Ikäihmisen masennuksen, alkoholiongelman ja itsemurhariskin tunnistaminen
Ammattilaisille suunnattu toimintamalli ikäihmisten masennuksen ja päihdeongelman tunnistamiseen varhaisessa vaiheessa vähentäen masennukseen ja alkoholinkäyttöön liittyviä ongelmia sekä ehkäisten ikäihmisten itsemurhia.
Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä järjesti ja tuotti alueen kuntien sote palvelut (osajäsenenä Puolanka). Kainuun sosiaali- ja terveydenhuolto on järjestetty jo vuodesta 2005 maakunnallisesti. Organisaatioon on integroituna erikoissairaanhoito, perusterveydenhuolto ja sosiaalihuolto. Osa palveluista tuotetaan lähipalveluina, osa keskitetysti ja osa seudullisesti tai maakunnallisesti. Mielenterveyspalvelut ja riippuvuuksien hoito on toteutunut integroituina lähi-, seudullisina ja keskitettynä palveluina samoin ikäihmisten palvelut. Vuoden 2023 alusta Kainuun sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut tuottaa Kainuun hyvinvointialue.
Ikäihmiset saavat riittävän ajoissa apua masennukseen ja alkoholiongelmaan. Ikäihmisten itsemurhien ehkäisy.
Kohderyhmänä ovat avopalveluiden kainuulaiset ikäihmiset (yli 65-vuotiaat), joilla on tarve mielialan/päihteiden käytön hoidon ja palvelutarpeen arvioinnille. Toimintamalli tukee erityisesti ikäihmisten asiakasohjauksessa työskenteleviä ammattilaisia hoidon ja palvelutarpeen arvioinnissa.
Toimintamallia on työstetty Mukana elämässä Itsemurhien ehkäisy Kainuussa -hankkeessa sekä hankkeen projektiryhmässä. Lisäksi toimintamallia on kehitetty ja arvioitu sekä ikäihmisten että mielenterveys- ja päihdepalveluiden esihenkilöiden asiantuntemusta hyödyntäen.