Kätilö osana perheneuvolan vauvaperhetiimiä, Vantaan ja Keravan HVA (RRP, P4, I1)
Vauvaperhetyössä asiakkaille tarjotaan odotus- ja vauva-ajan tukea, neuvontaa ja ohjausta vahvistaen varhaista vuorovaikutusta ja vauvan suotuisaa kehitystä. Pilotissa psykologityön rinnalle on tuotu kätilötyön osaamista.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen VAKEhyva – Hyvät palvelut -hanke (RRP) on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa. Hankkeessa kehitetään keinoja koronavirustilanteen aiheuttaman hoito-, palvelu- ja kuntoutusvelan purkamiseksi sekä hoitotakuun toteutumiseksi. Hankkeen avulla panostetaan myös siihen, että yhä useampi hyvinvointialueen asukas pääsisi kiireettömään hoitoon viikon kuluessa hoidon tarpeen arviosta. Hankkeessa vahvistetaan ennaltaehkäisyä ja ongelmien varhaista tunnistamista.
Hoitoon pääsyn parantamiseen tähtäävää kehittämistyötä suunnataan asiakasryhmille, joiden on alueella tehdyn selvitystyön myötä tunnistettu olevan koronapandemian myötä erityisen heikossa tai haavoittuvassa asemassa. Näitä ovat vauvaperheiden osalta:
- Nuoret ja nuoret aikuiset, joilla on tunnistettuja tai vielä tunnistamattomia päihde- tai mielenterveyshäiriöitä
- Mielenterveys- ja päihdehäiriöitä omaavat tai niiden riskissä olevat
- Maahan muuttaneet lapset, nuoret ja perheet, joilla on todettua tai piilevää työ- ja toimintakykyyn liittyvää tai psykososiaalisen tuen tai hoidon tarvetta.
Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2023 elävänä syntyneitä oli Keravalla 316 ja Vantaalla 2525 lasta. Väestö vuonna 2023 oli Keravalla 38 211 ja Vantaalla 247 443 asukasta.
Vaken perheneuvolan vauvaperhetyön asiakkuuksia vuonna 2023 oli 160.
Hankkeen myötä vauvaperhetiimiin siirtyi kaksi kätilöä jalkautuvan kätilötyön osalta purkamaan koronan aiheuttamaa hoitovelkaa. Lopullinen toimintamalli ja portaittainen asiakasohjaus muotoutuivat hanketyöntekijöiden tehdessä asiakastyötä vauvaperhetyön tiimissä.
Kehittämistä ovat toteuttaneet yhteistyössä Vaken vauvaperhetyön tiimi Myyrmäessä, Tikkurilassa ja Keravalla, perheneuvolan esihenkilöt sekä kehittämiskoordinaattorit.
Tavoitteena hankkeessa on ollut saada jonotusaika perheneuvolan vauvaperhetyön palveluun lyhentymään osittain kätilöresurssin avulla. Asiakkaat voivat ohjautua ensin kätilölle, jos palveluun hakeutuminen liittyy vahvasti kätilön asiantuntijuuteen. Asiakkuudet voivat siirtyä joustavasti kätilön ja psykologin välillä tai tarvittaessa voidaan työskennellä työparina.
Asiakkailla on mahdollisuus saada joustavasti saman palvelun sisällä tukea mm synnytyskokemuksen työstämiseen tai imetykseen liittyviin haasteisiin, mitkä vaikuttavat tutkitusti varhaisen vuorovaikutussuhteen muodostumiseen.
Moniammatillisessa tiimissä on mahdollisuus tiedon jakamiseen ja oman ammatillisen osaamisen laajentamiseen asiakkaiden hyväksi.
Kohderyhmänä ovat Vaken vauvaperhetyön asiakkuudessa olevat perheet. Asiakkaille tarjotaan mahdollisuutta tavata kätilöä, jos asiakkaan arvioidaan hyötyvän tapaamisesta.
Suullinen ja kirjallinen palaute asiakkailta, tiimiltä sekä yhteistyökumppaneilta on ollut positiivista.
Hankkeen aikana toimintamallia toteutetaan, resursseina on kahden kätilön työpanos (60% asiakastyötä, 40% hanketyötä). Toimintamalli päättyy hankkeen päättyessä kesäkuussa 2025.
Tavoitteena on vähentää koronan aiheuttamaa hoitovelkaa ja tarjota perheille moniammatillista tukea odotukseen ja vauvavuoteen sekä mahdollistaa kätilötyön näkökulmaa ja asiantuntijuutta vauvaperhetyön tiimissä.
Vauvaperhetyön tiimi on kokenut moniammattilisen työskentelyn tarpeellisena ja tärkeänä työmuotona.