pyritään tehostamaan ja kohdentamaan oikein kotihoidon resurssien käyttöä sekä ohjaamaan asiakkaat heille soveltuvien palveluiden piiriin.
Suomen laajuisesti haasteena on, ettei etäkotihoidon vaikuttavuudesta ja kustannustehokkuudesta ole kattavaa tieteellistä näyttöä olemassa. Käynnissä olevat ratkaisut ja näiden vaikuttavuuden arviointi perustuu pitkälti pienempien pilottien pohjalta tehtyihin arvioihin.
Kehittämistyön tavoitteena oli nykyisten toimintojen jatkumisen turvaaminen hyvinvointialueella, listattujen teknologioiden ja niihin liittyvien toimintamallien laajentaminen hyvinvointialueen laajuisesti sekä keskitetyn digipalvelut-yksikön suunnittelu ja perustaminen. Lisäksi tavoiteltiin digipalveluiden levittämistä alueelle (mukaan lukien tukitoimet, kuten koulutukset, sparraaminen), jalkautuminen, tuki, verkostot ja asiakasohjauksen tuki.
Toimintamallilla tavoitteet saavutettiin pois lukien keskitetyn digipalveluyksikön perustaminen, johon liittyvät toimet tullaan saattamaan loppuun vuoden 2024 aikana.
Kohderyhminä otetaan huomioon kotihoidon henkilöstö, kotihoidon johto sekä kotihoidon asiakkaat.
Valmisteluorganisaation aikana kuntien vastuuhenkilöistä koostettiin teknologioittain verkostoja, joissa jaettiin toimintamalleja ja valmistauduttiin yhteiseen toimintaa hyvinvointialueena. Hyvinvointialueen aikana verkostojen kautta on viety tietoa projektien etenemisestä, haettua tukea linjauksien tekemiseen ja toimeenpantu muutoksia.
Asiakkaita on osallistettu omaisteniltojen kautta. Omaistenilloissa kotihoidon omaisille ja asiakkaille esiteltiin kotihoidon käytössä olevat teknologiaratkaisut, ja heille tarjottiin mahdollisuus kysyä ja kommentoida näitä. Paikalla oli myös alueiden esihenkilöitä, joille välittyi suoraan tieto asiakkaiden ja omaisten heränneistä kysymyksistä ja huolista.
Etäkotihoidon ryhmätoiminnan osalta on tehty asiakaspalautekysely, ja tätä hyödynnetään tulevien ryhmien suunnittelussa. Etäpäivätoiminnan ryhmistä koottiin erillinen asiakaspalaute, ja näistä löytyy erillinen kuvaus Innokylästä.
Lääkeautomaattien osalta on asiakaspalautekysely on tehty Espoon kaupungin alueelta, ja nämä tiedot välitettiin johdolle eteenpäin.
Vuodelle 2024 on suunniteltu laajempia asiakaspalautekyselyitä teknologiosta.