Järjestöjen treffit -toimintamalli
Järjestöjen treffit -toimintamalli on järjestöjen yhteistyön kehittämisen työkalu, jota voi käyttää esimerkiksi järjestöjen illoissa. Järjestöjen treffit toimintamalli on suunniteltu toteutettavaksi paikan päällä tapahtuvassa toiminnassa.
Kumppanuus ja yhteistyö järjestöjen ja kaupungin kanssa. Toimintamalli tukee kuntia vahvistamaan kunta-järjestöyhteistyön kokonaisuuden hallinnointia sekä järjestöyhteistyön koordinointia. Järjestöjen toimintaa tukemalla ja vahvistamalla tuetaan ja vahvistetaan yksilöiden osallisuutta.
Kouvolassa tarvitaan uusia toimintatapoja vaikeassa asemassa olevien ihmisten, esimerkiksi yksinäisten, erityisryhmien, syrjäytymisvaarassa olevien ja mielen hyvinvoinnissa tukea tarvitsevien oman elämän hallitsemiseksi ja liittämiseksi entistä monipuolisemmin yhteiskuntaan. Kunnilla ja kansalaisjärjestöillä on merkittävä rooli osallisuutta ja esimerkiksi mielenterveyttä edistävässä työssä. Mielenterveyden edistämistä ovat esimerkiksi osallisuuden vahvistaminen, työelämään pääsyn ja työhyvinvoinnin tukeminen, sekä virkistys-, harrastus- ja sosiaalisen toiminnan tukeminen.
Moni yksilö ja väestöryhmä kaipaa tukea hyvinvointinsa vahvistamisessa. He tarvitsevat selkeän tahon, jonka puoleen kääntyä tarpeineen ja joka ohjaa heitä kehittämään itseään ja olosuhteitaan. Tässä erilaiset yhteisöt voivat tehdä luontevasti yhteistyötä omia vahvuuksiaan hyödyntäen. Yhteisöjen yhteistyö tarjoaa mahdollisuuden vertaistukeen yhdistysten tavoitteiden saavuttamisessa, lisäksi yhteistyön avulla resurssit saadaan tehokkaaseen käyttöön ja rohkaistutaan kokeilemaan uusia toimintatapoja.
Kehittäjäjoukko on koostunut Kouvolan alueen järjestökentästä, ei ainoastaan keskusta-alueen vaan koko laajan Kouvolan alueen eri järjestöistä. Yhteiskehittämisen lähtökohtana oli kohtaaminen ja järjestöjen tapaaminen, yhteisten toiveiden ja tavoitteiden kartoittaminen learning cafe -menetelmää hyödyntäen teemoittain.
Toimijajoukko oli helppo innostaa mukaan, kaupungin puolelta hanke kutsui toimijoita avoimilla kutsuilla alueen yhteisötiloille tapaamisiin. Osanotto oli onnistunutta ja yhteistyö koettiin merkitykselliseksi.
Hankkeessa luodaan uusia toimintatapoja vaikeassa asemassa olevien ihmisten, esimerkiksi yksinäisten, erityisryhmien, syrjäytymisvaarassa olevien ja mielen hyvinvoinnissa tukea tarvitsevien, oman elämän hallitsemiseksi ja liittämiseksi entistä monipuolisemmin yhteiskuntaan sekä osaamis- ja työvalmiuksien kasvattamiseksi. Tukea tarvitsevien auttamiseksi rakennetaan helposti saavutettava verkosto, jonka puoleen voi kääntyä tarpeineen ja joka ohjaa ihmisiä kehittämään itseään ja olosuhteitaan. Tässä erilaiset yhteisöt tekevät luontevasti yhteistyötä omia vahvuuksiaan hyödyntäen. Myös harrasteyhdistykset tuovat panoksensa ihmisten tukemiseen tarjotessaan toimintaa ja yhteisöllisyyttä eri muodoissa. Tähän monipuoliseen ihmisten tukemiseen tarvitaan yhdessä sovittu ekosysteeminen toimintamalli ja yhteinen kehittämisalusta.
Tavoiteltu muutos on osallisuuden mahdollistuminen, yhteistyön tiivistyminen ja toimintamallien kautta tavoitteiden ja toimintojen mahdollistuminen. Esimerkiksi järjestöjen treffien kautta mahdollistettu järjestöjen keskinäisen yhteistyön konkreettinen syntyminen ja tapahtumasuunnittelu.
Järjestökyselyt, palautekyselyt, arvointikysely tai arviointityöskentely, esim. bikva.
Hanke toteuttaa suunnitelmaa kartoittamalla järjestökentän tarpeita ja suunnittelemalla yhteistyötä yhdessä järjestöjen kanssa.
