Ikäihmisten fyysisten etäryhmien tasokuvaukset Tampereen kotikuntoutuksessa
Toimintamallissa kuvataan fyysisten ryhmien tasokuvaukset Tampereen kotikuntoutuksen etäkuntoutuspalveluissa. Tasokuvausta hyödyntämällä asiakkaan ohjautuminen omaa tasoansa vastaavaan ryhmään mahdollistuu.
Kotikuntoutuksen etäkuntoutusprosessien kehittämisen taustalla on ikääntyneen väestön määrällinen kasvu, lisääntyvät kustannukset ja välimatkat asiakkaisiin. Hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevissa iäkkäiden sekä omaishoitajien ja –hoidettavien palveluissa on tulevaisuudessa painotettava kotona asumista ja kuntoutumista edistäviä toimenpiteitä. (Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista, 5 §) (28.10.2022/876)
Pirkanmaan tulevaisuuden sote-keskus-kehittämisohjelman painopisteisiin kuuluu kuntoutuksen saatavuuden parantaminen ja kustannusten hillintä. Tähän sisältyy mm kotikuntoutuksen etäohjauksen ja -kuntoutuksen lisääminen. Valtakunnallisestikin etäyhteyden kautta tarjottavia sosiaali- ja terveyspalveluita pyritään lisäämään. Pirkanmaan hyvinvointialue tavoittelee huomattavaa panostusta etäpalveluihin niille henkilöille, ketkä pystyvät niitä hyödyntämään. Samanaikaisesti tarve tuottaa palveluita laajemmalle alueelle kasvaa myös kotikuntoutuksen osalta.
Tampereen kaupungin kotihoidossa kuvapuhelimen käyttö osana hoitoa on jo vakiintunut käytäntö osalla asiakkaista. Kotikuntoutuksessa etäkuntoutusta ei ole toteutettu systemaattisesti. Ryhmäsisältöjen painopisteitä tullaan tulevaisuudessa monipuolistamaan niin, että yksilön kaikki toimintakyvyn osa-alueet (fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen ja kognitiivinen) sekä asiakkaiden yksilölliset tarpeet tulevat huomioiduksi. Toimintaa tullaan kehittämään systemaattisemmaksi ja yksilökuntoutusta toteutetaan myös osin etäyhteydellä.
Vuoden 2022 loppupuolella Tampereen kotikuntoutuksessa toteutettiin hanketyötä etäkuntoutusprosessien edistämiseksi. Tämä toimintamalli on kehitetty osana Pirsote-hankkeen hankesalkku 5:ttä.
Kehittämisen kohderyhmänä on Tampereen kotihoidon asiakkaat, joilla on kuvapuhelin ja ketkä osallistuvat kuvapuhelimella ja VideoVisit ohjelman välityksellä etäryhmiin. Lisäksi kohderyhmänä on myös asiakkaita kuvapuhelinpalvelujen piiriin ohjaavat tahot, kuten kotihoidon henkilökunta, terapiahenkilöstö sekä omaiset.
Toimintamalli on vasta kehitetty. Pilotointivaihe ja tätä kautta kerättävä asiakaspalaute on kesken. Toimintamallia voidaan hyödyntää myös muissa kunnissa, joissa on avoimia etäryhmäsisältöjä.