Jaksohoitoasiakkaiden sovellettu arkikuntoutus asumispalveluissa
Asumispalvelujen jaksohoitoasiakkaiden toimintakyvyn tukemiseksi huomioidaan asiakkaan kokonaisvaltainen tilanne. Jaksojen aikana tuetaan toimintakykyä ja osallisuutta. Tilannetta arvioidaan moniammatillisesti ja järjestetään tarvittavat tukitoimet.
Väestön ikääntyminen aiheuttaa painetta sote-henkilöstön riittävyydelle. Tukemalla asumispalvelujen jaksohoitoasiakkaiden toimintakykyä, voidaan ehkäistä tai viivästyttää raskaampien palveluiden tarvetta. Samalla voidaan tukea omaisten jaksamista ja asiakkaan toivetta asua omassa kodissaan.
Tavoitteena on kiinnittää nykyistä enemmän huomiota asiakkaan kokonaistilanteeseen ja toimintakyvyn muuttuessa ohjata tarvittavien palvelujen piiriin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tavoitteena on lisätä moniammatillista ja -alaista yhteistyötä.
- Jokaiselle asiakkaalle otetaan käyttöön henkilökohtainen huoneentaulu, josta ilmenee asiakkaan toimintakyky ja hänen tarvitsemansa apu.
- Asiakasta ja omaista/läheistä kuullaan tulo- ja/tai lähtötilanteessa, puhelimitse tai videovälitteisesti.
- Asiakkaan toimintakyky, avun tarve ja hoitotyön keinot avataan konkreettisesti hoitokertomuksen hoitosuunnitelmaan.
- Käydään moniammatillisesti läpi asiakkaan kotitilanne ja siellä pärjääminen, terveydentila, mahdolliset muutokset toimintakyvyssä ja mahdollisesti tarvittavat tukitoimet sekä jatkohoitosuunnitelma.
- Yhteistyöverkoston kartoittaminen ja sen hyödyntäminen asiakkaan tarpeiden mukaisesti.
Ensisijaisena kohderyhmänä ovat asumispalvelujen jaksohoitoasiakkaat. Näiden asiakkaiden kohdalla on tunnistettu, että toimintakyvyn heikkeneminen ja kotona pärjäämiseen tarvittava tuki saattavat jäädä huomioimatta. Toimintakyky voi heiketä esimerkiksi sairauden etenemisen, yleistilan laskun, infektion, lisääntyneiden kaatumisten, omaishoitajan väsymisen tai muiden vastaavien syiden takia.
Muita kohderyhmiä ovat omaishoitajat ja asumispalvelujen pitkäaikaisasiakkaat.