Hankkeen lisäarvona on järjestöjen ja julkisen palvelun kehittäminen luomalla toimintamalli järjestöjen ja kunnan väliselle yhteistyölle heikoimmassa asemassa oleville osallistumisen ja työelämän valmiuksien lisäämiseksi ja vahvistamiseksi. Uusi yhteistyön toimintamalli poistaa pirstaleisuuden järjestökentän yhteistyössä ja sen koordinoinnissa.
Treffien kohderyhmänä ovat eri järjestöt ja toimijat kolmannella sektorilla. Treffien järjestäjänä voi olla järjestö tai kunta tai hyvinvointialueen toimija. Treffien idea on lisätä yhteistyötä järjestötoimijoiden välillä ja treffien vetäjänä voi olla taustaorganisaatioltaan mikä tahansa taho.
Järjestöjen treffejä edeltävänä toimintamallina toimi learning cafe -tyyppinen toimintamalli jonka avulla kartoitettiin järjestökentän toiveita, tarpeita ja ajatuksia. Keskeisin löydös oli tarve yhteistyölle ja sen kehittämiselle.
Järjestöjen iltojen työpajojen työskentelyt koottiin yhteen joista koostettiin tiivistelmä, tämän pohjalta tehtiin havainnot mitä järjestökenttä toivoo hankkeen toiminnalta. Hankkeen projektipäällikkö alkoi kehitellä järjestöjen treffit -konseptia jota lähdettiin toteuttamaan jatkumona syksyn järjestöilloille.
Järjestöjen treffit idea toteutettiin keväällä 2025 Kouvolan kaupungin yhteisötiloilla sekä Korialla, yhteensä 6 kertaa.
Tavoitteena tutustuminen toisiin toimijoihin, järjestöjen välisen yhteistyön edistäminen ja yhteisten suunnitelmien luominen.
Konkreettinen treffikierros, osallistujille jaetaan erivärisiä sydämiä, aina 2 paria samanvärisiä ja tämän perusteella muodostetaan treffiparit. Parikeskustelun jälkeen kun molemmat osapuolet ovat kertoneet ajatuksensa, vaihdetaan pareja. Valitaan eri väriset sydämet ja toistetaan kierros. Lopuksi kaikkien ajatukset käydään keskustelemalla läpi ja treffi-illan jälkeen koostetaan kaikille yhteinen koonti. Tavoitteena löytää jo illan aikana joku teema tai päämäärä mitä yhdessä lähdetään toteuttamaan, esimerkiksi joulumarkkinat, kesätapahtuma, kirpparitapahtuma tms.
Treffikierros on aikataulutettu valmiiksi seuraavalla tavalla:
Vaihe 1: Etsi ensin samanvärinen sydän, sitten
4 minuutin keskustelut
-kuka olet ja mitä järjestöä edustat
-jos toiminta ei ole tuttua muille, voit kertoa lyhyesti
-kerro, mitä olet kirjoittanut ja kerro ajatuksestasi vähän lisää
4 min yhteistä keskustelua, miltä yhteistyöajatukset tuntuu -tämä ei saa sisältää arvostelua tai negaatioita. Tänään KAIKKI on mahdollista!
2: Etsi erivärinen sydän ja mielellään sellainen henkilö, jota et tunne entuudestaan ainakaan kovin hyvin.
8 minuutin keskustelut
-kuka olet ja mitä järjestöä edustat
-jos järjestösi toiminta ei ole tuttua muille, kerro lyhyesti
-kerro, mitä olet kirjoittanut ja kerro ajatuksestasi vähän lisää
3: Lopuksi 4 min yhteistä keskustelua, miltä yhteistyöajatukset tuntuu -tämä ei saa sisältää arvostelua tai negaatioita. Tänään KAIKKI on mahdollista!
4: Ideoiden kirjaaminen ylös, työstetään osallistujille yhteinen koonti illan ideoista ja ajatukista.
Kerätty palaute on ollut erittäin hyvää, idea on koettu toimivaksi ja erilaiseksi.
Ratkaisua testatiin keväällä 2025 aikavälillä helmikuu-toukokuu, kaikkiaan 6 kertaa eri ryhmillä.
Yhteistyön edistäminen paikallisesti eri alueilla, konkreettisten yhteistyömuotojen löytäminen ja vuosikellon rakentaminen.
Konkreettinen toimintamalli, helppo toteuttaa ilman tutkijamaista ohjailua toimi erittäin hyvin. Ei käytetä esimerkiksi fasilitointi -sanaa lainkaan koska se vieraannuttaa toimijoita.