Järjestövartti - mielenterveysjärjestöt tutuiksi ammattilaisille, Lapin HVA (RRP, P4, I1)

Tavoitteena on lisätä ammattilaisille tietoisuutta mielenterveysjärjestöjen toiminnasta, joka helpottaa asiakasohjausta toimintaan. Tallenteet löytyvät ammattilaisten intrasta, jossa lisäksi linkki järjestön kotisivuille.

Toimintaympäristö

Vasa2 -hankkeen mielenterveyden ja kehittämisen ja Lapin hyvinvointialueen seitsemän mielenterveysjärjestöjen kanssa yhteistyössä tehty toimintamalli. Tavoitteena on lisätä sote-ammattilaisten tietoisuutta alueen järjestötoiminnasta ja sen kautta helpottaa asiakasohjausta järjestöjen tarjoamiin palveluihin. 

Käytännön työn kautta on tunnistettu, ettei sote-ammattilaiset tiedä kaikista järjestötoiminnan vaihtoehdoista alueella tai ne eivät löydy helposti arjen kiireessä. Tämä mahdollisesti estää ja haastaa ammattilaista systemaattisesti tarjoamasta asiakkaille järjestöjen kautta saatavaa palvelua ja vertaistukea

Koetaan  tärkeänä, että ammattilaiset osaavat hyödyntää järjestötoiminnan tarjoamaa tukea osana mielenterveys ja riippuvuus asiakkaan hoitoa.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Tulevaisuuden sote -hankkeen aikana oli noussut tarve lisätä sote-ammattilaisille tietoa järjestöjen tarjoamasta toiminnasta, jonka kautta he paremmin osaisivat ja pystyisivät ohjaamaan asiakkaitaan järjestötoimintaan mukaan. Samalla tunnistettiin, että tietoa toiminnasta on jaettu vuosien varrella mutta sen taltioiminen ja ajanmukaisena pysyminen vaatii työtä. Vasa 2 -hankkeen mielenterveys ja riippuvuuspalveluiden kehittämisen työpaketissa tätä ajatusta lähdettiin toteuttamaan yhdessä toimijoiden kanssa. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Kohderyhmänä on ensisijaisesti sote- ammattilaiset.  Ammattilaisilla on merkittävä rooli asiakkaiden ohjaamisessa järjestötoimintaan ja sen vuoksi on tärkeää avata järjestöjen toimintaa sote-ammattilaisille.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmä on sote-ammattilaiset, jotka työskentelevät mielenterveys ja riippuvuus asiakkaiden kanssa. Kehittäjäasiakkaat ovat olleet mukana webinaarissa ja kokeneet toimintamallin hyväksi.

Ratkaisun perusidea

Tarkoituksena näillä järjestövarteilla on lisätä sote-ammattilaisten tietoisuutta alueen järjestötoiminnasta ja sen kautta helpottaa asiakasohjausta järjestöjen tarjoamaan toimintaan. Järjestövartti-pilotissa oli mukana seitsemän Lapin hyvinvointialueen järjestötoimijaa avaamassa millaisia tukimuotoja heille on tarjolla asiakkaille sekä siitä, miten heidän toimintaansa asiakkailla on mahdollista päästä mukaan. 

Järjestövartit tallennettiin ja tallenteet sijaitsee Lapin hyvinvointialueen sote-ammattilaisten intrassa sekä Posken Vasa2-hankkeen sivustolla ammattilaisten ja asiakkaiden saatavilla. Tallenteen yhteyteen on laitettu linkki järjestön kotisivulle, jossa ajanmukainen tieto järjestön toiminnasta. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallia on hankkeen aikana yhdessä Lapin hyvinvointialueen mielenterveys ja riippuvuus palveluiden ja hytety -palveluiden kanssa markkinoitu sote-henkilöstölle. Toimintamalli on osa mielenterveys ja riippuvuus palveluiden kehittämisen palvelukokonaisuutta ja tulee näkymään omana osuutena palveluketjuissa.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamallissa esittelyvideo omasta toiminnasta on kustannustehokas, jos huomioi että videolla tuottaa pysyviä asioita, kuten arvot, toiminnan ydintehtävät ja kohderyhmän. Kaikki mikä on nopeasti muuttuvaa esitellään järjestön verkkosivuilla, jonne ohjataan tallenteiden esittelytekstistä ammattilaista katsomaan. Tällä tavalla esittelyvideon sisältö pysyy pidempään ajankohtaisena eikä vaadi jatkuvaa päivittämistä.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Ammattilaisten palaute on ollut hyvää ja aihe on koettu tärkeäksi. Tallenteet ovat tarpeeksi napakoita ja helposti löydettävissä. Tarkoituksena on laajentaa järjestöesittely kenttää mutta kehittämistä on haastanut järjestötoimintaan liittyvät leikkaukset, jotka ovat vieneet ymmärrettävästi toimijoiden aikaa syksyn ja vuoden vaihteen aikaan (2024-25)