Kausirokottamisen koordinointi, Länsi-Uudenmaan hva (RRP, P4, I1)
Kausirokottamisen koordinaation toimintamallissa on kirjattu auki eri asiat, jotka tulee huomioida koko hyvinvointialueen laajuista rokottamista suunniteltaessa ja koordinoitaessa sekä aikataulutettu nämä vuosijanalle.
Kausirokottaminen on kansallisen rokotusohjelman mukaista toimintaa, jota säätelee laki. Influenssa- ja koronarokotukset on tarjottava kohderyhmälle maksutta. Rokotusten toteuttamisessa usein alueita vertaillaan keskenään ja korkea rokotuskattavuus nähdään onnistumisena. Kautena 2024-2025 koronarokotukset toteutettiin alkusyksystä, huomattavasti aikaisemmin verrattuna aiempien vuosien influenssarokotusajankohtaa. Tarkoituksena oli saada ikääntyneimmät suojattua mahdollisesti alkavalta koronaepidemialta. Koronaviruksen kausivaihtelu on kuitenkin yhä vaikeasti ennakoitavaa, eikä aiemmalla rokotusajankohdalla ollut merkitystä tänä kautena sairastuvuuteen. Rokotukset toteutettiin iäkkäimmille kahdessa osassa, eli koronarokotteet ensin ja influenssarokotteet myöhemmin. Tämä toimintatapa oli THL:n ohjeistama ja tuotti lisäkustannuksia rokottamisen toteuttamisessa. Tulevina vuosina aikataulutus voi THL:n puolelta olla erilainen.
Kausirokottamisessa vetovastuu terveysasemien koordinoinnista on hyvinvointialueellamme koettu haastavana ja raskaana työtehtävänä. Monenkirjavat toimintatavat eri terveysasemilla aiempien vuosien osalta luo epätasaista palveluntarjontaa asiakkaille sekä epätasa-arvoa työntekijöiden välille. Tarkoituksena oli saada koordinointitehtävästä helposti eteenpäin annettava työtehtävä sekä luoda helposti viestittävä ja yhtenäinen palveluntarjonta asiakkaille.
Toimintamallia luodessa on otettu huomioon kauden asiakaspalautteita kausirokotuksiin liittyen. Esimerkiksi viestinnästä saatuja palautteita on otettu ylös ja kirjattu huomiot toimintamalliin tulevien vuosien vinkeiksi.