Ilo asua - ikääntyvien asumisen kehittäminen
Tämä hanke kohdistuu ikääntyvien ennakoivaan kotona asumisen tukemiseen Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella. Hankkeessa laaditaan suunnitelma ikääntyvien ikä- ja muistiystävällisen asumisen kehittämiseksi.
Viihtyisän, toimivan ja turvallisen asumisen merkitys korostuu ikääntyessä. Ikäihmisen liikkuminen omassa asuinympäristössään ja palveluiden saavutettavuus mahdollistavat hyvää ja sujuvaa arkea. Ilo asua -hankkeessa laaditaan ikääntyvien asumisen suunnitelma, joka liitetään koko hyvinvointialuetta koskevaan, yhteisesti hyväksyttyyn asumisen suunnitelmaan. Väljästi asutun alueen haasteet vaativat luovia mutta harkittuja toimenpiteitä, ja asumisen ratkaisut vaikuttavat oleellisesti kuntien ja hyvinvointialueiden palveluiden järjestämiseen.
Tämän hankkeen tavoitteena on
TUOTOS = P-K:n hyvinvointialueen yhtenäinen ikääntyvien asumisen suunnitelma, jonka hyödyntäminen
1) tukee ikääntyvien ikäystävällistä kotona asumista ja asumisen ennakointia suhteessa ikääntymisen tuomiin toimintakyvyn muutoksiin
2) vahvistaa ikääntyvien tarpeiden ja yhteisöllisyyden huomioimista asuinympäristöjen suunnittelussa ja kehittämisessä sekä teknologian hyödyntämisessä
3) vahvistaa ikääntyvien tietoperustaa, valmiuksia ja osallisuutta asumisen ennakoinnin suhteen (sote-henkilöstö)
4) tukee esteettömien ja muunneltavien asuntojen kehittämistä, korjaamisesta ja rakentamista (mm. asunto- ja tekninen toimi, yksityiset omistajat)
Siun soten alueella Pohjois-Karjalassa asuu paljon ikääntyviä ihmisiä, jotka tarvitsevat ja tulevat tarvitsemaan erilaisia tuetun asumisen vaihtoehtoja. Hankkeen lähtökohtana toimii STM:n ja Kuntaliiton laatima laatusuositus hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi 2020–2023. Sen tavoitteena on turvata hyvä ikääntyminen ja vaikuttavat palvelut niitä tarvitseville iäkkäille. Ennakoimalla ikääntymisen mukanaan tuomia toimintakyvyn haasteita, tukemalla ikääntyneen kotona asumista ja kehittämällä asuinympäristöä asuminen usein voi jatkua ikäystävällisesti halutulla tavalla. Asumisessa erityisesti yhteisöllisyys ja ikääntyvän hyvinvointi ovat tärkeitä niin ikääntyvän väestön kuin yhteiskunnankin kannalta.
Hanke pohjautuu Sosiaali- ja terveysministeriön (2020) asettamiin tavoitteisiin asumisen ja asuinympäristöjen ikäystävällisyydestä. Näitä tavoitteita ovat:
- esteettömiä ja muunneltavia asuntoja on kehitetty, korjattu ja rakennettu ikääntyviä varten
- ikääntyvien tarpeet huomioidaan asuinympäristöjen suunnittelussa ja kehittämisessä
- ikääntyvät itse ennakoivat ja varautuvat ikääntymisen mukanaan tuomiin asumisen ja siihen liittyviin palvelujen haasteisiin
Tämän hankkeen keskiössä on asiakaslähtöisyys, johon asiakaskyselyn toteuttaminen ja järjestöjen mukana olo tuo arvokkaan lisän. Ohjausryhmän jäsenten asiantuntijuuden mukanaolo mahdollistaa toteuttamiskelpoisen suunnitelman laatimisen myös taloudellisesta näkökulmasta.
-Tuotetaan yhteisesti hyväksytty ikääntyvien asumisen kehittämisen suunnitelma.
-Suunniteltujen ja harkittujen toimenpiteiden laatiminen ikä- ja muistiystävällisesti yhteistyössä alueen toimijoiden, erityisesti ikäihmisten, kuntien ja tulevan hyvinvointialueen kanssa. Toimenpiteet tähtäävät ennakoivaan ikääntyvien kotona asumisen tukemiseen.
-Asumisen suunnitelma käy kirjoitusvaiheessa ohjausryhmän arviointikierroksella kaksi kertaa, ja suunnitelmaa kehitetään saatujen huomioiden pohjalta
kts kohta KEHITYSTYÖN LÄHTÖKOHTANA OLEVAT TARPEET