Kaikukortilla kohti yhdenvertaisempaa kulttuuria ja osallisuutta. Kaikukortin tavoitteena on parantaa tiukassa rahatilanteessa olevien nuorten, aikuisten, perheiden ja ikäihmisten mahdollisuuksia osallistua kulttuurielämään ja harrastaa taiteen tekemistä.
Kaikukortilla voi hankkia maksuttomia pääsylippuja ja kurssipaikkoja kulttuuripalveluihin ja joihinkin urheilutapahtumiin. Kortti edistää kulttuurihyvinvointia, tukee sote- ja kulttuurialan yhteistyötä ja on työkalu hyte-työhön. Kaikukortti®/Kulttuuria kaikille -palvelu.
Oivalla ja ymmärrä
Kulttuurin monipuolisella harrastamisella on tutkitusti myönteisiä vaikutuksia ihmisen hyvinvointiin. Taloudellisesti tiukka tilanne voi kuitenkin estää kulttuuripalvelujen käyttöä. Suomessa tilanne koskee monia, pienituloisia on 631 000 (2015), ja jopa 440 000 (2016) henkilön tulot alittavat minimibudjetin. Yleisintä alle minimibudjetilla eläminen on yksinhuoltajilla, työttömillä, opiskelijoilla ja yksinasuvilla.
Kaikukortti-toiminnan tavoitteena on tukea osalistuutta monin keinoin. Raha ei ole ainoa kulttuuripalvelujen osallistumisen este ja kortinhaltijat ovat raportoineet seuran puutteen yhdeksi esteeksi kortin käytölle. Työntekijä voi madaltaa osallistumisen kynnystä ja tukea osallisuutta mm. järjestämällä asiakkaalle/pienryhmälle käynnin kulttuurikohteseen. Tällöin työntekijä voi hankkia itselleen ja alle 16-vuotiaille asiakkaailleen maksuttoman pääsylipun yhteisön Kaikukortilla. Työntekijä voi myös kertoa kortinhaltijalle Kaikukortin kulttuurikohteista ja kulttuurin hyvää tekevistä, tutkitutuistakin vaikutuksista. Kaikukortti-toiminnassa on osallistuminen mahdollista useilla alueilla myös kulttuurikaverin kanssa.
Kaikukortti on uusi sektorirajat ylittävän yhteistyön muoto: sote- ja kulttuuripuoli koordinoivat Kaikukorttia yhdessä. Kaikukortti käy vuodesta 2018 alkaen ristiin eri Kaikukortti-alueiden välillä ja synnyttää maakunnallista ja valtakunnallista yhteistyötä. Kaikukortti-toiminnan avulla kulttuurialan tunnettuus sote-alan keskuudessa kasvaa.
Kaikukortti-toimintamallin suunnittelu oli yhteiskehittämistä, jossa sekä sote- ja kulttuurialan toimijoita että kohderyhmää otettiin mukaan suunnittelu - ja kehittämisprosessiin.
Kaikukortti on uusi sektorirajat ylittävän yhteistyön muoto: sote- ja kulttuuripuoli koordinoivat Kaikukorttia yhdessä. Kaikukortti käy vuodesta 2018 alkaen ristiin eri Kaikukortti-alueiden välillä ja synnyttää maakunnallista ja valtakunnallista yhteistyötä. Kaikukortti-toiminnan avulla kulttuurialan tunnettuus sote-alan keskuudessa kasvaa.
Kaikukortti-toiminnan tavoitteena on taloudellisen ja sosiaalisen saavutettavuuden edistäminen kulttuurialalla. Kaikukortilla edistetään myös muuta saavutettavuutta, mukana olevia kulttuuritoimijoita mm. ohjataan kertomaan omassa viestinnässään palvelunsa esteettömyys- ja saavutettavuustiedot. Kaikukortti-toiminnassa mukana olevat kulttuurikohteet ovat lisäksi sitoutuneet siihen, että mahdollinen avustaja tai tulkki pääsee aina maksutta sisään. Avustaja voi olla esimerkiksi liikkumisesteisen henkilön avustaja, näkövammaista henkilöä avustava opas tai kehitysvammaista henkilöä avustava ohjaaja. Tulkki voi olla esimerkiksi viittomakielen tulkki, kirjoitustulkki tai puhetulkki. Mahdolliselle avustajalle on hankittava oma paikkalippu.
Kaikukorttia arvioidaan systemaattisesti.
Kaikukortti-toiminnassa on toteutettu kyselytutkimuksia (Espoo 2015 ja 2016, Kainuu 2016 ja 2017, Lappeenranta 2017).
Kortinhaltijoista ja kortin käytöstä kerätään vuosittain käyttäjätilastoja (kortinhaltijoiden taustatiedot: ikä, sukupuoli, äidinkieli, elämäntilanne, postinumero) sekä käyttötilastoja hyödynnettäväksi paikallisesti ja valtakunnallisesti esimerkiksi hyte-työssä.
Lisäksi Kaikukorttia arvioidaan palautteen avulla. Toiminnassa kerätään palautetta eri tavoin, kuten palautekokouksissa, palautesähköpostin ja -puheluiden välityksellä sekä aamiaiskeskusteluissa).
Kulttuuria kaikille -palvelu on julkaissut keväällä 2018 oppaan: Kaikille kulttuuria Kaikukortilla - Opas Kaikukortin kokeiluun ja käyttöönottoon. Opas on tarkoitettu Kaikukortista kiinnostuneille kunnille, kaupungeille ja alueille ja siinä kuvataan askeleet ja ohjeet Kaikukortin kokeiluun ja käyttöönottoon. Opas on julkaistu painettuna ja lisäksi se on saatavilla sähköisenä Kulttuuria kaikille -palvelun verkkosivuilla.
Yleisintä alle minimibudjetilla eläminen on yksinhuoltajilla, työttömillä, opiskelijoilla ja yksinasuvilla.