ITRO-hanke 2021 - 2023 ( Itsemurhien ehkäisy riskiryhmäinterventioiden ja osaamisen vahvistamisen kautta)
Avun tarjoaminen itsemurhien riskiryhmille, ammattilaisten kouluttaminen itsetuhoisuuden tunnistamisessa, puheeksiotossa sekä Linity-intervention ja turvasuunnitelman käytössä, eri organisaatioiden välisen yhteistyön kehittäminen.
Mitä?
Hankkeen keskeisinä kohderyhminä ovat itsemurhaa yrittäneet, itsemurhan kautta läheisensä menettäneet, sote-henkilöstö ja velkaantuneita kohtaavat ammattilaiset, jotka ovat avainryhminä itsetuhoisten henkilöiden kohtaamisessa. Kohderyhmänä on myös laajemmin hankealueiden väestö, jonka tietoa itsemurhien ehkäisystä pyritään lisäämään sekä vaikuttamaan itsemurhaan liittyviin asenteisiin.
Hankkeen aikana koulutetaan ammattilaisia itsemurhien ehkäisyn menetelmiin: itsemurhariskin tunnistaminen ja puheeksiotto, turvasuunnitelmaprotokollan toteutus ja Käypä hoito-suosituksen mukainen Linity-interventio.
Itsemurhan tehneiden ja itsemurhaa yrittäneiden omaiset on tunnistettu hankkeessa tärkeänä kohderyhmänä ja heille tarjotaan ammatillisesti ohjattuja vertaistukiryhmiä ja kriisiapua.
Itsemurhien ehkäisyohjelman tavoitteita toteutetaan myös viestinnän keinoin asenteisiin vaikuttamalla.
Hankkeen tavoitteet
- Vähentää itsemurhia ja itsemurhayrityksiä.
- Lisätä eri ammattiryhmien osaamista itsetuhoisuuden kohtaamisessa, havaitsemisessa ja puheeksiotossa sekä hoitoonohjauksessa.
- Kouluttaa ammattilaisia uusien työvälineiden, Linity-intervention ja turvasuunnitelmaprotokollan käyttöön.
- Lisätä hankealueiden väestön tietoa itsetuhoisuudesta ja itsemurhien ehkäisystä ja vaikuttaa heidän asenteisiinsa.
- Vahvistaa itsemurhien ehkäisytyötä tekevien tahojen yhteistyötä hankealueella verkostotyön avulla.
Missä?
Hanke toimii Länsi-Pohjan alueella vuosina 2021 - 2022 ja Lapin hyvinvointialueella 1.1.2023 - 30.6.2023.
Kuka?
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt hankkeen rahoituksen MIELI Suomen Mielenterveys ry:lle. Hankkeen osatoteuttajia ovat Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri, Lapin hyvinvointialue, Meri-Lapin mielenterveys ry ja Surunauha ry.
Hankepäällikkönä toimii Marena Kukkonen (etunimi.sukunimi@mieli.fi).
Itsemurhien määrä suhteutettuna väestöön on edelleen suhteellisen korkea Suomessa muihin Pohjoismaihin ja moniin Länsi-Euroopan maihin verrattuna. Vuosien 1990-2015 laskevan kehityksen jälkeen lasku on taittunut ja itsemurhien määrä on vaihdellut vuosittain molempiin suuntiin. Itsemurhat eivät jakaudu maantieteellisesti tasaisesti, ja erityisesti Pohjois- ja Itä-Suomessa itsemurhien määrä suhteessa väestöön on korkea.
Hankkeella vastataan itsemurhien ehkäisyohjelmassa 2020-2030 esitettyihin osa-alueisiin (asenteiden muokkaaminen, varhaistuen tarjoaminen ja riskiryhmien tukeminen), joihin kaikkiin vastaaminen edellyttää tiedon ja osaamisen lisäämistä, yhteistyön vahvistamista sekä uusien menetelmien juurruttamista käyttöön.
ITRO-hankkeen aikana Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiriin, Lapin hyvinvointialueelle sekä Mieli Meri-Lapin mielenterveys ry:n Kriisikeskus Turvapoijuun koulutetaan 11 Linity-menetelmäosaajaa. Käypä hoito- suosituksessa mainittu Linity-menetelmä tarjoaa konkreettista apua ja tukea itsemurhaan yrittäneelle, uuden itsemurhayrityksen ehkäisemiseksi.
ITRO-hankkeen toimesta Lapin hyvinvointialueelle koottiin alueellinen itsemurhien ehkäisytyötä koordinoiva verkosto. Verkoston tavoitteina on:
- Seurata alueellisia ja valtakunnallisia itsemurhatilastoja ja ylläpitää Mielenterveysstrategian itsemurhien ehkäisyohjelman toteutusta Lapin hyvinvointialueella
- Koordinoida ja edistää itsemurhien ehkäisytyötä sekä juurruttaa käytäntöön ITRO-hankkeen palveluntarjontaa, myös hankkeen jälkeen
- Ylläpitää eri organisaatioiden välistä yhteistyötä ja palvelunohjausta
Verkosto kokoontuu 2-3 kertaa vuodessa. Hankkeen aikana koollekutsuja oli ITRO-hankkeen päällikkö ja hankkeen jälkeen puheenjohtajan toimii Kriisikeskus Turvapoijun toiminnanjohtaja Mäkiollitervo.
Itsemurhien ehkäisytyötä koordivoiva verkosto koostuu alueen eri organisaatioista. Edustettuna on: Lapin hyvinvointialue,alueen seurakunnat, diakoniatyö, sosiaalitoimi, poliisi, nuorisotyö, perheneuvola, alueen kriisikeskukset, koulutuskuntayhtymä Lappia, ensihoito, FinFami ry, Surunauha ry, saamelaiskäräjät, saamelainen psykososiaalisen tuen yksikkö, Kolttien kyläkokous.