Kainuun perhekeskustyöryhmärakenne on kolmitasoinen: 

  • paikalliset perhekeskustiimit(työntekijät) 
  • maakunnallinen perhekeskustyöryhmä (esihenkilöt) 
  • perhekeskuksen johtoryhmä (johtavat viranhaltijat)
Toimintaympäristö **
  • Lasten, nuorten ja perheiden tuen moninaiset tuen tarpeet vaativat palveluiden yhteispeliä. Yhteistyön toimivuus ja palveluiden yhteensovittaminen vaatii vahvaa monialaista yhteistyötä ja palveluiden yhteensovittamista. Eri toimijoiden välinen vuoropuhelu on tärkeää, jotta palveluiden pirstaleista vaikutelmaa saataisiin vähennettyä niin toimijoiden kuin asiakkaidenkin näkökulmasta. Yhteistyö vähentää päällekkäistä työtä ja säästää resursseja. 
  • Perhekeskustyöryhmien tehtävä on paitsi sovittaa palveluita yhteen ja käydä vuoropuhelua eri toimijoiden roolista osana palvelukokonaisuutta myös vastata alueella oleviin ilmiöihin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Kainuussa perhekeskustyöryhmillä on pitkä perinne. Paikkakuntakohtaisissa perhekeskustiimeissä on käyty asiakastyössä olevien toimijoiden välistä keskustelua yhteisestä työtä ja ajan ilmiöistä. Esihenkilöt ovat keskustelleet ajankohtaisiosta asioista ja palveluiden yhteensovittamisesta maakunnallisessa perhekeskustyöryhmässä. Näiden kahden työryhmätason rinnalle on kaivattu johtavista viranhaltijoista koostuvaa strategisen tason työryhmää. 
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **
  • Perhekeskustyön suunnittelussa hyödynnetään alueelta saatavaa lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia kuvaavaa indikaattoritietoa. 
  • Uuden työryhmärakenteen myötä olisi tiedolla johtamisen näkökulmasta tärkeää, että paikkakuntakohtaisten perhekeskustiimien kautta nostettaisiin indikaattoritiedon rinnalle maakunnallisen perhekeskustyöryhmän ja johtoryhmän työskentelyn tueksi käytännön työstä nousevaa laadullista tietoa ajan ilmiöistä. 
Ratkaisun perusidea **
  • Perhekeskustyöryhmärakenne vahvistaa perhekeskustoimintaa niin alueellisesti kuin paikallisestikin. Yhteinen dialogi on tärkeää monialaisen yhteistyön toimivuuden näkökulmasta. 
  • Kolmitasoinen perhekeskustyöryhmärakenne takaa sen, että lasten, nuorten ja perheiden kanssa tehtävä monialainen vuoropuhelu toteutuu niin asiakasrajapinnassa ja esihenkilötasolla kuin strategisella tasollakin. 
  • Tiedolla johtamisen näkökulmasta on tärkeää, että tieto kulkee ja vuoropuhelu toteutuu myös näiden kolmen työryhmän välillä.
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Palveluiden yhteensovittaminen perustuu yhteiseen tahtotilaan.

Työryhmä ei sinällään ole itseisarvo, vaan työryhmällä tulee olla selkeä tehtävä ja tarkoitus. Työryhmissä on hyvä käydä keskustelua siitä, mikä sen tehtävä on ja ketä työryhmään olisi hyvä kuulua. 

Perhekeskustyöryhmien toiminta perustuu THL:n perhekeskustoiminnalle määrittelemiin tehtäviin. Työryhmätasosta riippumatta toiminnan keskiössä on aina lapsi, nuori ja perhe.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Perhekeskustyöryhmärakenne on sovellettavissa myös muille hyvinvointialueille. Yhteinen vuoropuhelu vahvistaa yhteistä työtä ja kokemusta siitä, etä me yhdessä olemme perhekeskus.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Yhteisen keskustelun kautta on löydetty yhteinen tahtotila perhekeskustoiminnan toteuttamiseen ja kehittämiseen. Keskustelu uudessa, perhekeskuksen johtoryhmässä on ollut aktiivista ja yhteiselle keskustelulle on selkeästi tarvetta.